Irish Derby - idén nemzetközi mezőny nélkül

Szombaton - hagyományosan az Epsom Derby után három héttel - idén is megrendezik annak ír megfelelőjét, az Ír Derby-t, ahonnan Camelot úgy tűnik elriasztotta a külföldi riválisokat.

 

Négy év alatt ez a második alkalom, hogy csak hazai háromévesek indulnak az Ír Derby-n. Az elmúlt 56 évben szintén csak most fordul elő második alkalommal, hogy egy tengerentúlon edzett telivér sem indul az elsőszámú ír futamon. Az okot valószínűleg két szóban össze lehet foglalni: Aidan O’Brien. 

 

A Ballydoyle mestere eddig összesen kilenc Irish Derby győzelmet tudhat magáénak, köztük a legutóbbi hatot.

Négy alkalommal az ő trenírozottja volt mind az első három befutó, így volt ez tavaly és tavalyelőtt is. A legutóbbi öt versenyen csak Mouryan (2009-ben harmadikként) és Casual Conquest (2008-ban másodikként) törte meg a Ballydoyle hegemóniáját. 

O’Brien 1996-ban indította első lovát az Irish Derby-n eddig futott 64 közül – akkor His Excellence harmadik lett – a következő évben pedig már nyert Desert King-gel.  

 

Aidan O’Brien nem rejti véka alá, hogy továbbra is dominálni kíván az írek klasszikus futamán - idén hat lovat indít az 1,25 millió eurós díjazású 2.400 méteres versenyen, köztük a 2000 Guineas és Epsom Derby győztes Camelot-ot, aki a futam favoritja. Camelot megpróbál egykori istállótársa High Chaparral és Galileo patanyomába lépni, akik mindketten győztek az Epsom-on az Ír Derby előtt (ez eddig csak 15 lónak sikerült). Azóta csak az Angol Derby győztes próbált duplázni: North Light második lett 2004-ben. 

 

Lássuk a mezőnyt:

Camelot (1:4, Aiden O'Brien) Aiden O’Brien kitűnő neveltje, a futam abszolút favoritja, nagyszerű mérleget tudhat magáénak: 4 futamból 4 győzelem. Májusban a 2000 Guineas-t nyerte French Fifteen előtt, majd az Epsom Derby-n aratott magabiztos győzelmet: 5 hosszal verte Main Sequence-t. 

Imperial Monarch (10:1, Aidan O'Brien) Camelot legnagyobb ellenfele valószínűleg saját istállótársa, Imperial Monarch lesz, annak ellenére, hogy idén nagyon szerencsétlenül szerepelt Prix du Jockey Club-on Chantilly-ben, és csak 8. lett. Áprilisban Thought Worthy előtt majdnem két hosszal nyerte a Group 3-as minősítésű Bet365 Classic Trial-t. Tavaly bizonyított már a Curragh-on, hiszen itt nyert egy nyeretlenek számára kiírt versenyt kétévesen. 1m2f feletti távon még nem futott.

Speaking Of Which (12:1, D K Weld) Kétévesen nem versenyzett, azonban jól ismeri a pályát, hiszen élete eddigi mind a három versenyét itt, a Curragh-on futotta. Első futamán második lett, majd a következő kettőt magabiztosan, több hosszal nyerte - legutóbb egy Group 3 futamon bizonyított, azonban 1m2f feletti távon ez lesz az első versenye.

Akeed Mofeed (16:1, John M. Oxx)  Eddigi 3 futamából csak egyszer tudott nyerni: tavaly Leopardstown-ban nyert egy nyeretlenek számára kiírt versenyt. Utoljára tavaly szeptemberben futott, akkor második lett David Livingston mögött a Juddmonte-on. 1 mérföld feletti távon még nem futott.

Light Heavy (16:1, J S Bolger) Négy versenyen futott eddig, debütáló futamán  második lett, a következő hármat azonban megnyerte. Áprilisban két és fél testhosszal nyerte a P.W. Mcgrath Memorial Ballysax Stakes-t  Call To Battle előtt. Utolsó futamán, a Derrinstown Stud Derby Trial Stakes-en Tower Rock-ot verte. 1m2f felett még nem versenyzett.

Astrology (20:1, Aiden O'Brien) A mezőny egyik legtapasztaltabb lova, hiszen már 6 futamon indult – kétszer nyert, háromszor 3. lett. Az Epsom Derby-n harmadik lett Camelot és Main Sequence mögött. Az Ascot-on indult utoljára: a King Edwards VII Stakes-en azonban csak utolsó előttiként (negyedikként) ért célba, kilenc hosszal lemaradva az elsőként befutó Thomas Chippendale mögött. 

Born To Sea (20:1, John M. Oxx) Öt eddigi futamából csak a debütálót tudta megnyerni: egy listed futamot a Curragh-on. Azóta nem nagyon remekelt, általában a mezőny közepe-vége felé végzett. A 2000 Guineas-on csak 12. (18-ból), az Ír 2000 Guineas-on 5. (10-ből), legutóbb pedig, az Ascot-on a St James Palace Stakes-en 4. (16-ból). 1 mérföld felett még nem futott.

