Hogyan játsszunk itthon az Eurojackpot játékon?

2014-10-05
Még nem fordult elő olyan, hogy az 1957 óta nagy népszerűségnek örvendő Ötöslottónál magasabb főnyereményű lottó kerüljön piacra Magyarországon. Az érdeklődés természetesen hatalmas, de rengeteg a kérdés is. Nézzünk egy részletes tájékoztatót.

 

A lottójátékról

Az Eurojackpot egy nemzetközi szervezésű, több európai országban már játszható számsorsjáték. Várható főnyereménye minden héten legalább bruttó 10 millió euró, amelyet a résztvevő országok bármelyikében megnyerhetnek a játékosok.

 

Főnyeremény

A heti várható főnyeremény minden esetben legalább bruttó 10 millió euró, amely halmozódhat. Amennyiben a halmozódó főnyeremény értéke eléri a bruttó 90 millió eurót, az ezen felüli összeg már a II. nyerőosztály (az 5+1 találatosok) nyereményalapját növeli. Amennyiben a II. nyerőosztály halmozódó nyereménye is eléri a bruttó 90 millió eurót, az ezen felüli összeg a III. nyerőosztályba kerül.

 

A játék lényege

Az Eurojackpot segédsorsjegyének (továbbiakban: szelvényének) számtábláin az „A” mezőben található, 1 és 50 közötti számok közül 5 különböző számot és ezzel egy időben a „B” mező 1 és 10 közötti számai közül további 2 számot kell megjelölni. 

Ön már nyereményt ér el, amennyiben az „A” mezőben és a „B” mezőben elért találatainak száma legalább három.

 

Vagyis: 

• az „A” mezőben legalább 1 és a „B” mezőben 2 találata van,

vagy

• az „A” mezőben legalább 2 és a „B” mezőben 1 találata van,

vagy

• az „A” mezőben legalább 3 és a „B” mezőben 0 találata van.

 

A játékban összesen 12 nyerőosztályban érhet el nyereményt, attól függően, hogy az „A” és a „B” mezőn megjelölt számok közül hány egyezik meg a kisorsolt számokkal. Az „A” és a „B” mező nyerőszámait egymást követően sorsolják. A befizetett játék minden esetben csak a soron következő számsorsolásra érvényes.

 

Szelvénykitöltés

Az Eurojackpotnak egyfajta szelvénye van, ezen lehet normál vagy kombinációs játékot játszani.

 

Normál játék

Jelöljön be 5 számot az „A” mezőben, valamint 2 kiegészítő számot a „B” mezőben ugyanazon számtáblán. Ez 1 alapjátékot jelent.

 

Kombinációs játék

Kombinációs játékot az Eurojackpot esetében kizárólag a szelvény első számtábláján játszhat. Ekkor az „A” mezőben minimum 5, maximum 11 szám, a „B” mezőben pedig minimum 2, maximum 8 szám jelölhető be. Az „A” és a „B” mezőben összesen legalább 8, legfeljebb 13 megjelölt szám lehet, a darabszámokat pedig fel kell tüntetni a “Jelölések száma kombinációs játék esetén” mezőben. Ugyanazon a szelvényen további Eurojackpot játék (sem normál, sem kombinációs) nem játszható!

 

A szelvény hátoldalán található „Kombinációs tábla” tartalmazza a megjátszható kombinációkat (az „A” és a „B” mezőben együtt megjátszható számok darabszámát) és a hozzájuk tartozó alapjátékok darabszámát.

 

Példa: Amennyiben Ön az „A” mezőben 5, a „B” mezőben pedig 3 darab számot jelölt meg, akkor ez a kombináció összesen 3 darab alapjáték megjátszását eredményezi.

 

Több normál játék egy szelvényen

Egy szelvényen 5 számtábla található, egy számtábla kitöltése 1 darab alapjátékot jelent. Normál játék esetén az Eurojackpot szelvényének kitöltésekor nincs kitöltési sorrend, tehát mindegy, hogy melyik számtáblá(ka)t tölti ki. Ugyanazon szelvényen ötnél több alapjátékot is játszhat (összesen legfeljebb 20 alapjátékot). Ehhez jelölje meg a „További gépi Eurojackpot játék” négyzetet a szelvény jobb alsó sarkában. Ekkor szóban kell jeleznie a terminálkezelőnek, hogy az Ön által bejelölteken felül hány számtáblát, vagyis hány további gépi játékot szeretne megjátszani.

