Így trükköznek a kaszinók

A kaszinók valóságos pszichológiai aknamezők. Építészeti megoldásaik és berendezésük mind-mind azt a célt szolgálják, hogy minél tovább bent tartsák az épület falain belül a játékosokat.

 

A Listverse összegyűjtötte a leggyakoribb trükköket, nézzük melyek ezek!

 

Nincsenek órák

Talán meglepő, de manapság egyre kevesebben hordanak órát. A kaszinók jól tudják ezt, de egyáltalán nem sietnek, hogy képbe hozzák a játékosokat a pontos időről. Tény, hogy ha valaki elmerül egy tevékenységben, olyan, mintha gyorsabban telne az idő, és ritkán látni valamiben jobban elmerült embert, mint egy játékost egy kaszinóban. Mindegy, hogy az illető éppen nyerőgépezik, valamilyen asztali játékot játszik, vagy pókerezik, a legtöbben olyanok, mintha transzban lennének. Úgy, hogy a kaszinó falán sehol sincs egy óra, a játékos könnyebben elfeledkezik az időről, és elmerül az éjszakában anélkül, hogy törődne a külvilággal. Arra se számítson senki, hogy majd az osztó megmondja, hogy mennyi az idő, mert őket kimondottan utasítják arra, hogy ne viseljenek órát – pont az előző okból kifolyólag. 

Néhány országban, például az Egyesült Királyságban jogszabály írja elő, hogy a kaszinóknak elő kell segíteniük, hogy a játékosok tisztában legyenek azzal, hogy mennyi időt töltöttek játékkal, és ösztönözniük kell őket arra, hogy néha szünetet tartsanak. Azonban ahol erre nincs jogszabály, keményen kihasználják a lehetőséget. 

 

 

Nincsenek ablakok

A legtöbb kaszinóban a bejárat és a kijárat közelében ugyan vannak ablakok, de ahogy az ember beljebb kerül, már nem nagyon talál. Ez a taktika kéz-a-kézben jár azzal, hogy órák sincsenek sehol. Ha már egyszer sikerült betessékelni egy játékost a kaszinóba, nem szeretnék, hogy bármi fogalma is legyen arról, hogy mi történik a külvilágban. Ha az illető látná, hogy sötétedik odakint, vagy ha megpillantaná a napfelkelte fényeit, még esetleg figyelmeztetné a belső órája, hogy ideje indulni, és valami mást csinálni, például aludni. Persze ez elszakítana a játéktól, a kaszinók pedig természetesen egy cseppet sem akarják ezt, így mindent megtesznek azért, hogy láthatatlanná tegyék a külvilágot.

 

 

Fények, hangok

A kaszinó a csodálatos és csábító ingerek óceánja: csengettyűk csöngenek, figyelemfelkeltő fények villognak, aprópénz csörren, nyerőgépek tárcsái zümmögnek, digitális bíppek hallatszódnak mindenfelől – az egész nagyon magával ragadó. Hogy miért is? Mert mindez azt sugallja non-verbálisan, hogy „Nyersz! Nyersz! Nyersz!”. Azt a benyomást kelti, hogy itt tényleg mindenki nyer, mikor persze valójában, a legtöbben veszítenek. De ha még éppen veszít is valaki, a gépek akkor is ünnepi, eufórikus hangot árasztanak magukból. Mindezek arra ösztönzik az embert, hogy ő is beszálljon, ő is részese legyen a nyertesek körének. Olyan boldog egy hely, hogy is veszíthetnék?! A csillogás, villogás, ragyogás szinte hipnotizálja az embert. Valamilyen szinten mindenkit - függetlenül attól, hogy kis vagy nagy tétben játszik - vonz ez a hivalkodóan túldíszített berendezés. 

 

 

Légkör

Aki járt már kaszinóban, tapasztalhatta, hogy milyen lágyak a fények. Nem véletlenül – ez otthonos, barátságos érzést kelt az emberekben, mintha csak a saját nappalijában lévő kanapén üldögélne – és ki akarna felkelni a kényelmes kis kanapéjáról? A tompább motívumok megnyugtatják, pihentetik a játékost, a biztonság érzetét keltik benne. 

A kaszinók szőnyegeit sem véletlenszerűen választják ki. Sokan azt mondanák, hogy ezeknek a szőnyegeknek a mintázata kimondottan csiricsáré, azokkal a színes, tekergőző mintákkal, vonalakkal és foltokkal. Azonban az emberi agy számára ezek a minták szinte hipnotikusak, a szemnek pedig kellemesek. 

