Ismét itt az Epsom Derby

2013-05-30
Pénteken kezdődik a lóversenyvilág vitathatatlanul legnépszerűbb fesztiválja, a derbyk derbyje, a 234. Epsom Derby.

 

Mint 1780 óta minden évben, idén is megtartják ezt a nagyszabású eseményt, mely az év egyik legnagyobb ünnepe az angolok szemében, ahol nem ritkán maga a királynő is megjelenik.

 

 

A „Derby” megnevezés mára már világszerte a nagyszerű versenyek szinonimájává vált, azonban  az eredeti Derby az az Epsom Derby. (A verseny jelenlegi hivatalos elnevezése a mostani szponzor  miatt Investec Derby.)  

Az Angliában csak The Derby-ként emlegetetett 2.423 méteres Group 1-es futamot – melyen csak hároméves telivérek indulhatnak - az Epsom Downs versenypályán rendezik.  Ez a leggazdagabb és a legnagyobb presztízzsel rendelkező klasszikus verseny Angliában, és egyben a Hármas Korona középső ága  (az első a 2000 Guineas, a harmadik pedig a St. Leger).  

 

A pénteki nap a kancákról fog szólni, többek közt két Group 3 futamot rendeznek számukra, a Princess Elizabeth Stakes-t, és a Diomed Stakes-t. A versenynap fénypontja természetesen a hároméves kancák számára kiírt Investec Oaks lesz, amiben 11 nagyszerű kanca áll majd a rajtgépbe magyar idő szerint  17:00 órakor.

A fogadóirodák favoritja a Ralph Beckett által trenírozott Secret Gesture (9/4-es oddsszal). A korábbi Epsom Derby bajnok Galileo lánya május 11-én 10 hosszas győzelmet aratott az Oaks Trial-on Lingfield-ben. Beckett egy másik tanítványa, Talent is rajthoz áll, ő 16/1-es oddsszal indul.

Secret Gesture legnagyobb ellenfelének jelenleg a futam másodfavoritja (3/1) Aidan O'Brien idomítottja, Moth (Joseph O’Brien) tűnik, aki korábban harmadik lett az 1000 Guineasban. O’Brien még egy kancát indít rajta kívül, mégpedig a 12/1-es nyereményszorzóval induló Say-t.

Rajthoz áll Sir Michael Stoute tanítványa, Liber Nauticus (3/1) is, aki május 15-én megnyerte a Musidora Stakes-t Yorkban. Pénteken Ryan Moore ül majd a nyergében.

Hughie MOrrison veretlen kancája, Banoffee pótnevezéssel került be a mezőnybe. Banoffee-re akkor figyelt fel a lóversenyvilág, mikor a hatszoros champion zsokéval, Kieren Fallon-nal a hátán megnyerte a Cheshire Oaks-ot Chester-ben. Most pénteken 15/2-es oddsszal indul.

Rajtuk kívül rajthoz áll még The Lark (33/1), Madame Defarge (25/1), Miss You Too (66/1), Gertrude Versed (40/1) és Roz (40/1), ők azonban szélső esélyt képviselnek.

Az idén lovat indító trénerek közül Aidan O'Brien nyerte legtöbbször a futamot, konkrétan négyszer, legutóbb tavaly, Was-zal. Beckett 2008-ban nyert itt az Oaks-on, mégpedig nem kis meglepetésre a 33/1-es oddsszal induló Look Here-rel. Stoute utoljára 1987-ben tudott az Oaks-ra győztes lovat küldeni.

 

Szombaton a Derby előtt  egy másik Group 1-es futamra is sor kerül: A derbyvel megegyező távon, idősebb lovaknak rendezett Coronation Cup-on akár történelmi pillanatnak is szemtanúi lehetünk.  Ha St Nicholas Abbey-nek sikerül győzelemre váltani reményeit, akkor ő lesz az első, akinek háromszor is sikerül elnyernie a kupát.  Az ötszörös Group 1 győztes St Nicholas Abbey idén egyszer futott - márciusban megnyerte a Dubai Sheema Classic-ot Meydanban. Aidan O'Brien hatéves tanítványa, aki 4/9-es oddszal a futam favoritja, hat kihívóval néz majd szembe, és valószínűleg a fogadóirodák másodfavoritjával a 2011-es Melbourne Cup bajnokával, Dunaden-nel (3/1), vív majd nagy csatát.

 

A szombati nap fénypontja természetesen maga az Epsom Derby lesz. Ez a futam a leghíresebb klasszikus versenyszám, és 1,37 millió fontos díjazásával egyben a leggazdagabb futam az Egyesült Királyságban. Jelen állapot szerint 13 ifjú hároméves titán vág neki majd a valamivel több, mint 2,5 kilométeres távnak. 

A futam abszolút favoritja a 2000 Guineas bajnoka, a hét futamán veretlen, háromszoros Group 1 győztes Dawn Approach (4/5), akinek komoly esélye van arra, hogy apja, a 2008-as Derby győztes New Approach nyomdokaiba lépjen. 

A fogadóirodák szerint leginkább Aidan O'Brien tanítványa, Battle Of Marengo akadályozhatja meg ebben, aki másodfavoritként, 9/2-es oddsszal indul szombaton. Eddigi hat futamán ötször tudott győzni (csupán első futamán verték meg, akkor harmadik lett), azonban Group 1 futamon még nem állt rajthoz eddig.

Az ír tréner rajta kívül még négy lovat indít a Derbyn, melyet egyébként háromszor nyert meg eddig: Camelottal (2012), High Chaparrallal (2002) és Galileoval (2001).  Ők Festive Cheer (40/1), Flying the Flag (100/1), Mars (14/1) és a veretlen Ruler of the World (10/1)

A 24-szeres champion tréner, a francia Andre Fabre  - aki két évvel ezelőtt Pour Moi-val megnyerte a Derbyt - idén Ocovango (7/1) sikerében bízik, aki három eddigi futamán nem talált legyőzőre. 

Chopin (10/1) - aki utolsó futamát lenyűgöző fölénnyel, 8 hosszal nyerte meg - utónevezéssel került a futamba, ő lesz az első német ló, aki rajthoz áll ezen a versenyen. 

Libertarian (14/1) kétévesen ugyan nem versenyzett, idén azonban megnyerte a Dante Stakest, ami a Derby előtti legnagyobb erőpróba. 

A többi induló szélső esélyesként tekinthető: Galileo Rock (33/1), Trading Leather (66/1), Mirsaale (100/1), Ocean Applause (500/1)

 

A Coronation Cup szombaton magyar idő szerint 15:40-kor, a Derby 17:00-kor rajtol, a futamokat a Channel 4 közvetíti.

 

 
Címkék: lóverseny, tipp,