 

Gépi játék

Gépi játék esetében Ön helyett a terminál generál, azaz választ véletlenszerűen számokat. Önnek gépi játéknál a következőket kell szóban közölnie a terminálkezelővel:

 

• a megjátszani kívánt számtáblák darabszámát,

• kombinációs játék esetén az indexszámot, vagyis az „A”, illetve a „B” mezőben megjátszani kívánt számok darabszámát.

 

Joker játék

Az Eurojackpot szelvényen – más játékokhoz hasonlóan – szintén jelölheti szándékát a Joker játékban való részvételre. Amennyiben az „igen” feliratú négyzetet ikszeli be, az Ön Joker-száma a nyomdai sorszám utolsó hat számjegye (a piros keretben található hatjegyű szám). Ekkor további Joker játékokat is kérhet: 

 

• SAJÁT számot a terminálkezelőnek bediktálva,

• a terminál által generált GÉPI Jokert,

• esetleg mindkettőt.

 

További gépi és/vagy saját Joker szám kombinációs játék mellett is játszható.

 

Mennyibe kerül?

Egy alapjáték ára – a játék nemzetközi koordinációban történő szervezése miatt – 2 eurónak hozzávetőlegesen megfelelő forintösszeg, amely az euró/forint árfolyamingadozás szerint – a Részvételi Szabályzatban feltüntetett módon – kerül meghatározásra. Egy alapjáték aktuális áráról az értékesítőhelyen és a www.szerencsejatek.hu oldalon tájékozódhat.

Fizetendő összeg: alapjáték ára x alapjátékok száma.

 

Átvételi igazolás

Az Ön által kitöltött szelvény alapján – illetve gépi játék esetén is – a terminál átvételi igazolást nyomtat. Nyeremény csak ennek bemutatása és ellenőrzése után fizethető ki, ezért gondosan őrizze meg!

 

 

 

Átvételi igazolás „újrajátszása”

Az Eurojackpot átvételi igazolásával Ön ismét játékba küldheti az azon szereplő, azzal korábban feladott játékait. Ebben az esetben nincs lehetőség a játék(ok) módosítására, a nyomtatott igazolás összes játékadata meg fog egyezni az eredeti átvételi igazoláson szereplőkkel – vagyis ugyanannyi játékot tud feladni, pontosan ugyanazokkal a számokkal, beleértve a Joker számo(ka)t is. Ha például 2 számtáblát játszott, akkor nincs lehetőség az egyik törlésére, kizárólag teljes ismétlés lehetséges.

 

A korábbi átvételi igazolása „újrajátszásakor” kapott új átvételi igazoláson az „Ismételt játék” felirat fog szerepelni. Játékait az átvételi igazolás „újrajátszásával” csak a megvásárlást követő 180 napig van lehetősége ismét feladni.

 

Hol és mikor lehet Eurojackpot játékot vásárolni?

A játék a Szerencsejáték Zrt. lottózóiban és terminállal rendelkező értékesítő partnereinél vásárolható meg, általában szombaton 5 órától pénteken 19 óráig, az értékesítőhelyek nyitva tartási idején belül.

 

Sorsolás, eredmények

A sorsolásokat péntekenként Finnországban, Helsinkiben tartják, magyarországi idő szerint 21 óra és 22 óra között. A sorsolási eredmények megtekinthetők a fortunaweb honlapján is.

 

Nyeremények, nyereményfelvétel

A sorsolást követően közzétett nyeremények közül a főnyeremény (vagyis az 5+2 találat) és az 5+1 találat nyereménye bruttó, azaz a személyi jövedelemadó levonása előtti összeg. Kifizetésükre euróban és a személyi jövedelemadó levonása után kerül sor. A kifizetés az értékesítőhelyeken közzétett telefonszámon történő egyeztetést követően átutalással történik, kizárólag Magyarországon nyitott euró alapú deviza bankszámlára.

 

Minden további nyerőosztályban a közzétett nyeremény nettó, azaz a személyi jövedelemadóval már csökkentett összeg, mely forintban értendő, illetve forintban is kerül kifizetésre, az alábbiak szerint:

 

• a 200 000 Ft alatti nyeremények kifizetése bármelyik online terminállal rendelkező értékesítőhelyen, a nyertes átvételi igazolás beolvasása, ellenőrzése után történik;

 

• 200 001 Ft és 5 000 000 Ft között a Szerencsejáték Zrt. saját üzemeltetésű lottózóiban az átvételi igazolás átadása és egy úgynevezett nyereményigénylési lap kitöltése szükséges, a nyeremény kifizetése ezt követően banki átutalással történik Magyarországon működő bankban nyitott forint alapú bankszámlára;

 

• 5 000 001 Ft és e feletti összegű nyeremény esetében a nyeremény kifizetése szintén banki átutalással történik, ehhez az értékesítőhelyeken közzétett telefonszámon kell a nyertesnek egyeztetnie a nyeremény kifizetésével kapcsolatos teendőket.

