Itt a harmadik - New Jersey is nyit az online szerencsejátékra

2013-02-27
Nevada után pár nappal, tegnap New Jersey állam is áldását adta arra a jogszabálytervezetre, mely legalizálja az internetes szerencsejátékot.

 

Az állam szenátusa a február 7-én megvétózott javaslatot módosította Chirs Christie kormányzó javaslatai alapján, aki tegnap alá is írta a törvényt. A kormányzó többek közt 10 éves próbaidőszakot (mely után újratárgyalják a jogszabályt), valamint az online nyeremények adókulcsának 10-ről 15 százalékra való emelését kérte a szenátustól.

Christie aláírásával Nevada és Delaware után New Jersey lett a harmadik USA tagállam, ahol zöld utat kapnak az online szerencsejátékok. Ez lesz egyben a legnagyobb lökés, melyet a legalizált szerencsejáték kap az államban azóta, hogy 1978-ban megnyílt az első kaszinó Atlantic City-ben.

 

Az állam vezetőinek az az elképzelése, hogy ezzel a lépéssel segíthetnek az utóbbi időben egyre rosszabb eredményeket felmutató kaszinóknak abban, hogy új játékosokat érjenek el. A földi kaszinók online oldalain ugyanis ingyenes hotelszobákhoz, belépőjegyekhez, vacsorákhoz és egyéb ingyenes szolgáltatásokhoz juthatnak a játékosok, melyeket aztán személyesen válthatnak be a kaszinóban, és ez feltehetően arra csábítja majd őket, hogy ha már ott vannak, pénzt is költsenek.

 

Az új jogszabály nem lép addig életbe, míg az állami szerencsejáték hatóság meg nem határozza a start időpontját – várhatóan valamikor három-kilenc hónappal a törvény aláírása után fog megtörténni. A kaszinók vezetői úgy becsülik, hogy körülbelül hat hónaptól egy évig terjedő idő kell ahhoz, hogy a rendszer startrakész legyen.

 

Az új rendszerben az Atlantic City 12 kaszinójában jelenleg kínált valamennyi játék valódi pénzes online verziója engedélyezett, várhatóan az online póker lesz a legnépszerűbb opció.

A játékosoknak online számlát kell nyitniuk az adott kaszinó oldalán, ahol napi limiteket állíthatnak be maguknak. Ugyanazok a körönkénti limitek lesznek érvényesek, mint a kaszinóban fizikailag jelenlévő játékosok esetében. A kaszinók vezetői úgy számítanak, hogy az állami szerencsejáték felügyelet kötelezni fogja a játékosokat, hogy a számla megnyitásához személyesen jelenjenek meg az adott kaszinóban, hogy igazolják életkorukat, személyazonosságukat és egyéb személyes adataikat. A kifizetéseket hitelkártyára vagy bankszámlára lehet majd igényelni.

A kaszinók olyan szoftvereket fognak alkalmazni, melyek többek közt ellenőrzik, hogy a játékos tényleg betöltötte-e a 21. életévét, és olyan tesztkérdéseket fognak feltenni, melyekre csak az adott játékos ismerheti a válaszokat. A személyazonosság ellenőrzése és az adott válaszok alapján egy algoritmus meghatározza, hogy a játékos valóban az-e, akinek kiadta magát, és hogy valóban nagykorú-e.

 

Az elképzelések szerint a közösségi oldalakon keresztül is lehetővé válik a játék, amennyiben a portálok együttműködnek azokkal a kaszinókkal, melyek rendelkeznek online szerencsejáték liszensszel.

A most elfogadott jogszabály lehetővé teszi, hogy amennyiben a szövetségi törvények ezt engedélyezik, a jövőben más államok, sőt akár más országok játékosait is kiszolgálják az állam online kaszinói.