Újra itt a Breeders' Cup - a telivér világbajnokság

2013-10-31
November 1-én és 2-án (pénteken és szombaton) rendezik meg – immáron 30. alkalommal - a telivérek világbajnokságának tartott Breeders’ Cup-ot. A két nap alatt 14, egy kivételével Group 1 minősítésű futamot rendeznek, 25 millió dolláros összdíjazással.

 

A Breeders' Cup az amerikai lóversenyvilág egyik (ha nem a) legnagyobb pompával körített eseménye. Számtalan híresség látogat ki a lóversenypályára ilyenkor, ahol nem csak a futamokat tekinthetik meg, de részt vehetnek a számtalan partin, koncerten és exkluzív VIP eseményen is.

 

 Arnold Schwarzenegger és Kurt Russel díjat ad át Frankie Dettori zsokénak

 

A nézőszámot tekintve ez a negyedik legnépszerűbb futam Észak-Amerikában, általában csak a Kentucky Derby, a Preakness Stakes és a Kentucky Oaks vonz több nézőt - tavaly közel 90 ezren látogattak ki a gyönyörű környezetben fekvő pályára, a kaliforniai Santa Anita Parkba.

 

A világ egyik legszebb környezetben fekvő pályája a Santa Anita Park 

 

A Dubai World Cup Night után ezen a versenyen osztják a legnagyobb pénzdíjakat (idén összesen 25 millió dollárt, azaz 5,3 milliárd forintot), többek közt ennek is köszönhető, hogy a legnagyobb versenyló-sztárok is rajtgépbe állnak a futamokon. Olyan lovakat láthattunk itt az elmúlt években, mint Zenyatta, aki az egyetlen ló, aki két különböző Breeder's Cup futamon is győzedelmeskedni tudott (Ladies' Classic 2008-ban, és a Classic 2009-ben), vagy Goldikova, aki az egyetlen, aki három futamot is meg tudott nyerni (Breeders' Cup Mile 2008-2009-2010).

Idén 172 lovat (Európából 21-et) neveztek előzetesen a futamokra, köztük 9 címvédőt. Ők Fort Larned (Classic), Royal Delta (Distaff), Wise Dan (Mile), Little Mike (Turf), Groupie Doll (Filly & Mare Sprint), Beholder (Juvenile Fillies), Mizdirection (Geico Turf Sprint), Flotilla (Juvenile Fillies Turf) és  Trinniberg (Xpressbet Sprint).

Rajthoz áll kilenc olyan telivér is, aki a tavalyi futamokon helyezett volt: Mucho Macho Man, Flat Out, Point of Entry, Marketing Mix, The Fugue, Obviously, Capo Bastone, The Lumber Guy, és Reneesgotzip.

Az európai aspiránsok közül az Irish Champion Stakes bajnoka, The Fugue a Turfban, a Juddmonte International bajnoka, Declaration Of War a Classic-ban, az Ascot-on magabiztos győzelmet arató Olympic Glory pedig a Mile-ban áll majd rajtgépbe. 

 

 

Pénteki futamok közül talán elsősorban a korábban Ladies’ Classic-nak nevezett Distaff-ot említenénk, ahol ugyan kis létszámú, de meglehetősen erős mezőny gyűlt össze. Rajthoz áll a futam címvédője, az ötszörös Group 1 győztes, csodálatos Royal Delta is, aki jelenleg a fogadóirodák favoritja. Legnagyobb vetélytársa minden bizonnyal a felkészülő futamon őt legyőző Princess Of Sylmar lesz, aki hét eddigi futamán csak egyszer hibázott, és immáron négy Group 1 győzelmet tudhat magáénak. Rajtuk kívül rajtgépbe áll a szintén négyszeres Group 1 bajnok Beholder és Close Hatches, valamint a szintén többszörös Group 1 győztes Authenticity és Street Girl. 

A legnagyobb érdeklődés a szombati Mile-t övezi, hiszen ebben a futamban indul a legjobb amerikai versenylónak tartott Wise Dan, a futam címvédője, az Év Lova cím birtokosa. Legkomolyabb kihívója Európából érkezik, Olympic Glory, aki legutóbb az Ascoton brillírozott a Queen Elizabeth II Stakes-ben.

A fesztivál zárófutamában, a Classic-ban illusztris mezőny gyűlt össze. Láthatjuk többek közt a hétszeres Group 1 győztes Game On Dude-ot, a tavalyi második helyezett Mucho Macho Man-t, a címvédő Fort Larned-et, valamint kontinensük képviseletében érkező Declaration Of War-t. A futam abszolút favoritja a fantasztikus idényt magáénak tudható Game On Dude, aki az idei Év Lova cím legesélyesebb várományosa. 

 

Nekünk, magyaroknak ugyan nem túl kényelmes időpontban kezdődnek a futamok, de ennek ellenére minden lóversenyrajongónak érdemes fennmaradnia, hiszen egész biztosan remek futamoknak lehetünk szemtanúi. Az NBC Sports-on, és a Breeders' Cup hivatalos honlapján élőben közvetítik az eseményeket.

 

Az idei menetrend (időpontok magyar idő szerint) 

2013. november 1., péntek

21:45 -- Breeders’ Cup Marathon -- 1 3/4m (G2)

22:25 -- Breeders’ Cup Juvenile Turf -- 1m (G1)

23:05 -- Breeders’ Cup Dirt Mile -- 1m (G1)

23:50 -- Breeders’ Cup Juvenile Fillies Turf -- 1m (G1)

00:35 -- Breeders’ Cup Distaff -- 1 1/8m (G1)

 

2013. november 2., szombat

20:05 -- Breeders’ Cup Juvenile Fillies -- 1 1/16m (G1)

20:43 -- Breeders’ Cup Filly & Mare Turf -- 1 1/4m (G1)

21:21 -- Breeders’ Cup Filly & Mare Sprint -- 7f (G1)

22:05 -- Breeders’ Cup Geico Turf Sprint -- 6,5f (G1)

22:43 -- Breeders’ Cup Juvenile -- 1 1/16m (G1)

23:22 -- Breeders’ Cup Turf -- 1 1/2m (G1)

00:01 -- Breeders’ Cup Xpressbet Sprint -- 6f (G1)

00:40 -- Breeders’ Cup Mile -- 1m (G1)

01:35  -- Breeders’ Cup Classic -- 1 1/4m (G1)

 

 
Címkék: lóverseny,