 

Nyerési esélyek 

Nyerőosztály Találatok száma Elméleti esély
"A" mező "B" mező
I. (Jackpot) 5 2 1 : 95.344.200
II. 5 1 1 : 5.959.013
III. 5 0 1 : 3.405.150
IV. 4 2 1 : 423.752
V. 4 1 1 : 26.485
VI. 4 0 1 : 15.134
VII. 3 2 1 : 9.631
VIII. 2 2 1 : 672
IX. 3 1 1 : 602
X. 3 0 1 : 344
XI. 1 2 1 : 128
XII. 2 1 1 : 42

 

Gyakori kérdések:

 

Nyeremények

 

Mennyi a minimum, amit ezzel a játékkal lehet nyerni?

Nem lehet pontosan meghatározni minimális nyereményösszeget. Leggyakrabban 7-8 eurónak megfelelő összeg a XII. nyerőosztály nyereménye – amit a Szerencsejáték Zrt. az eladási ár felét megfeleltetve egy eurónak – forintnyereményre számít át. Azonban esetenként előfordulhat, hogy olyan sokan érnek el találatot egy-egy nyerőosztályban, hogy az egy nyertesre jutó nyeremény értéke alacsonyabb is lehet, mint amennyit a játékosok egy alapjátékért fizetnek.

 

Mennyi a maximum, amit ezzel a játékkal lehet nyerni?

Az egy alapjátékkal megnyerhető legmagasabb nyeremény bruttó 90 millió euró.

 

Mikor(tól) fizetik ki a nyereményeket?

A 200 000 Ft alatti kisnyereményeket a Szerencsejáték Zrt. készpénzben, forintban fizeti ki bármely online terminállal rendelkező értékesítőhelyen legkésőbb a sorsolást követő hét második munkanapjától kezdődően. 

A nagynyereményeket (azaz a 200 000 Ft feletti forintban kifizetendő nyereményeket és minden euróban kifizetendő nyereményt) a nyereményigénylést követően kiadott kifizetési engedély alapján – a sorsolást követő harmadik héten, legkésőbb a harmadik hét második munkanapjától kezdve fizeti a Szerencsejáték Zrt.

 

Meddig vehetem fel a nyereményem?

A nyeremények a sorsolás napjától számított 90 napon belül vehetőek fel.  

Nagynyeremények esetében – melyek átvételéhez nyereményigénylés benyújtása szükséges – a határidő meghosszabbodhat 14 nappal, amennyiben a nyertes közvetlenül a 90 napos határidő letelte előtt nyújtja be igénylését, s emiatt a tényleges kifizetés a 90 napon belül nem lehetséges.

 

Ha megnyerem a főnyereményt, akkor azt is a Szerencsejáték Zrt. fizeti ki, vagy valahol külföldön kell átvennem/nyereményigénylést benyújtanom?

Minden Magyarországon (a Szerencsejáték Zrt. lottózóiban vagy értékesítőhelyein) vásárolt nyertes játék nyereményét a Szerencsejáték Zrt. fizeti ki, a nyeremények külföldön, más szervezőknél nem vehetőek fel. Ugyanez igaz a külföldön, más szerencsejáték szervezőnél vásárolt játékra is, ezen játékokon elért nyeremények Magyarországon nem vehetőek fel.

 

Euróban vagy forintban fizetik a nyereményt?

Az első két nyerőosztály, vagyis az 5+2 és 5+1 találatosok nyereményeit euróban fizetik ki. Fontos, hogy ezeknek a nyereményeknek az értékét a sorsolást követően bruttó értéken teszi közzé a Szerencsejáték Zrt., tehát még le kell belőle vonni a személyi jövedelemadót, mielőtt a nyertesnek kifizetné a cég. 

A többi nyerőosztály nyereményének kifizetése forintban történik. Mivel ezeket a nyereményeket a sorsolás után nettó értékükön teszi közzé a Szerencsejáték Zrt. (tehát azt az összeget, ami az adó levonása után marad), a nyertesek a közzétett összeget fogják megkapni.

 

Más valutában is kérhetem a nyereményem?

