Illegális szerencsejáték virágzása - kakasviadalok és patkányversenyek Oroszországban

2013-12-06
Kakas-és patkányviadalok, ingyen sört kínáló bingótermek, illegális játéktermek, elérhetetlen messzeségbe kitolt kaszinók, és betiltott online szerencsejáték... Vegyes képet mutat jelenleg az orosz szerencsejáték piac.

 

2009-ig pár ezer rubelért szinte dobták az ember után a kaszinó liszenszeket Oroszországban. Virágzott a szerencsejáték piac, az utcán sétálva könnyebb volt játéktermet találni, mint pékséget. Nyerőgépek voltak mindenhol - aluljárókban, közösségi házakban, fiatalok által használt közösségi helyeken.

 

A korrupciógyanús szerencsejáték annyira elharapódzott, hogy a kormány úgy döntött, négy nagy, kieső területeken létrehozott szerencsejáték központ kivételével ne lehessen sehol kaszinójátékot játszani az országban. Rövid határidővel megszüntették az összes kaszinó, kártyaterem és nyerőgép létjogosultságát. Az elképzelésből egy dolgot azonban kihagytak; azt, hogy az elsőnek létrehozott, a lakott területektől 3,5 óra buszútra elterülő, kietlen síkságon létrehozott Azov City kaszinóközponthoz játékosok is kellenének, így a többi központot már létre sem hozták.

 

Ezt a nagy, a nyerőgépek és kaszinók eltűnésével kialakult űrt próbálták meg kitölteni a hirtelen virágzásnak indult sportfogadó irodák. A kaszinók betiltása előtt pici kis lyukakban tették meg tétjeiket az emberek, melyek mára elegáns hellyé nőtték ki magukat, ahol enni és inni is lehet, és persze mindenki fogad mindenre, még arra is, amire nem szabad.

 

Például  illegálisan szervezett kakas- és patkányviadalokra. Októberben számolt fel az orosz rendőrség egy bukméker irodát, ahol kakasviadalokat és patkányversenyeket tartottak a fogadók számára a nap 24 órájában. Egy régi kaszinó alagsorában rendezték a versenyeket. Igaz, hogy a kakasokat nem "utolsó vérig", csupán a nyakukra szerelt lufik kidurranásáig harcoltatták, a kétóránként cserélt patkányok pedig csak tájékozódási versenyben vettek részt, így sem kaptak vállveregetést az állatvédő szervezetektől.

 

 Illegális kakasviadal Oroszországban
 

A kártyatermeket is betiltották 2009-ben, pénztétes pókert játszani azóta bűncselekmény. Vollt arra irányuló próbálkozás, hogy a pókert sporttá nyilvánítsák, de nem értek célt vele. Érdekes módon azonban lehet pókerező emberekre fogadni, vagyis megtenni a tétet arra a játékosra, aki szerintünk nyerni fog.

 

Az online kaszinót és online pókert is betiltották egy évvel ezelőtt, sőt októberben főcímek hozták, hogy a Pokerstars oldalát még feketelistára is tették, vagyis blokkolták. De mivel a blokkolás csupán annyiból áll, hogy az internetszolgáltató eltávolította az adott domaint a DNS rendszeréből, így ha a felhasználó egy másik DNS szolgáltatóra vált, például a Google-éra, akkor máris elérhető a kívánt oldal. Ez meg is látszik például a cég Micromillions versenyein, ahol negyedmillió orosz játékos próbált szerencsét a legutóbbi, novemberi versenysorozatban.

 

A régi kaszinómúlt kifigurázása a bingótermek elterjedése Moszkvában. Néhány unott arcú ember ücsörög sörrel a kezében a monitorokat figyelve, ugyanis a termek ingyen cigarettát és sört biztosítanak a játékban szelvényt vásárlók részére, aminek a minimum ára 250 rubel. De még a bingo közösségi élménye sincs meg, hiszen itt csupán gépi játék van, ahol a gép sorsol, a játékosoknak semmi más dolguk nincs, mint szelvényeiket átszkenneltetni a masinán. Egyesek szerint a bingótermeket a szegényebb munkásrétegnek tartották fent, míg a gazdagabbak Minskbe vagy Monte Carloba mennek játszani.

 

Nem csoda, hogy 2009 óta sokan próbálkoznak illegálisan kaszinót vagy játéktermet üzemeltetni. Napi szinten csapnak le újabb és újabb kaszinókra és játéktermekre, a betiltás óta hihetetlen mennyiségű, 59.000 helyet számoltak fel, köztük 610 kaszinót. De mindenki tudja, hogy szélmalomharcot vívnak. Ha kiiktatnak egy termet, három másik nő a helyére.

 

A bukméker szövetség, aki szintén az illegális helyek felszámolását támogatja, csak Moszkvában 800 ilyen helyet tud felsorolni. Yury Fyodorov, a szövetség elnöke szerint a listát átadták a hatóságoknak, de nem történt semmi. "Pedig nincs is nehéz dolguk. A megszűnt kaszinó helyén egy-egy felszámolás után azonnal új kaszinó nyílik." - mondja. Nagy gond, hogy a tulajdonosokat nem küldik börtönbe, csak pénzbírságot fizetnek, és a helyet is tovább használhatják, csak beszereznek néhány újabb gépet, és kész.

 

Bookmark and Share