Játékgép- helyhez kötve vagy nem kötve

Budapest, 2011. november 22. -Alig több, mint 5 hét maradt arra, hogy megtudjuk és felfogjuk, mi minősül majd helyhez kötött vagy nem kötött szerver alapú játékgépnek, hatósági árnak, és hagyományos nyerőgépnek. A távszerencsejáték fogalma után most azt is megtudtuk, mi a sima szerencsejáték. Reméljük, a törvényhozóknak is lesz elég ideje elmerengeni a helyes lépéseken. Nézzük a fejleményeket.

Az alkotmányügyi bizottság két csomagban több mint száz oldalnyi, továbbá a kormánypárti képviselők nyolc módosító indítványt nyújtottak be hétfőn a végszavazás előtt álló jövő évi adótörvényekhez.

Rogán Antal a szerencsejáték törvényben elhatárolni javasolja a szerver alapú pénznyerő rendszer üzemeltetőjét (a szerencsejáték szervezőt) a központi szerver üzemeltetőjétől. A kettő független egymástól, és a szervező a szerver működtetőjének díjat fizet.

Hatósági ár megállapítását javasolja és előírja a kétséget kizáró azonosítást, amelynek segítségével a hatóságok közvetlenül és teljeskörűen ellenőrizhetik a játékgépezést - áll Rogán Antal módosító indítványában.

Egyértelműen tisztázza a „hagyományos” pénznyerő gépek és a szerver alapú, nem helyhez kötött játékgépek fogalmát. Ez ugyanis kimaradt a korábbi rendelkezésből.

Helyhez kötött szerver alapú pénznyerő automatának minősül az a gép, amely az internet segítségével szerver alapú rendszerben üzemeltethető, és amelynek játékprogramja egy erre feljogosított szervezet által működtetett központi szerveren egy zárt, ellenőrzött rendszerben fut, maga a gép pedig játékteremben, játékkaszinóban található. A nem helyhez kötött szerver alapú pénznyerő rendszer működési elve hasonló, csak itt a játékosok is internetes úton kapcsolódnak be a játékba.

A javaslat szerint szerencsejátéknak minősül a fogadás, a pénznyerő automata, a helyhez kötött szerver alapú pénznyerő automata és a nem helyhez kötött szerver alapú pénznyerő rendszer üzemeltetése is. A központi szerver működtetőjére önálló miniszteri rendeleti szabályozást írna elő, de a szerver alapú szerencsejáték szervezőire a korábbi szabályozást alkalmazná – némi módosításssal. A módosító elfogadásával az adóhatóságnak sokkal könnyebbé válna az intézkedés a szerver alapú szerencsejátékkal kapcsolatban.

Forrás: MTI, HVG