I’ll Have Another trénere tagadja a vádakat

2012-07-13
I’ll Have Another trénere „felelőtlen újságírásnak” nevezte azt a New York Times-ban megjelent cikket, mely szerint az amerikai Hármas Korona két ágát megnyerő I’ll Have Another már beteg volt, mielőtt bejelentették visszavonulását.

 

A Times szerdai számában megjelent riport állítása szerint az állatorvosi feljegyzésekből kitűnik, hogy I’ll Have Another-t fájdalomcsillapítókkal és gyulladásgátló szerekkel kezelték a Preakness Stakes-en való május 19-i győzelme és az aközött eltelt időszakban, hogy június 8-án, a Belmont Stakes napján lemondták a futamon való részvételt és bejelentették a ló visszavonulását. A sérülésnek köszönhetően elszállt a remény arra, hogy Affirmed 1978 sikere után ismét Hármas Korona bajnokot avassanak Amerikában.

 

A Times szerint a feljegyzésekből az is kiderül, hogy négy nappal a Preakness után a hároméves mén első lábáról készült röntgenfelvételek csont-ízületigyulladás jeleit mutatják.

A Belmont előtt két nappal (melyet I’ll Have Another-nek meg kellett volna nyernie ahhoz, hogy teljesítse a Hármas Koronát) a ló két erős fájdalomcsillapító injekciót kapott.

A következő nap reggelén a ló trénere, Doug O’Neill hirtelen bejelentette, hogy I’ll Have Another visszavonul egy „váratlan”, a bal első ínt ért sérülés miatt.

Az állatorvosi iratok szerint azonban a telivér betegsége egy ideje már megvolt, és ezt Dr. James Hunt, aki a Preakness után készült röntgenfelvételt készítette, jelezte is. Ő csinálta a Belmont előtti ultrahangos vizsgálatot is, ami megerősítette I’ll Have Another „krónikus íngyulladását”.

 

„Azok a fájdalomcsillapítók olyanok, mint az Advil, amit bárki – te vagy én is – beszed.” nyilatkozta O’Neill az Associated Press-nek. „Távol állnak a komoly fájdalomcsillapítóktól. Fájdalomcsillapítók? Viccelnek velem? Felelőtlen és alaptalan vádak.”

O’Neill szerint a lóról készült röntgenfelvételek egy rutineljárás során készültek, és a ménnek nem volt csont-ízületigyulladása, majd hozzátette, hogy a Times-nak nyilatkozó négy állatorvos sosem kezelte I’ll Have Another-t.

„A röntgen a lovakkal való foglalkozás természetes része. Teljességgel természetes, hogy megröntgeneznek egy lovat.” mondta O’Neill. „Az, hogy jön négy olyan állatorvos, aki még sosem látta a lovat, és elkezd spekulálni az állatorvosi jegyzetek alapján, felelőtlenség. I’ll Have Another egészséges volt, teljesen jól volt, míg elő nem jött az ínproblémája.”

„Az a ló minden fizikai vizsgálaton és vérteszten átment.” folytatta. „Egészségesen vonult vissza. Ínprobléma jeleit mutatta, ezért leállítottuk. Most I’ll Have Another-t és az általa elért eredményeket kellene ünnepelnünk, és megtapsolni a tulajdonosait, hogy jól döntöttek, és nem futtatták őt a Belmonton.”

“Imádom a lovaimat. Az emberek fizetnek nekem azért, hogy törődjek velük, és én ezt nagyon komolyan veszem.” fejezte be a tréner.

 

A fájdalomcsillapító- és gyulladásgátló szerek használata nem szokatlan a lóversenyzésben. Azonban az a tény, hogy a gyógyszereket egy nagy érdeklődéssel övezett verseny előtt adták I’ll Have Another-nek, és az, hogy egy olyan tréner utasítására tették ezt, akinek már volt hasonló ügye, ismét előtérbe állította azt a problémát, hogy egyre növekvő mértékben használják ezeket a szereket a lóversenyzésben. A trénerek egyre gyakrabban adnak fájdalomcsillapítókat a lovaknak azért, hogy a beteg lovakat is versenyben tarthassák, és így esélyük legyen minél több pénzdíjat nyerni. A lóversenyhatóságok arra is felhívták a figyelmet, hogy talán pont ennek következtében fordul elő egyre több végzetes baleset a versenypályákon.

A The Times vizsgálata szerint átlagosan 24 ló pusztult el egy hét alatt az amerikai lóversenypályákon. Az előző télen 30 ló pusztult el az Aqueduct pályán New York-ban, ami duplája az előző évi halálozási számnak. Az állatorvosi vizsgálatok szerint a versenypályán balesetet szenvedett lovak nagy részét többször kezelték fájdalomcsillapító injekciókkal napokkal vagy hetekkel a baleset előtt.

 

O’Neill-t egyébként már több tucat alkalommal érték tiltott gyógyszerhasználaton. Augusztusban kezdi meg 40 napos eltiltását, mivel négy alkalommal bizonyítottan manipulálta a lovak vérének széndioxidszintjét, ami egy ismert teljesítménynövelő eljárás. 

 

Forrás: New York Times, Thoroughbred Times

 
 
Címkék: lóverseny,