Nem. Az első két nyerőosztály, vagyis az 5+2 és 5+1 találatosok nyereményeit kizárólag euróban, a többi nyerőosztály nyereményeit pedig kizárólag forintban fizeti ki a Szerencsejáték Zrt.

 

A főnyereményt és a II. nyerőosztály nyereményét miért nem forintban fizetik ki?

A szervező társaságok között az elszámolás nemzetközi valutában, euróban történik. Az 5+2 és az 5+1 találatos nyeremények, vagyis a legnagyobb értékű, gyakran halmozódó nyerőosztályok nyereményei esetében a lottótársaságok közötti elszámolás nemzetközi valutájában történik a kifizetés – hűen a játék nevéhez.

 

Ha a főnyeremény és a II. nyerőosztály nyereményét euróban fizetik ki, akkor a többi nyerőosztályt miért nem?

Az Eurojackpot játék egyik különlegessége éppen az, hogy a legnagyobb értékű nyereményeket a nemzetközi együttműködésben részt vevő lottótársaságok közötti elszámoláshoz használt valutában, azaz euróban kapják meg a játékosok. Többek között ez is segíti, hogy minél határozottabban meg lehessen különböztetni a többi lottójátéktól.

Az alacsonyabb nyerőosztályok esetében a játékosok a Szerencsejáték Zrt. többi játékánál már megszokott módon a játék árának megfizetéséhez használt pénznemben, azaz forintban kapják kézhez nyereményüket.

 

Ha nyerek, hogyan jutok a pénzemhez?

A kisnyeremények az átvételi igazolás egyidejű bemutatása mellett, bármely online terminállal rendelkező értékesítőhelyen átvehetőek. Nagy összegű (200 000 és – 5 000 000 forint közötti) nyeremények esetén a nyereményigény az átvételi igazolás benyújtása mellett bármely Szerencsejáték Zrt. tulajdonában lévő lottózóban benyújtható. 

Jelentős összegű (5 000 001 és 40 000 000 forint közötti) nyeremény esetén az értékesítőhelyeken és internetes oldalunkon is megtalálható telefonszámot (06 30/5116-444) kell hívni, a nyeremény biztonságos felvételének egyeztetéséhez. A fenti telefonon hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 13 óra között jelentkezhet a nyertes játékos. 

A kiemelten nagy összegű (40 millió forint feletti és az euróban kifizetésre kerülő) nyeremény esetén, az erre a célra rendszeresített telefonszámot (06 20/9330-630) kell hívni. A nyeremény biztonságos felvételét a Szerencsejáték Zrt. illetékese egyezteti a nyertessel. A fenti biztonsági telefonon hétfőtől péntekig naponta 8 és 18 óra között jelentkezhet a nyertes játékos.

 

Ha euróban nyerek (vagyis euróban kifizetendő nyereményt), devizaszámlát kell nyitnom?

Igen. Az 5+2 és 5+1 találatos nyereményeket – amiket euróban fizet ki a nyerteseknek a Szerencsejáték Zrt. – kizárólag olyan euró alapú deviza bankszámlára tud a lottótársaság átutalni, amelyet Magyarországon működő bankban nyitottak.

 

Hány napig vehetem fel a nyereményemet?

Az elért kisnyeremények a sorsolási esemény napjától számított 90 napig vehetőek fel, kifizetésük pedig legkésőbb a sorsolást követő hét 2. munkanapján kezdődik.

A nagynyeremények felvételéhez nyereményigénylést kell benyújtani, erre a sorsolás napjától számított 90 napig van lehetősége a nyertesnek. A nagynyeremények kifizetése a sorsolást követő harmadik héten, legkésőbb a harmadik hét 2. munkanapján kezdődik. A nyeremény kifizetésének legkésőbb az igénylés benyújtásától számított 30 napon belül, de még a 90 napos határidő leteltét megelőzően meg kell történnie. Amennyiben ez már fizikailag nem lehetséges, mert a nagynyeremény-igénylést későn, de még a 90 napos határidő letelte előtt nyújtották be, akkor a Szerencsejáték Zrt.-nek 14 napon belül kell gondoskodnia a nyeremény átadásáról.

 

Kik tudnak segíteni a nyereményfelvételben? (Mi van akkor, ha nem tudok finnül?)

Az értékesítőhelyeken dolgozók, illetve a Szerencsejáték Zrt. telefonos Ügyfélszolgálatának munkatársai teljes körű segítséget tudnak nyújtani minden, nyereményfelvétellel vagy nyereményigényléssel kapcsolatos kérdésben (természetesen magyarul). Nem kell tehát tudni finnül, hiszen a nyereményt a Szerencsejáték Zrt. fizeti ki.

