Hogyan változtatta meg a Wall Street-i pénz az online szerencsejátékot?

2015-09-30
Nem csak Las Vegas, de az online szerencsejáték jelenlegi képének kialakításában is a Wall Street-i befektetők játszották a legnagyobb szerepet.

 

2013 szeptemberében Jason Ader New York-i pénzember, a SpringOwl Asset Management tulajdonosa Izraelbe repült, hogy találkozzon Ruth Parasollal, a kaliforniai születésű milliárdossal, aki hatalmas szerepet játszott az online szerencsejáték-iparban. Parasol alapította azt a PartyGaming céget, amely a világ legnagyobb online pókercég volt mindaddig, míg a Kongresszus 2006-os törvényi szabályozása miatt ott nem hagyta az USA piacát.

 

Parasol végignézte, ahogy a vállalata egyezséget kötött az ügyészséggel, és korábbi partnere, Anirag Dikshit 300 millió dolláros büntetést fizetett ki és bűnösnek vallotta magát az USA törvényeinek megsértésében. A PartyGaming egyesült a Bwin Interactive céggel, amely az online sportfogadásra szakosodott, és létrehozták a giblartári Bwin.Party Digital Entertainment vállalatot. Parason azonban vevőt keresett részvényeinek, köszönhetően többek között annak, hogy elvált Russ DeLeontól, aki szintén részvénytulajdonos volt.

 

Ader az izraeli tengerparti városban, Herzliyaban találkozott Parasollal és DeLeonnal. Parasol találkozni akart azzal a férfival, aki meg kívánta vásárolni üzletrészét. Parasol már évek óta nem vezetett szerencsejáték-céget, de Adert, a korábbi Wall Street játék-elemzőt elbűvölte az online szerencsejáték ipar területén meglévő szaktudásával, különösen a mobil alkalmazásokkal kapcsolatos fejlődés területén. Ader ezek után megvásárolta Parasol részvényeinek felét, valamint DeLeon tulajdonrésze egy részét is megszerezte, így a Bwin.Party harmadik-legnagyobb részvénytulajdonosa lett.

 

Ez az aktus átformálta az online szerencsejáték ipart, immáron eltávolodva azoktól a merészen kockázatvállaló vállalkozóktól, akik az iparág úttörői voltak, és olyan új játékosokat ültettek nyeregbe, akik szakítottak a korábbi kormányzat- és jogellenes üzleti gyakorlattal. Ahogy ez már Las Vegas esetében évekkel korábban megtörtént, az online szerencsejáték átalakítását a Wall Street vezette, olyan nagy cégek, mint a Blackstone, a BlackRock, az Apollo és a Cerberus Capital Management. A következő hetekben az átalakítás új szakaszába érkezett, egy a Bwin.Party-ért folyó licitháborúba, melyet Ader indított be.

 

Ader a Bwin Interactive társalapítójának, Norbert Teufelbergernek a letartóztatása után elérte az igazgatótanács újrarendezését és azt is, hogy alkalmazzák a Deutsche Bankot, hogy keressenek egy céget, hogy megvásárolja a Bwin.Party-t. 2014-re a cég játékban volt.

 

Eközben a New York-i Blackstone Group, a világ legnagyobb magántőke-befektetési társasága arra készült, hogy támogassa David Baazovot (az akkor még aprócska Amaya 33 éves alapítóját), hogy megvásárolja a PokerStarst, a világ legnagyobb, Man-szigeti alapítású online póker cégét. A két alapító, Isai Scheinbert és a fia, Mark Scheinberg készek voltak készpénzért eladni a cégüket. A cég a 2006-os törvények után is ajánlott online pókert az USA-ban, ezért összeütközésbe került a hatóságokkal. A tulajdonosok állítása szerint ők mindig is a törvényeknek megfelelően működtek az Egyesült Államokban, de végül a cég 731 millió dollár büntetést fizetett.

 

2014 augusztusában az Amaya a Blackstone hitelrészlege és a BlackRocks segítségével 4,9 milliárd dollár készpénzért megvásárolta a PokerStarst és testvérvállalatát, a Full Tilt Pokert. Az üzlet nem jöhetett volna létre a Blackstone hitelrészlegének támogatása nélkül (GSO), mivel az Amaya egy kis vállalat volt, olyannyira, hogy amikor Baazov első 3 milliárdos ajánlatát a Blackstone fejlécével küldte meg, a Scheinbergek leellenőrizték, a levél eredeti-e. 

 

Az Amaya PokerStars üzlete sokkolta az online szerencsejáték-szektort, az egyik legnagyobb érintett a BwinParty volt, amely hagyományosan a PokerStars legnagyobb versenytársa, és a vétel bejelentése után a részvényeik árfolyama jelentősen csökkent. Olyannyira, hogy 2014 nyarán Ader már azt fontolgatta, pénzügyi cégével megveteti az egész céget, miközben a bizottság folyamatosan a megfelelő vevő után kutatott. 

 

Májusban egy kicsi, a szerencsejáték szürkezónájára koncentráló szerencsejáték-részvénytársaság – egy ideig az Amayaval a háttérben - a GVC Holdings tett ajánlatot a Bwin.Party megvételére. Nem sokkal később az online pókerben és kaszinó játékokban utazó gibraltári bejegyzésű cég, a 888 Holdings is jelentkezett az ajánlatával, háttérben a JPMorgan Chase és a Barclays bankokkal.

 

Júliusban még nem jött létre az 1,4 milliárdos üzlet, bár ezzel egy komoly riválist kaphatott volna az Amaya és Pokerstars, amelyek uralták az Egyesült Államokon kívüli online pókerpiacot. De ezzel még nem volt vége, a GVC Holdings elveszítette az Amaya támogatását, viszont új pénzügyi támogatót szerzett, a Cerberus Capital Management céget (Stephen Feinberg). Ennek eredményeképp a GVC augusztusban a 888-nál ugyan nem sokkal magasabb ajánlatot tett a Bwin.Partyra, ráadásul úgy, hogy ajánlata nagyrészt részvény üzlet, tehát a Bwin.Party tulajdonosai a rizikósabb, egyesült cég tulajdonosai maradnak. A Bwin végül – többek meglepetésére – elfogadta a GVC ajánlatát, és az üzlet megköttetett.

 

A Wall Streetről származó pénz azonban nem oldotta meg az online szerencsejáték iparág problémáit. Az Egyesült Államokban például még mindig csak három államnak, New Yerseynek, Nevadának és Delawarenek van szabályozása az online szerencsejátékra, és az az elképzelés, hogy a fontosabb államok, mint például Kalifornia elhozhatják az online szerencsejáték aranykorát, ha új szabályozást vezetnek be, csalóka lehet. Még az Amaya-féle PokerStars sem volt képes visszatérni New Jerseybe egy év próbálkozás után sem, ám vannak olyan remények, hogy az új Wall Street hátterű tulajdonosi struktúra felgyorsíthatja a folyamatot.

 

Forrás: Forbes.com