A falak színe is azért vörös gyakran, mert a tanulmányok szerint ez biztonságos, kényelmes hangulatot ébreszt az emberek többségében.

Ugyanúgy mint a bevásárlóközpontokban és plázákban, a kaszinókban is állandóan lágy, nyugtató zene szól, ami segíti, hogy a játékos elérje azt a bizonyos transzszerű állapotot.

Ebbe a kategóriába tartozik a tisztaság is. Minden valamirevaló kaszinó patyolattisztaságú, sehol semmi rendetlenség, vagy szemét. A takarítók folyamatosan söprögetnek, ami azt az érzetet kelti a játékosokban, hogy a kedvükben járnak , törődnek velük, és olyan környezetet teremt, ahol minél tovább akarnak maradni.

 

 

Szolgáltatások helye

Ha valaki a mellékhelyiséget szeretné használni, vagy enni szeretne valamit, esetleg készpénzre váltani a zsetonjait, még mélyebbre kell ásnia magát a kaszinó gyomrában. Ezeket a szolgáltatásokat gyakran olyan hátra dugják, amennyire csak lehet. Ez a kaszinók utolsó kétségbeesett erőfeszítése, hogy a falain belül tartsa a játékost - újra át kell sétálnia az egész épületen, az összes csábító gép és asztal között. Épp most váltotta készpénzre a nyereményét, és lehet, hogy még egyszer utoljára meg akarja kísérteni a szerencsét, mielőtt elmegy... Ez ugyanaz az alapelv, mint amit a boltok alkalmaznak annak reményében, hogy a kijáratig tartó hosszú úton rá akarják venni a vevőt még egy utolsó impulzív vásárlásra. A nagyobb kaszinókban/hotelekben a kaszinó maga is mélyen az épület belsejében található, és csak több lifttel, lépcsővel lehet csak elhagyni az épületet.

 

 

Majdnem nyeremények

A tényleges nyereményen kívül semmi sem pumpálja fel jobban a játékosban az adrenalint, mint ha majdnem nyer, és rájön, hogy majdnem kifosztotta a kaszinót. Azonban ha a kaszinók mindenkinek pénzt adnának, aki majdnem nyer, egy nap alatt csődbe mennének. Minden játék – mindegy, hogy asztali, vagy nyerőgép – úgy van megtervezve, hogy rövid idő alatt legyenek kisértékű nyeremények, hosszútávon azonban végül többet veszítsen a játékos. A nyerőgépeken folyamatosan vannak kisebb nyeremények, de állandóan egy cseresznye vagy csillag hiányzik még a nagy jackpothoz. A játékosok mindig nyernek egy kört blackjakcben, ami azt a benyomást kelti bennük, hogy a játék megnyerhető, de a ház előnye végül mindig bedarálja az egyenleget, és a pénz lassan eltűnik.

Más játékok azt az érzetet keltik a játékosban, hogy ő „irányít”, ilyen például a craps vagy a kenó. Itt a játékosnak közvetlen ráhatása van a végeredményre – tehát ő dobja el a kockát, vagy ő választja ki a saját számait. Ez is egy olyan húzás, ami azt a téves érzetet kelti a játékosban, hogy megnyerheti a játékot, és ezért hosszabb ideig játszanak. 

A játékosok alapvetően túlértékelik az esélyeiket és a nyerés valószínűségét. A majdnem nyeremények azok, amik tulajdonképpen életben tartják a kaszinókat. Megízleltetni a játékossal a nyerést – ez garantálja azt, hogy ismét tiszteletüket teszik majd a kaszinóban.

 

 

Ajándékok

Az ingyenes, vagy csökkentett áru szolgáltatások a kaszinók következő életbentartó erejei. A játékosok gyakran kapnak ingyenes ebédjegyeket, büféjegyeket, belépőket különböző előadásokra, vagy gyűjthető pontokat, melyekkel aztán majd nyerhetnek valamit. Ezek olyan dolgok, melyek a visszatérésre ösztönzik az embereket. A játékos fontosnak érzi magát tőle, még akkor is, ha csak kis tétekben játszik, és soha nem pakol fel jelentősebb összegeket. Még ha veszít is, azt érzi, hogy szerzett valamit, és nagyobb valószínűséggel tér vissza más alkalommal is. Ezek az emberek roppant fontosak a kaszinók számára, mert a bevétel döntő része  a kisebb játékosoktól jön, tehát az ő jelenlétük még inkább kívánatos, mint a nagy tétekkel játszó kaszinócápáké. Azonban jó, ha tudjuk, hogy amit a kaszinók ingyenesen adnak valakinek, százszorosan visszakapják ugyanattól az embertől. Hasonló az egész ahhoz, mikor egy gyereket egy olcsó játékkal vesznek rá arra, hogy legyen jó.