 

A magyar állam von le valamit a nyereményből?

A Szerencsejáték Zrt.-nek az Eurojackpot nyereményei után – a többi játékhoz hasonlóan – adót (nyeremény SZJA-t) kell fizetnie. A játékosok már az adózott, nettó nyereményt kapják kézhez – vagy a bankszámlájukra. 

Ez igaz az Eurojackpot bruttó összegben, euróban meghirdetett főnyereményére is. A Szerencsejáték Zrt. a sorsolás után az 5+2 és az 5+1 találatokért járó nyereményösszegek esetében is a bruttó, vagyis a még nem adózott összeget teszi közzé. A kifizetésükre viszont a személyi jövedelemadó levonása után kerül sor, euróban. Ezért az első két nyerőosztály nyereményeinek esetében a kifizetett összeg pontosan az SZJA-val lesz kevesebb. 

A többi nyerőosztály nyereményét a személyi jövedelemadó levonása utáni, vagyis nettó értéken teszi közzé a társaság és a játékosok is ezt az összeget kapják kézhez.

 

Kell adót fizetnem a nyeremény után?

Az Eurojackpot nyereményei adókötelesek, azonban ezt nem a nyertes, hanem a Szerencsejáték Zrt. fizeti meg. A Szerencsejáték Zrt. a sorsolást követően az első két nyerőosztály, vagyis az 5+2 és 5+1 találatosok nyereményének bruttó értékét, vagyis a még nem adózott összeget teszi közzé. Ezekből a nyereményekből levonja a fizetendő személyi jövedelemadó értékét. Az adót a lottótársaság befizeti, a nettó nyereményösszeget pedig átutalja a nyereményt igénylő nyertesnek. Ezért a nyertesek ebben a két esetben a közzétett nyereményhez képest kisebb összeget kapnak meg (pontosan az SZJA-val kevesebbet). 

A többi nyerőosztály esetében is adókötelesek a nyeremények, azonban a nyertesek ebből nem éreznek semmit, mert a nyereményeket a nettó értékükön teszik közzé (vagyis amennyi a személyi jövedelemadó levonása után marad a nyereményből) és pontosan ennyit is kapnak meg a nyertesek.

 

Mennyi adót kell fizetnem, ha megnyertem a főnyereményt? Az adót euróban vagy forintban kell megfizetnem?

A nyeremények után fizetendő személyi jövedelemadót a Szerencsejáték Zrt. a nyertes helyett bevallja és megfizeti az Adóhatóság felé, a nyertes a nettó nyereményértéket kapja kézhez. 

Ez igaz az Eurojackpot bruttó összegben, euróban meghirdetett főnyereményére is. A Szerencsejáték Zrt. a sorsolás után az 5+2 és az 5+1 találatokért járó nyereményösszegek esetén is a bruttó, vagyis még a nem adózott összeget teszi közzé. A kifizetésükre viszont a személyi jövedelemadó levonása után kerül sor, euróban. Ezért az első két nyerőosztály nyereményeinek esetében a kifizetett összeg pontosan az SZJA-val lesz kevesebb. 

A többi nyerőosztály nyereményét a személyi jövedelemadó levonása utáni, vagyis nettó értéken teszi közzé a társaság és a játékosok is ezt az összeget kapják kézhez.

 

A nyeremény bruttó vagy nettó összeg?

Az első két nyerőosztályban (5+2 és 5+1 találat esetén) bruttó nyereményeket hirdet meg, illetve tüntet fel nyereményinformációként az értékesítőhelyeken a Szerencsejáték Zrt. Kifizetésükre euróban és a személyi jövedelemadó levonása után kerül sor. 

A többi nyerőosztály nyereményét a személyi jövedelemadó levonása utáni, vagyis nettó értéken teszi közzé és a játékosok is ezt az összeget kapják kézhez.

 

Milyen árfolyamon váltja át forintra az Szerencsejáték Zrt. a nyereményeket?

A Szerencsejáték Zrt. a Részvételi Szabályzatban meghatározott módon és pénznemben fizeti ki a nyereményeket. 

Az I. és II. nyerőosztályok (vagyis az 5+2 és 5+1 találatosok) nyereményeit a Szerencsejáték Zrt. euróban teszi közzé és euróban is fizeti ki (SZJA levonás után). 

