Indul az NHL, esélyes a címvédő Chicago is

2013-10-01
A címvédő Chicago Blackhawks az egyik nagy esélyese az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) szerdán kezdődő 96. idényének.

 

A Fekete Sólymok az elmúlt négy kiírásból kétszer is (most júniusban és 2010-ben) megnyerték a Stanley Kupát, és keretük alig-alig változott. A kihívók között található a 2012-es bajnok Los Angeles Kings, a 2011-es győztes, az előző szezonban döntős Boston Bruins, valamint a Sidney Crosby és Jevgenyij Malkin fémjelezte Pittsburgh Penguins. A San Jose Sharks, a Vancouver Canucks, a St. Louis Blues, az Ottawa Senators, a Detroit Red Wings és a New York Rangers is befuthat, ha elkerüli keretét a sérüléshullám.

 

A legutóbbi címvédés még 1998-ban történt, és a Detroit vitte véghez ezt a bravúrt.

 

Nagy változás az előzőekhez képest, hogy a harminc csapatot területi elven új csoportokra sorolták, mivel az Atlanta Thrashers áttette székhelyét Winnipegbe. Az viszont változatlan, hogy minden alakulatra 82 mérkőzés vár az alapszakaszban, és főcsoportonként a nyolc-nyolc legjobb folytathatja a rájátszásban. Február 9. és 25. között szünetel a bajnokság a szocsi téli olimpia miatt, és nem rendeznek All Star-gálát.

 

Ebben a szezonban öt nyitott pályás mérkőzés is lesz. Január elsején feszül egymásnak két alapító gárda, a Detroit és a Toronto Maple Leafs. Január 25-én Los Angeles-Anaheim Ducks, 26-án New Jersey Devils-New York Rangers, 29-én New York Islanders-Rangers, március elsején Chicago-Pittsburgh és 2-án Vancouver-Ottawa találkozó lesz szabad ég alatt (ha az időjárás nem szól közbe).

 

A nyáron történt több nagyobb horderejű átigazolás is. Az orosz Ilja Kovalcsuk elhagyta a New Jerseyt és hazaszerződött Szentpétervárra, helyére érkezett az elnyűhetetlen, 41 éves cseh Jaromir Jagr.

 

A 2004-ben bajnok Vincent Lecavalier a Tampa Bay Lightningból került át a Philadelphia Flyershez. Két rutinos, ám bajnoki aranygyűrűvel nem rendelkező csatár, az egyaránt olimpiai aranyérmes svéd Daniel Alfredsson az Ottawa kapitányi posztját hagyta el a Detroit kedvéért, míg a kanadai Jarome Iginla Pittsburghből ment Bostonba.

 

Néhány új szabályt is bevezetnek. A kapusok lábvédő méreteit csökkentették, így talán több köténygól lesz, míg a kapuk mögötti teret növelték. Ezen kívül olyan változásokat is hoztak, amelyek védik a játékosok testi épségét.

 

Az új csoportbeosztások:

Keleti főcsoport:

Atlanti csoport: Boston Bruins, Buffalo Sabres, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Tampa Bay Lightning, Toronto Maple Leafs

Metropolitan csoport: Carolina Hurricanes, Columbus Blue Jackets, New Jersey Devils, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, Washington Capitals

Nyugati főcsoport:

Központi csoport: Chicago Blackhawks, Colorado Avalanche, Dallas Stars, Minnesota Wild, Nashvile Predators, St. Louis Blues, Winnipeg Jets

Csendes-óceáni csoport: Anaheim Ducks, Calgary Flames, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, Phoenic Coyotes, San Jose Sharks, Vancouver Canucks

 

Az utóbbi tíz bajnok:

2003: New Jersey Devils

2004: Tampa Bay Lightning

2005: elmaradt a szezon

2006: Carolina Hurricanes

2007: Anaheim Ducks

2008: Detroit Red Wings

2009: Pittsburgh Penguins

2010: Chicago Blackhawks

2011: Boston Bruins

2012: Los Angeles Kings

2013: Chicago

 

Forrás: MTI

 

Címkék: jégkorong,