Jackpot nélküli kaparós sorsjegy – a fogyasztók megtévesztése?

2013-02-26 13
Angliában nagy felháborodást váltott ki, hogy továbbra is árusítják azokat a kaparós sorsjegyeket, melyeknek főnyereményeit már elvitték. Ők legalább tudnak róla, amit a hazai játékosok nem mondhatnak el magukról…

 

A hazánkban szokásos titkolózással ellentétben az angol médiában gyakran jelennek meg híradások olyan nyertesekről, akik hatalmas összeget nyertek valamelyik kaparós sorsjegyen, így a játékosok nyomon kísérhetik, hogy melyik sorsjegy jackpotját halászták már el az orruk elől.  

Most az egyik ilyen sorsjegy, a 100k Cash kapcsán robbant ki a botrány. A vásárlóknak óriási pénznyereményeket ígérő, 2 fontba (680 forintba) kerülő sorsjegyek ugyanis továbbra is kaphatóak Britannia-szerte az üzletekben, szupermarketekben és benzinkutakon, annak ellenére, hogy az öt nagy nyereményt már rég megnyerték a szerencsések.

 

A Camelot brit lottótársaság szerint teljességgel legális továbbra is árusítani ezeket a sorsjegyeket, hiszen továbbra is több ezernyi, igaz, jóval kisebb nyeremény vár gazdára. 

Ebből a sorsjegyből nagyságrendileg 12 millió sorsjegyet nyomtattak, annak esélye, hogy valaki pont a jackpotot rejtő kártyát kaparintja meg, majdnem 1:2,5 millióhoz volt. Azonban mostanra mind az öt 100.000 font értékű nyereményt elvitték, úgyhogy a most vásárlók maximum csak 2 és 5 ezer font közötti összeget nyerhetnek. A brit reklámhatóság most azt fontolgatja, hogy eljárást indít az ügy kivizsgálására, mert mára már valóban megtévesztő a sorsjegy óriási jakcpotokról szóló ígérete.

 

Teszi ezt annak ellenére, hogy az angol lottótársaság honlapján bárki megtekintheti, hogy melyik típusú sorsjegynél hány nagy nyeremény van még bent a kalapban, tehát tulajdonképpen semmit sem rejtenek a véka alá. 

Mit szólna vajon a brit hatóság és közvélemény a Szerencsejáték Zrt kaparós sorsjegyeihez, hiszen ezek esetében senki sem tudhatja, hogy vajon bent van-e még a jackpot, vagy valaki megnyerte-e már azokat. Abban az esetben ugyanis, ha az összes nagy nyeremény kiosztásra került, a sorsjegyen és annak reklámanyagain található, a nyeremény nagyságára vonatkozó ígéret véleményünk szerint valóban a fogyasztó megtévesztésének minősül. Érdekes, hogy hazánkban erre még nem figyeltek fel a fogyasztóvédelmi szervezetek ....

 

Címkék: sorsjegy,