Az alsóbb nyerőosztályok forintban értendő, nettó nyereményeinek összegét a Szerencsejáték Zrt. az alapjáték adott heti aktuális árának felével, mint euró árfolyammal kalkulálva számítja ki (az Eurojackpot-szervezők által euróban kihirdetett nyereményösszegek alapján).

 

Nyereményigazolást mekkora összegtől kapok?

A Szerencsejáték Zrt. a forintban számítva 2 millió forintos értéket meghaladó nyereményről állít ki nyereményigazolást, vagyis a forintban kifizetett 2 millió forint feletti nyeremények esetében, valamint Eurojackpot játéknál az I. és II. nyerőosztályok esetében – ahol a nyeremények euróban kerülnek kifizetésre – akkor kaphat a nyertes, ha a nyeremény forintra átszámítva meghaladja a 2 millió forintot. 

(2 millió forint alatt az átvételi elismervény maga a nyereményigazolás.)

 

Hogy lehet, hogy alacsonyabb a nyereményem, mint amennyit a játékért fizettem?

Esetenként előfordulhat, hogy olyan sokan érnek el találatot egy-egy nyerőosztályban, hogy az egy nyertesre jutó nyeremény értéke alacsonyabb, mint amennyit a játékosok egy alapjátékért fizetnek.

 

Van lehetőség olyan játékra, ahol az „A” mező mind az 50 számát meg tudom játszani?

Egy alapjátékban nincs. Legalább 10 különbözőben van csak erre lehetőség.

 

Hol vehetem fel a nyereményemet?

Minden nyertes játék nyereményét csak abban az országban, csak az a játékszervező fizeti ki, ahol a játékos a nyertes szelvényt (játékot) megvásárolta. A nyereményfelvétel részleteiről ezért mindig annál a lottótársaságnál kell érdeklődni, ahol a nyertes játékot vásárolták.

 

A más (résztvevő) országban vásárolt Eurojackpot játékon elért nyereményemet is kifizeti az Szerencsejáték Zrt.?

Nem. Minden nyertes játék nyereményét csak abban az országban, csak az a játékszervező fizeti ki, ahol a játékos a nyertes szelvényt (játékot) megvásárolta. A Szerencsejáték Zrt. ezért csak az általa értékesített játékok nyereményeit fizetheti ki (a Részvételi Szabályzatban meghatározott módon).

 

A Magyarországon vásárolt Eurojackpot játékkal elért nyereményemet fel tudom venni/kifizetik nekem más országban is?

Nem. Minden nyertes játék nyereményét csak abban az országban, csak az a játékszervező fizeti ki, ahol a játékos a nyertes szelvényt (játékot) megvásárolta. A Magyarországon vásárolt és nyertes Eurojackpot játékok nyereményeit ezért kizárólag a Szerencsejáték Zrt. fizeti ki (a Részvételi Szabályzatban foglaltak szerint).

 

Ha külföldön veszem föl a nyereményt, ugyanannyit adózom?

Magyarországon vásárolt játékkal nyert nyereményt nem lehet külföldön felvenni. A nyereményt terhelő adó mértéke és annak számítási módja egyébként országonként eltérő.

 

Van fix nyeremény valamelyik nyerőosztályban?

Nincs. Az Eurojackpot ebből a szempontból az Ötöslottóhoz hasonlít: a nyereményalapot a megvásárolt alapjátékok biztosítják.

 

Mekkora volt az eddigi legnagyobb nyeremény?

Az Eurojackpot játék 2012-es indulása óta a legmagasabb nyeremény 61 170 753 euró volt 2014 szeptemberében (2014. szeptember 17-én érvényes adat).

 

Mikor és hol sorsolják a játékot?

Az Eurojackpot sorsolása hetente egy alkalommal, pénteken kelet-európai (magyarországi) idő szerint 21 óra és 22 óra között kerül megrendezésre Finnországban, Helsinkiben.

  

Személyesen is megtekinthető a sorsolás?

Nem, mivel a játékot egy nemzetközi közösség szervezi, a sorsolás sem a Szerencsejáték Zrt. saját szervezésében zajlik, a számhúzást ezért csak felvételről lehet megtekinteni. 

 

Ki ellenőrzi/hitelesíti a sorsolást?

A Finnországban zajló sorsoláson a finn szerencsejáték szervező vállalat, a Veikkaus Oy munkatársa (sorsolási menedzsere) mellett a Finn Nemzeti Rendőrség Szerencsejáték Felügyeletének hivatalos képviselője is jelen van, ők hagyják jóvá és hitelesítik aláírásukkal a sorsolás eredményét. Ezen kívül minden résztvevő lottótársaság felügyeleti szerve is valós időben követheti a sorsolást az interneten, egy belső hálózaton.

