Hogyan lesz a közösségi pókeresből valódi pénzes ügyfél?

2013-04-04
A közösségi játékpiac leghíresebb szereplője, a Farmville-t fejlesztő Zynga a Bwin-nel karöltve elindította valódi pénzes kaszinójátékait az Egyesült Királyságban. De vajon sikerül-e a közösségi térben felépített játékosállományát valódi pénzes ügyfelekké konvertálnia?

  

Zynga egyelőre két valódi pénzzel működő játékos indított el a brit felhasználók számára, a ZyngaPlusPoker-t és a ZyngaPlusCasino-t. Az előbbiben, ahogyan a neve is sugallja, pókerezni lehet, az utóbbiban pedig 160-féle nyerőgép, rulett és blackjack játék várja a játékosokat. 

 

A cég ettől a lépéstől várja, hogy sikerül feljebb tornásznia a nyereségét, hiszen befektetői bizalma az utóbbi időben erősen megcsappant. Annyi biztos, hogy a Zynga óriási játékosállománnyal rendelkezik, hiszen a FarmVille 2-nek, ami jelenleg a Facebook legnépszerűbb alkalmazása 50 millió felhasználója van. A Flushdraw szerzője azt boncolgatja, hogy vajon sikerülhet-e ezeket a freerollereket valódi pénzes játékossá konvertálni.

 

A Zynga beszámolója szerint azonban a közösségi portálok ingyenes játékait használók közel 99 százaléka nem generál bevételt a vállalat számára. A Zynga 2013. február 5-én hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves pénzügyi adatait. Ebből az derül ki, hogy a negyedévben a cégnek 298 millió havi aktív felhasználója (MAU – monthly active user), és csupán 2,9 millió havi egyéni fizető ügyfele (MUP – monthly unique payers) volt, tehát ennyien költöttek ténylegesen valamennyi pénzt a cégnél. Ez azt jelenti, hogy 2012 negyedik negyedévében a Zynga játékosainak kevesebb, mint 1 százaléka volt fizető ügyfél. A Zynga teljes 2012. 4. negyedéves bevétele 311,2 millió dollár volt, ebből 36,8 millió dollár hirdetésekből származott. Figyelmen kívül hagyva a többi bevételi kategóriát, a Zynga játékosai tehát a negyedik negyedévben 274,4 millió dollárt költöttek. 

Az átlagos fizető ügyfél egy átlagos hónapban a negyedik negyedévben 31,54 dollárt költött. A Zynga összes aktív felhasználójára vetítve ez havi 30 cent fejenként. Ezek szerint minden egyes aktív felhasználó csupán egy pennyt ér naponta, tehát nagyon alacsony értékű játékosok, akik több okból kifolyólag nem szándékoznak pénzt költeni a játékra.  

Az AppData adatai szerint a Zynga Texas Hold’em Poker játéka a második legnépszerűbb app, körülbelül 40 millióan játszanak rajta havonta. Ez a Zynga összes játékosának körülbelül 13 százaléka. Még ha feltételezzük is, hogy ezek a játékosok kétszer annyit költenek, mint a más appokkal játszó játékosok, még mindig csak havi 24 millió bevétel várható tőlük. Ez azt jelentené, hogy az aktív játékosok körülbelül 59 centet költenének havonta. Ezt a számot feltételezve a Texas Hold’em Poker fizetős játékosaira, a játékosok csak körülbelül havonta 30 centet költenek. Még ezzel a valószínűleg igen optimista forgatókönyvvel is csupán 1 dollárt ér naponta egy átlagos fizetős ügyfél.

 

A játékpénzesek nem szeretnek fizetni

 

A legtöbb olyan játékos, aki valamely közösségi média pókerjátékát használja, sosem fog pénzt adni díjakra, extra funkciókra, privát asztalokra vagy extra játékpénzre. A Zynga adatai is ezt bizonyítják, ráadásul minden egyes negyedévben egyre rosszabb mutatókkal.

Az a több millió játékos, aki a közösségi pókeroldalakon játszik, azért teszi, mert nem bízik a valódi pénzes online pókertermekben. Ez lehet, hogy azért van, mert pénzt vesztett a Full Tilt Poker-en, az Absolute Poker-en vagy az Ultimate Bet-en. Az is lehet, hogy azért nem bízik a valódi pénzes online játékban, mert úgy gondolja, hogy túl sok a csalás. Mások lehet, hogy azért nem akarnak játszani, mert illegális, vagy mert nem bíznak abban, hogy az online pókerterem valóban ki fogja fizetni a nyereményüket. Ezeket a játékosokat hihetetlenül nehéz áttéríteni, még akkor is, ha az online póker legális az országukban. 

