Írország végre beterjesztheti szerencsejáték törvényét – és nem lesz cigisdobozokhoz hasonló figyelmeztetés szerencsejátékra

2015-02-12
Van még egy ország rajtunk kívül, ahol lassan halad a törvényalkotás; Írországban négy évvel ezelőtt jelentették be, hogy megadóztatnák az online szerencsejátékot, és a törvényt talán hamarosan el is fogadják.

Sok más ország, köztük Magyarország is igyekszik megalkotni saját törvényét arról, hogy az állampolgárai által az online szerencsejáték cégeknek kifizetett milliókból a helyi költségvetés is részesüljön. Van pár hely, ahol sikerre vitték a dolgot, tavaly ősztől például az Egyesült Királyság nagy sikerrel bocsátja ki liszenszeit az azt megszerezni szándékozóknak. A siker töretlen, a szolgáltatók tolonganak a liszenszért, kezüket-lábukat törik, hogy adót fizethessenek a szigetországban. Az angol piac lett a tisztaság jelképe, a különböző brand-ek büszkén, főoldalon hirdetik magukról, hogy angol liszensztulajdonosok.

 

Írországban Michael Noonan jelentette be, hogy még ezen a héten beterjesztik az ír szerencsejáték törvény módosítását Írország felső házának bizottságához,és tegnap meg is tette azt. 

 

A javaslatnak kalandos „útja” volt idáig. Legutóbb például az EU késleltette a folyamatot, hiszen nyár óta bent volt a törvényjavaslat véleményezésen, és a megszokott 3 hónap helyett mostanáig tartott, amíg minden kérdést tisztáztak.

 

A törvény kiterjesztené az 1%-os, offline sportfogadási forgalomra vonatkozó adót az online változatra is, amit minden Írországból származó fogadás után ki kellene fizetni. A Betfair-hez hasonló online sportfogadási tőzsdék 15%-ot fizetnének ír játékosoktól befolyt profitjuk után. A kormány reményei szerint éves szinten 25 millió euró folyna be ebből az adónemből, amiből 6 milliót egyből visszairányítanának az ország lóverseny-iparába.

 

A helyi ír fogadóirodák, a Paddy Power és Boylesports üdvözölte az új szabályozást, azonban reményeiket fejezték ki, hogy a külföldi, liszenszet nem vásárló szolgáltatókkal szemben erőteljesen fog fellépni a kormány, máskülönben piaci hátrányt fognak szenvedni saját hazájukban.

 

Mialatt az Eu válaszára vártak, a szenátus 22-19 szavazati aránnyal elutasította azt a Gerard Craughwell szenátor által beadott indítványt, miszerint minden offline fogadószelvényt és online fogadóoldalt a cigarettás dobozokhoz hasonlóan el kellene látni a veszélyekről szóló figyelmeztetéssel:A szerencsejáték a tapasztalatok szerint függőséget okoz, mely pénzügyi veszteséget, családi és munkahelyi személyes kapcsolatokban való károkat okoz.”

 

Az ír sportfogadási cégek szövetségének szóvivője azt nyilatkozta, hogy a csoport azt szeretné, ha minden felhasználója élvezné a fogadást, értené, hogy mire fogadnak, és hogyan ismerje fel azokat a jeleket, melyek arra utalnak, hogy a fogadási tevékenység esetleg elkezdett függőségbe átfordulni.