 

Elmaradt a pénteki sorsolás. Mi lesz a megvásárolt játékommal/mikorra érvényes a megvásárolt játékom/mikor lesz a sorsolás?

Ha a sorsolást az előzetesen tervezett pénteki időpontban nem tartják meg, az még nem biztos, hogy elmarad. A pénteki sorsolást – például előre nem látható technikai problémák esetén – későbbi időpontban, másnap, szombaton vagy – amennyiben a szombati sorsolás sem megoldható – a rákövetkező hét szerdájáig bonyolíthatják le. A megvásárolt játékok természetesen automatikusan részt vesznek az új, későbbi időpontban megtartott sorsoláson.

 

Mennyibe kerül egy Eurojackpot játék?

Egy alapjáték ára körülbelül 2 eurónak megfelelő összeg, forintban. Az ár nem fix, hanem az euró/forint árfolyam ingadozás szerint – a Részvételi Szabályzatban előírt módon – kerül meghatározásra. Egy alapjáték aktuális áráról ezért mindenkor az értékesítőhelyeken és a www.szerencsejatek.hu/eurojackpot oldalon lehet tájékozódni. Amennyiben a játék árának változtatása szükséges, ezt hetente egyszer, szombati kezdettel teszi meg a Szerencsejáték Zrt.

 

Fizethetem-e itthon euróban a játék árát?

Nem. Magyarországon csak a Szerencsejáték Zrt. értékesítőhelyein vásárolható meg a játék és kizárólag forintban lehet érte fizetni.

 

Változhat a játék ára, és ha igen az mitől függ? / Miért nem fix az ár?

A játékot több ország különböző lottótársasága szervezi. A részvételi díjak és a nyereményalap kezelése, elszámolása ezért egy közös pénznemben történik, ez az euró. A játék árának a Részvételi Szabályzatban ismertetett meghatározására az euró-forint árfolyam ingadozására tekintettel volt szükség. A játékosokat emiatt az esetleges árfolyamingadozás sem érinti hátrányosan, hiszen amennyiben a forint-euró árfolyam jelentősen csökken, a játék ára is csökken. Ellenkező esetben pedig a forintban fizetendő nyeremények értéke is növekszik.

 

Honnan tudhatom meg, hogy ha kombinációs játékot játszom, akkor azért mennyit kell fizetnem/hány alapjátékot kell fizetnem?

A segédsorsjegy hátoldalán található „kombinációs tábla” segít az eligazodásban, megmutatja, hogy egy kombinációs játék hány alapjáték feladásának felel meg. A fizetendő összeg tehát az így kapott szám megszorozva egy alapjáték mindenkori aktuális árával.

 

Joker

Az Eurojackpot játék melletti Joker játék ugyanaz, mint pl. az Ötöslottó mellett megjátszható Joker?

Igen. A Szerencsejáték Zrt. csak egy féle Joker játékot szervez, sorsolására hetente egy alkalommal, szombaton, az m1 Szerencseszombat című műsorában kerül sor.

 

Az Eurojackpot játék mellett megjátszott Jokert mikor sorsolják?

Az Eurojackpot játékkal együtt vásárolható Joker játék ugyanaz, mint a Szerencsejáték Zrt. többi játéka mellett játszható Joker, melynek sorsolására hetente egy alkalommal, szombaton, az m1 Szerencseszombat című műsorában kerül sor (függetlenül attól, hogy melyik másik játékkal együtt lett feladva).

 

Milyen országokban játszható az Eurojackpot?

Korábban 14 ország – Dánia, Észtország, Finnország, Hollandia, Horvátország, Izland, Lettország, Litvánia, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Szlovénia – összesen 29 lottótársasága szervezte az Eurojackpot játékot. Hozzájuk csatlakozott 2014-ben Magyarország.

 

Hol és mikor játszható az Eurojackpot Magyarországon?

Eurojackpot játék a Szerencsejáték Zrt. lottózóiban és terminállal rendelkező értékesítő partnereinél vásárolható meg, általában szombaton 5 órától pénteken 19 óráig, az értékesítőhelyek nyitva tartási idején belül.

 

Ezt is csak 18 éven felüliek játszhatják?

Igen. Magyarországon szerencsejátékot csak 18 éven felüliek vásárolhatnak, ezért Eurojackpotot is csak 18 év felett lehet játszani.

 

Ha megnyerem a főnyereményt, akkor vállalnom kell a nyilvánosságot? / Nagynyeremény esetén közzéteszik-e a személyazonosságomat?

