Internetes csalások

Internetes szélhámosok
Régóta visszatérő probléma a csalók elleni küzdelem. Ez a rövid írás az interneten áldozatokat szedő, magas nyereményekkel kecsegtető bűnözők módszereinek leleplezésére szolgál. Ugyan a téma újra és újra előkerül a médiában, védekezési módokat, vagy akár magukat a csalási trükköket bemutatva, sajnos még mindig vannak jóhiszemű áldozatok.

Milyen jellegűek ezek a támadások?

A legtipikusabb esetben átlagos emberek kapnak általuk nem ismert e-mail címről különböző értesítéseket, amelyek hatalmas nyereményekkel kecsegtetnek. A szövegek megnyerőek, stílusuk, helyesírásuk sokszor kifogástalan, az idegen vagy egyre többször magyar nyelvű értesítések pedig gyakran hibátlan nyelvezetűek. A levelek személyre szólóak, így gyakran a hivatalosság, tisztességesség látszatát kelthetik. A kellemes stílus, az adatok azonossága és a hirtelen öröm sokszor olyannyira szöget üt a „nyertesek” fejében, hogy eszükbe sem jut, nem is hallottak korábban az adott „szerencsejátékról”, résztvevői pedig pláne nem voltak.

Egyik tipikus üzenet például arról tájékoztat, hogy a címzett hatalmas pénzösszeget nyert egy külföldi ország lottóján. Hogy a címzett az adott összeghez jusson, bankszámlát kell nyitnia kezelési költség vagy egyéb címen, amelyre párszáz fontnyi összeget kell utalnia. A boldog „nyertes” kénytelen megadni bankszámlaszámát, és valamennyi személyes adatát is - a pénz állítólagos utalásához. Az összeg természetesen nem érkezik meg, az átutalt „kezelési költséget”, vagy egyéb címen kért befizetést pedig lehetetlen visszaszerezni, arról nem is beszélve, hogy a gyanútlan áldozat önként kiszolgáltatott személyes adatai miatt még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülhetnek.

Az üzenetek ösztönözhetnek bizonyos telefonszámok tárcsázására, vagy különböző honlapokon a személyes adatok megadására, de ilyen átverések érkezhetnek papíron, faxon, SMS-ben, a leggyakoribb mégis az e-mail, amelynek gyakori formája lehet a távoli, külföldi rokontól örökölt pénz meséje is…

Kik ezek a szélhámosok, és honnan tudják meg az áldozatok adatait?

Ezek a szélhámosok közönséges bűnözők, akik adathalászattal jutnak hozzá az emberek nevéhez és e-mail címéhez, például a közösségi oldalak böngészésével. A világ bármely tájáról megkereshetik áldozataikat, és nem okoz gondot számukra hivatalosnak látszó, vagy már valós szervezet honlapjához hasonlót kialakítani megtévesztés céljából, vagy hivatalos személynek kiadni magukat, például ügyvédnek, banki alkalmazottnak, lottótársaság képviselőjének stb.

Mit lehet tenni ellenük?

E-mailes támadás gyanúja esetén legjobb fel sem bontani a kapott levelet, és olvasatlanul kitörölni a postafiókból. Ha mégis kinyitásra került az átverő üzenet, semmi esetre sem érdemes kapcsolatba lépni a levél feladójával, még abban az esetben sem, ha ajánlata nagyon csábító, vagy ha az üzenet címzettje kíváncsi.

Érdemes észben tartani, milyen játékokat játszott a címzett. Olyan játékban biztosan nem nyerhet, amiben nem indult, ráadásul a szerencsejátékok eredményeit sem e-mailben szokták közvetíteni, így minden ilyen jellegű e-mail üzenet legyen eleve gyanús, mint ahogy a bankszámlaszám, és egyéb személyes adatok elkérése.

Amennyiben bizonytalan a kapott levél valódisága, de az sem biztos, hogy átverésről van szó, különböző hivatalos szerveknél érdeklődni lehet a levélben feltűntetett cégről az adott ország nagykövetségétől, vagy a rendőrségtől. Minden lottózó játékosnak tudnia kell továbbá azt is, hogy a Szerencsejáték Zrt. csak a hazai piacon található meg, külföldön nem szervez szerencsejátékot, és közvetítői szerepet sem vállal.

Címkék: veszélyek,