Daddy Long Legs (25:1, Aidan O'Brien) A sokat futott hároméves hét eddigi versenyéből háromszor tudott nyerni, legutóbb márciusban Meydan-ban, a Group 2 minősítésű UAE Derby-n. Eddigi utolsó versenyén, az Ír 2000 Guineas-on 4. lett (két hosszal lemaradva a győztes Power-től). 1 mérföldnél hosszabb távon még nem állt rajthoz.

Father Of Science (25:1, Aidan O'Brien) Összesen két futamon indult eddig, debütáló versenyén 5. lett, majd májusban magabiztosan megnyerte a Gl Events Owen Brown Maiden Stakes-t. 

Learn (50:1, Aidan O'Brien) Aidan O’Brien legesélytelenebbnek tartott neveltje eddigi 6 futamából csupán egyszer tudott nyerni, kétszer volt helyezett. Idén csupán egyszer futott, egy listed futamon, ahol 5. lett.

Call To Battle (66:1, John M. Oxx) Öt futamából 2-t nyert, kétszer volt helyezett. Idén a Group 3 minősítésű Ballysax Stakes-en második lett Light Heavy mögött , majd legutóbb, a Chester Vase-en (Gr. 3) harmadik. 

 

Ír Derby Statisztika:

Forma

A legutóbbi 10 nyertes közül 10 első vagy második helyen végzett 7f – 9f távon kétévesen

A mezőnyben csupán Father Of Science és Speaking Of Which NEM felel meg ennek az elvárásnak, hiszen ők nem futottak kétévesen.

A legutóbbi 10 nyertesből 10 nyert 7f vagy afölötti távon kétévesen.

Akeed Mofeed, Astrology, Call To Battle, Camelot, Daddy Long Legs, Imperial Monarch és Learn felel meg ennek a kritériumnak.

A legutóbbi 10 nyertesből 10 futott a verseny előtt 40 nappal.

Astrology, Born To Sea, Camelot, Daddy Long Legs, Imperial Monarch, Learn, Speaking Of Which

A legutóbbi 10 nyertesből 10 addigi karrierje alatt 4-7 versenyen indult.

Astrology, Born To Sea, Call To Battle, Camelot, Daddy Long Legs, Learn, Light Heavy

A legutóbbi 10 nyertesből 10 a szezonban 2 vagy 3 alkalommal futott.

Astrology, Born To Sea, Call To Battle, Camelot, Daddy Long Legs, Father Of Science, Imperial Monarch, Light Heavy, Speaking Of Which

A legutóbbi 10 nyertesből 9 nyert már Group minősítésű futamot - ez alól Frozen Fire az egyedüli kivétel, aki 2008-ban meglehetősen váratlanul megnyerte a futamot.

Astrology, Camelot, Daddy Long Legs, Imperial Monarch, Light Heavy, Speaking Of Which

A legutóbbi 10 nyertesből 8 már nyert 1m 2f távon, vagy afölött.

Astrology, Camelot, Father Of Science, Imperial Monarch, Light Heavy, Speaking Of Which

 

Trénerek 

Aidan O’Brien neveltje volt a legutóbbi 10 nyertes közül 7, köztük az utolsó 6 zsinórban. Az utóbbi 10 évben indult 105 ló közül 44–nek ő volt a trénere (43,5%).

John Oxx általában csak akkor nyergel fel valakit, ha úgy érzi, hogy van esélye. 2002 óta 3 lovat indított, 1 nyert (Sinndar 2000-ben), 2 helyezett volt.

Dermot Weld  egyszer tudott nyerni 2002 óta (2004-ben Grey Swallow-val)

Jim Bolger az utóbbi 10 évben nem tudott nyerni, eddigi első és utolsó győzelmét 1992-ben aratta St Jovite-tal.

 

Odds

A legutóbbi 10 nyertes közül 8 az első két legkisebb odds-szal indulók közül került ki, és 5:1, vagy az alatt voltak árazva.

A legutóbbi 10 nyertes közül 4 indult favoritként. Az utóbbi két év favoritjai nem tudtak nyerni, így Carlton House sem tavaly, aki 5:4-es odds-szal jött az Epsom-ról. 

 

Összefoglalva:

Nagy meglepetés lenne, ha nem Camelot nyerne - a Galileo mén olyan csodálatosan nyerte az Epsom Derby-t, hogy Aidan O’Brien jogosan reméli, hogy megnyeri számára a tízedik Ír Derby kupát. 

Imperial Monarch-ban és Astrology-ban is benne van a potenciál, hogy Group 1 futamot nyerjen az idén, Camelot nélkül lehetne esélyük… 

Speaking Of Which okozhat meglepetést, ő az,  aki megszakította O’Brien sorozatgyőzelmét a Group 3-as Gallinule Stakes-en itt a Curragh-on. 

Light Heavy-re is érdemes figyelni, a folyamatosan fejlődő Teofilo mén zsinórban negyedik sikeréért küzd szombaton (bár azért csodálnánk, ha meg tudná verni Camelot-ot).