Így él a lottómilliárdos

Az elmúlt hetekben a kétmilliárd forintos lottónyeremény tartotta lázban az embereket Magyarországon. Hazánkban nem szokás, hogy egy lottónyertes nyilvánosságra hozza kilétét, erről is el lehetne merengeni, hogy miért. Más országokban vegyes a kép, noha ott is vannak, akik inkognitóban „viselik” ezt a nagy terhet, de többször előfordul, hogy megismerhetjük személyiségüket, vágyaikat, és ettől olyan emberivé, közelivé válnak, hogy mindenkinek megfordul a fejében, hogy: „ez az ember én magam is lehetnék”.

 

Itt van például a nyári Euromillions Jackpot nyertese, egy skót házaspár, akik az Egyesült Királyság eddigi legnagyobb lottónyereményét könyvelhette el magának a nyáron. Pontosan £161,653,000 angol fontot, mai árfolyamon számolva majdnem 58 millárd forintot nyertek.

Ez az összeg, ami az Euromillions történetében a legnagyobb nyeremény, számos halmozódás után jött össze, de nagy nyeremények viszonylag gyakran fordulnak elő, múlt októberben is 113 millió fontot nyert egy szintén angol játékos ugyanezen a játékon.

Ez az összeg 50%-kal nagyobb, mint amennyit adót Skócia polgárai egy hónap alatt befizetnek, vagy másképpen 0,16 %-a Skócia GDP-jének. Ezzel az összeggel gazdagabbak lettek, mint Ringo Star, de David Beckhaméktől is csak hajszálnyira vannak lemaradva.Chris Weir (55), korábban egy pszichiátrián dolgozott nővérként, és a férje, Colin (64), úgy döntöttek, hogy vállalják személyazonosságukat a nyilvánosság előtt. Először azon gondolkodtak, hogy nem tesznek így, de rájöttek, hogy akkor folyamatos hazugságban kellene eltölteniük hátralevő életüket, és a körülöttük élők elől is leplezni örömüket, tehát  úgy döntöttek, hogy megosztják azt mindenkivel. „Nem dicsekedni akartunk, és reméljük, hogy miután megosztottuk mindenkivel a jó hírt, vissza tudunk térni  megszokott életünkhöz. Nem félünk ettől az egésztől, az egész szuper jó buli lesz Az összeg hatalmasnak tűnik, de nem kezelhetetlenül. Persze furcsa. Felkeltem kedden reggel, és minden a megszokott, hétköznapi volt. Felkeltem szerdán, és az egész világ más volt.”

 

Photograph: Andrew Milligan/PA


A Largs-ban élő házaspár 30 éve van együtt, mindkettőjüknek van pár betegsége, és a sajtótájékoztatóra botokra támaszkodva érkeztek. Sok éven át Colin gondozta feleségét betegségei miatt. Két felnőtt gyermekük van, Carly (24) fotósnak tanul, és Jamie (22) egy telefonos ügyfélszolgálaton dolgozik. Mindketten kitörő örömmel fogadták a nyeremény hírét. Eddig gondolni sem mertek arra, hogy autójuk legyen, de most hirtelen mind a ketten beiratkoztak az autósiskolába. Szüleik tervei szerint megkapják mindketten álmaik otthonát, és Chris lecseréli régi szuzukiját. Colin elégedett a régi autójával, mert megbízható, és nem érzi szükségét, hogy újat vásároljon, viszont szeretne egy páholyt vásárolni kedvenc focicsapata, a Barcelona stadionjában.


Utazni is szeretnének. A Kínai Nagy Fal, Ausztrália, Kambodzsa és Tajvan az elsők a listán. Elégedettek a mostani 4 szobás Largs-beli házukkal is, nem tervezik, hogy gyorsan elköltöznek onnan, viszont szeretnének egy másik, vagy esetleg egy harmadik házat, hogy hol, azt nem árulták el.
Azzal is tisztában vannak, hogy ez a hatalmas vagyon nagy felelősséget is hordoz magával, így jótékonyságra is szeretnének egy bizonyos összeget fordítani. „Bizonyos dolgok iránt elkötelezettek vagyunk, de jól meg kell nézni a dolgokat, hogy hol segíthetnénk a legjobban. Egy előre megtervezett módon, előre megtervezett mértékben kell ezt végrehajtani, nem lehet valakihez csak úgy hozzávágni a pénzt. Emberekkel dolgoztam egész életemben, és tudom, miktől szenvednek a legjobban. Olyan embereknek szeretnék segíteni, akiknek a legnagyobb szüksége van rá.”- mondta Chris.


Noha rendszeresen lottóztak mindig is, mégsem nézték a lottóhúzást azon a kedden, ám Chris lefekvés előtt éjfélkor még gyorsan megnézte a kihúzott számokat. Öt gépi számsorból az ötödik volt a nyerő. Jó néhányszor leellenőrizte, aztán Colin is, és nem bírták elhinni, amit látnak. „A nagynyertes vonalat persze már senki sem vette fel akkor, és mi nem tudtunk aludni. Csak ültünk. Annyira izzott bennünk az adrenalin, hogy semmi mást nem tudtunk csinálni, csak ültünk az ágyban, alvásról szó sem lehetett. Beszélgettünk, hogy milyen csodálatos ez az egész, piros volt az arcunk az izgalomtól. Aztán pezsgőt bontottunk.”