Hollandia is legalizálta az online szerencsejátékokat

2019-02-27
Több mint két évvel azután, hogy képviselőház már elfogadta, a holland szenátus is igennel szavazott az online szerencsejátékokra vonatkozó jogszabályra, és megnyitotta a piacot a nemzetközi szolgáltatók előtt.

 

Az első liszenszeket várhatóan csak 2020 végén fogják kiadni – írja a casino.org egy holland jogászra, Tim Pruntel-re hivatkozva. A liszensz várható díja 40.000 euró lesz.

 

Állítólag 300 körüli cég fejezte ki érdeklődését egy holland online szerencsejáték liszensszel kapcsolatban, azonban a holland Financieele Dagblad híroldal szerint ezek közül csak kevesebb mint 50 adott be ténylegesen igénylést.

 

Hollandia ugyanakkor vonzó piac lehet az online szerencsejáték szolgáltatók számára, elsődlegesen azért, mert a sportfogadás egyre népszerűbb az országban: a 2016-2018 közötti időszakban 20%-kal nőtt a forgalom az előző két évhez képest.

 

A holland szerencsejáték hatóság (KSA) elnöke, Rene Jansen “nagyon elégedett” a Szenátus döntésével, “mérföldkőnek” nevezve azt. „Az engedélynek szigorú követelményei lesznek. A szolgáltatóknak védeniük kell a játékosokat, megelőzni a függőség kialakulását, és tisztességes játékot kell garantálniuk.” – közölte.

 

Minden szolgáltatónak regisztrálnia kell például egy központosított önkizáró programba, mely lehetővé teszi, hogy a függő játékosok könnyedén kizárhassák magukat a játékból egy meghatározott időre.

 

A még 2016-ban született jogszabály-módosítás értelmében a holland online szerencsejáték engedély birtokosainak a tiszta játékbevétel után 29 százalék adót kell befizetniük az államkasszába, valamint 0,25% hozzájárulást a függők támogatására létrehozott alap számára, és 1,5%-os hozzájárulást a Szerencsejáték Hatóság számára.

 

Az engedélyek kiadása után a holland játékosoknak lehetősége nyílik legálisan üzemelő sportfogadás, kaszinó, bingó és kaparós sorsjegy játékokat kínáló oldalakat látogatni.