 

Van még egy probléma a közösségi média oldalakkal kapcsolatban: a legtöbb játékos nem veszi komolyan ezeket a játékokat. Néhány játékos azonban azt gondolhatja közösségi pókeres sikerei nyomán, hogy majd pénzt fog nyerni a valódi pénzes pókerjátékokon. Ezek a játékosok aztán hamar rájönnek, hogy ez közel sincs így. A legtöbb közösségi játékos ugyanis fish-nek, tehát gyenge kezdőnek bizonyul a pénzes játékokban. 

A Party Poker Network pont azon kísérletezik mostanában, hogy megoldja ezt a problémát. A hálózat nemrégiben úgy döntött, hogy néhány szobát zárva tart a sorozatosan nyerő játékosok előtt. Ez azonban kétélű dolog. Annak reményében, hogy a kisszámú mikro limittel játszó játékosait hosszabb ideig játékban tarthatja, azt kockáztatja, hogy elidegeníti magától a nyerő játékosait. Ez a séma csak abban az esetben fog működni, ha a Zynga és a többi közösségi média oldal hatalmas mennyiségű játékost lesz képes átkonvertálni, és játékban tartani.

 

Kikre számíthatnak?

 

A brit játékosok lényegében bármelyik online pókerteremhez hozzáférnek a világon. Van oka, hogy miért választják ezek a játékosok a Zynga Texas Hold’em Pokerjét. Az, hogy ők nem valódi pénzes játékosok. Ráadásul a brit játékosok nem igazán jelentős hányadát teszik ki a Zynga játékosállományának. Ez probléma lesz minden olyan országban, ahol a játékosok legálisan hozzáférhetnek a valódi pénzes szerencsejátékokhoz.

Más lehet a helyzet az USA-ban, ahol a Zynga online póker engedélyért folyamodott Nevada államban.  Az USA az a terület, ahol a Zyngának esélye van a sikerre, hiszen az amerikai játékosok ki vannak éheztetve az online pókerre. Ez a folyamat azonban meglehetősen lassú lesz. 

Igaz, hogy sok USA-n és Egyesült Királyságon kívüli játékos is van a Zynga rendszerében, azonban többségük olyan országokban élnek, ahol az engedélyezési folyamat vagy még nem zajlik, vagy olyan drága, hogy nem éri meg a befektetés, illetve olyan alacsony vásárlóértékű játékosokról van szó, melyeket nincs értelme valódi pénzes ügyféllé konvertálni.

 

Van még egy probléma a valódi pénzes játékossá konvertálásnál: ha ezek a játékosok alacsony tudásszinten mozognak, hamar veszíteni fognak. Ez azt jelenti, hogy kis rake-et fognak generálni. Ezek a játékosok valószínűleg csak egyszer fognak befizetni, aztán eltűnnek. Ha ez történik, a vállalat ezektől a játékosoktól örökre elveszti a bevételi lehetőséget. Ez egy hatalmas probléma, amivel a már működő valódi pénzes online pókertermeknek jelenleg is szembesülnek, és ez a közösségi média oldalak esetén sem lesz másképp. Valójában még nagyobb probléma is lesz az ő esetükben, hiszen ezek a játékosok már egyébként is vonakodva lettek valódi pénzes játékosok.

 

A tapasztalat hiánya

 

Egy másik tényező, ami a közösségi média oldalak végzetét okozhatja, az a tapasztalat hiánya. A közösségi média oldalaknak vagy le kell fejleszteniük, vagy meg kell vásárolniuk egy online póker szoftvert, és meg kell tanulniuk a fizetési rendszerek működését is. Csapatukat tapasztalt biztonsági szakemberekkel is bővíteniük kell, ez olyasvalami, amire a játékpénzes rendszerben nincs szükség. 

Egy lehetőség ezeknek a cégeknek a számára, hogy csatlakoznak egy már működő hálózathoz, ennek azonban kedvezőtlen feltételei lehetnek. A bwin.party például megegyezett az MGM Resorts-szal és a Boyd Gaminggel az USA-ban, és ez az egyezség a bwin.party-nak 65 százalékos részesedést ad a vállalatból. Ez sokkal magasabb, mint a hálózati szerződések általában, a legtöbb hálózat 70%-os vagy még nagyobb bevételmegosztás mellett ajánl skinneket. Ez azt jelenti, hogy ha egy játékos befizet 100 dollárt, hogy online pókert játsszon, ennek a bevételnek csak a 20-30 százaléka jelenik meg a közösségi média oldalnál. Ez jó hír, ha a játékos eddig ingyen játszott, de ha a játékos már egyébként is áldozott pénzt a közösségi játékra, akkor ez könnyen negatívba fordulhat.

A közösségi média oldalak a náluk sokkal tapasztaltabb online pókertermekkel, és a szabályozott piacokon működő földi kaszinókkal lesznek versenyben egy számukra új piacon, tehát egyértelműen hátrányos helyzetben lesznek. Abban reménykedhetnek, hogy közösségi média tapasztalatukat kamatoztatni tudják majd egy pénzes játékban már tapasztalt szolgáltató oldalán, azonban ezen megoldások mindegyike igen költséges mulatság lesz számukra…