Ilyen még nem volt: Két kanca vezeti a világ legjobb versenylovait soroló listát

2014-01-17
A már visszavonult veretlen ausztrál csodakanca, Black Caviar, és a Prix de l’Arc Triomphe lélegzetelállító bajnoka, Treve egyenlő ponttal áll a csütörtökön közzétett Longines World's Best Racehorse Rankings lista élén.

 

Ez az első olyan eset az International Classifications 1977-es bevezetése óta, hogy a világ két legmagasabbra értékelt versenylova kanca. Mindkét versenyló 130 ponton áll, melyet Treve a Prix de l'Arc de Triomphe-on aratott győzelméért kapott, Black Caviar pedig két futásával is kiérdemelt (a róla elnevezett Black Caviar Lightning Stakes-en, és utolsó 25. futamán, a T.J. Smith Stakes-en).

 

“Ezzel az értékeléssel Black Caviar bebetonozta pozícióját mint a modern kor legnagyobb sprintere és legnagyszerűbb kancája. Ő az első déli féltekén tréningezett versenyló, és az első sprinter aki valaha a lista élére került.” – nyilatkozta Greg Carpenter, a WBRR, a listát felügyelő szervezet ausztrál képviselője.

 

Black Caviar

 

A Peter Moody által tréningezett Black Caviar veretlenül vonult vissza a versenyzéstől 25 futam után. 2012-ben, élete első és egyetlen külföldi útján sikeresen szerepelt a Royal Ascoton, majd 2013-ban (visszavonulása évében) még megnyert három futamot, és ezzel 15-re emelte Group 1 győzelmei számát. Legmagasabb értékelését 2011-ben érdemelte ki (132), majd a következő két évben 130-130 pontot kapott, így ő lett az első olyan versenyló, aki három egymást követő évben kiérdemelte a legjobb kanca díjat. 

 

Treve a legmagasabbra értékelt európai hároméves kanca azóta, hogy Bosra Sham 131-es pontszámot kapott 1996-ban.

 

Treve

 

A japánok sztárja, Orfevre és, és az amerikai Év Lova Wise Dan osztozik a lista harmadik helyén, 129 ponttal. A német tréningben álló Novellist és a japán sprintersztár, Lord Kanaloa egyaránt 128 pontot kapott, így ők megosztottan állnak az 5. helyen.

Négyen 125-ös értékkel szerepel még a Top10-ben: Graham Motion Dubai World Cup győztes Animal Kingdomja, a Breeders’ Cup Classic hőse, Mucho Macho Man, valamint Richard Hannon két neveltje, Olympic Glory és Toronado.

 

A teljes lista – melyet a Longines World’s Best Racehorse Rankings-t a World Rankings Supervisory Committee (Világranglista Felügyelő Bizottság) állítja össze és a Lóverseny Hatóságok Nemzetközi Szövetsége (IFHA) teszi közzé – itt tekinthető meg.

 
Címkék: lóverseny,