 

 

Alkohol

Mehetne az ajándékok kategóriába is, de érdemes külön tárgyalni. Ugyanolyan nyilvánvaló és átlátszó trükk, mint az ajándékok, és valószínűleg ez a leghatárosabb. Az ingyenes italok több szinten is dolgoznak. Először is ingyenesek.  Ki ne szeretné az ingyenes italokat  - persze hacsak nem egy antialkoholistával van dolgunk? A koktéloslányok elözönlik a kaszinót, és tálcáik állandóan tele vannak különféle italokkal – ez elégedetté és vidámmá teszi a játékosokat. Aztán… az alkohol még a dörzsölt játékosokat is felületessé teszi. Az alkohol lelassítja az ember agyát, és így nem tudja időben meghozni a szükséges döntéseket. A játékosok szabadabban is bánnak a pénzzel, ha be vannak csípve, netán részegek - úgy dobálják a zsetonokat, mintha semmivel sem érnének többet, mint a műanyag, amiből készültek. 

 

 

A nagy nyertesek körülrajongása

Bár a kis tétekben játszók is fontosak, a kaszinók nyilván a nagypénzű high rollereket is meg akarják tartani. Azokkal, akik elég szerencsések ahhoz, hogy nagy összegeket nyernek, úgy bánnak, mint a királyokkal. Visszautasíthatatlan ajánlatokkal bombázzák őket, például ingyenes lakosztályokkal. Ezekkel ugyan valamennyi pénztől elesik a kaszinó, de megtartja azt az embert, aki aztán majd visszatér a kaszinóba, és elszórja a nyereményét.

A játékosok úgy érzik, hogy azért részesülnek királyi bánásmódban, mert fontosak, azonban nem ők, hanem a pénzük az, ami fontos. Emellett a pénzes ügyfelek megtartása marketing eszközként is működik, ha a többi kaszinócápa értesül róla, hogy hogyan kezelik az adott helyen a hasonló ügyfeleket.  Ezek az ügyfelek annyira életbevágóak a kaszinók számára, hogy erőforrásuk egy részét (lakosztályok, limuzinok, stb) kimondottan nekik szentelik. 

 

 

Labirintus dizájn

A kaszinók lényegében hatalmas labirintusok, melyeket szándékosan úgy terveznek, hogy az ember a szó szoros értelmében eltévedjen bennük. A tengernyi gép és az asztal akadályozza a terem elhagyását. Nincs logikus elrendezés: egy nagy halom nyerőgép található az egyik részen, de párszáz méterrel odébb is vannak ugyanolyan gépek. A végeredmény: a játékos összezavarodik. Tudja, hogy a kijárat a videópóker gépek mellett volt, de melyik videópóker gép mellett?

A rengeteg kis zug és falbemélyedés, a különböző kanyarok és fordulók mind-mind arra az általános tévedésre építenek, hogy az emberek azt hiszik, hogy ha egy bizonyos útvonal mentén mennek befelé, könnyedén megfordulhatnak, és ugyanazon az útvonalon mehetnek kifelé is. Azonban a kifelé vezető út ismeretlen, mert vizuálisan teljesen másmilyen, mint amilyen befelé volt. A magas nyerőgépek megakadályozzák, hogy az ember messze ellásson, és ez még inkább megkavarja őket. Ezen kívül, a legtöbb modern kaszinónak több helyen alacsonyabb a belmagassága, ami megakadályozza, hogy az emberek valamilyen támpontot találjanak  a messzebb lévő falakon vagy mennyezeten, ami segítene tájékozódniuk. Sokak számára, pláne, ha kicsit ittasak is, a kifelé vezető út megtalálása olyan mintha egy óriási, interaktív agytornán venne részt.

 

 

Ha valaki ellátogat egy kaszinóba, érdemes  tudatosan figyelni a fenti dolgokra, ne dőljünk be könnyedén a hasonló trükköknek!

 
 
Címkék: kaszinó,