Természetesen, ahogyan a többi játékunk nyerteseit nem kötelezi erre senki és semmi, az Eurojackpot nyerteseknek sem kell a nyilvánosság elé lépniük – hacsak ők maguk ezt nem szeretnék.

 

Miért nincsen 5 hetes játékra lehetőség?

Mivel a játék ára nem fix, hanem hétről hétre az euró-forint aktuális árfolyama alapján kerül meghatározásra, nem garantálható, hogy az nem változik egy öthetes időszak során. Így az öthetes játékkal játszók nem ugyanazokkal a feltételekkel vennének részt a játékban, mint a hetente vásárlók, ezt pedig mindenképp el kell kerülni.

 

Játszható-e interneten, telefonon, SMS-ben, bankautomatán az Eurojackpot?

Jelenleg nem. Az Eurojackpot jelenleg kizárólag a terminállal rendelkező értékesítőhelyeken vásárolható meg, de hosszabb távon tervez ilyen irányú fejlesztéseket a Szerencsejáték Zrt.

 

Magyar állampolgárként játszhatok Eurojackpotot más tagország internetes oldalán?

A külföldi állami játékszervezők internetes oldalain való játékhoz regisztráció szükséges, aminek feltételeit általában úgy határozzák meg, hogy azokat elsősorban csak az adott ország állampolgárai tudják teljesíteni.

 

Az Eurojackpoton is lesznek majd különsorsolások?

Igen. A fel nem vett nyereményeket – a már jól ismert módon, a játék szabályai szerint – újra megnyerhetik a játékosok különsorsolásos akciók keretében.

 

Miért éppen Finnországban van a sorsolás?

Az Eurojackpot 2012-es indulásakor a finn lottótársaság vállalta a sorsolások lebonyolításának feladatait, a többi társaság pedig ezt – szavazás útján – el is fogadta. A finn társaság az elmúlt két évben problémamentesen végezte ezt a feladatot.

 

Mennyi a valószínűsége annak, hogy magyar játékos nyeri a főnyereményt?

A pontos esély sorsolásról sorsolásra változik, annak értéke függ az összes megjátszott, valamint a magyar játékosok által megjátszott alapjátékok darabszámától. Általában elmondható, hogy mivel kb. 30 szervező kapcsolódik be a játékba (bár játékosbázisuk és vásárlóerejük eltérő) elméletileg 100 nyertesből átlagosan kb. 3 lesz magyar játékos hosszú távon.

 

Van halmozódás?

Igen. Az Eurojackpot egyik erőssége pontosan az, hogy a hazai játékosok számára megszokotthoz képest magasabb értékről indul a várható főnyeremény: bruttó 10 millió euróról – és egészen bruttó 90 millió euróig halmozódik. (Ennek oka, hogy a nemzetközi szervezés révén egy sorsolásra kb. 10 millió darab alapjáték érkezik játékba és a megvásárolt játékok árából magasabb nyereményeket tudnak kínálni a szervezők.) 

A hazai lottójátékokhoz képest fontos különbség, hogy nincs időbeli korlátozás a főnyeremény halmozódására, vagyis nem feltétlenül ér véget a halmozódás egy év után. Amint viszont eléri a jackpot a 90 millió eurót, nem az I. nyerőosztály várható nyereménye halmozódik tovább, hanem az erre szánt pénz a következő héttől a II. nyerőosztály nyereményalapját növeli.

 

Hogy garantálják, hogy a magyar játékos is bekerül a „kalapba”, vagyis biztosan részt vesznek a magyar játékosok játékai is a nemzetközi (finnországi) sorsoláson?

A Szerencsejáték Zrt. az Eurojackpot esetében is úgynevezett online zár alá helyezi az adatállományt (a megvásárolt játékok adatait) a sorsolás előtt. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy online közjegyzői, hitelesítő folyamatot. Egy független, nemzetközi standardok szerint működő, minősített szolgáltató időbélyegzővel lezárja az adatokat. Ehhez sem hozzátenni, sem elvenni belőle nem lehet, erről készül biztonsági másolat, melyből egyet a Szerencsejáték Felügyeletnek is megküldünk. A Szerencsejáték Zrt. ebből az adatállományból egy olyan fájlt hoz létre, amit továbbítani tud az Eurojackpot központba. Ezt teszi az összes többi lottótársaság is, a központ pedig visszajelzést küld, amint megérkeznek az adatok. Így minden társaság tudja, hogy a játékosai által vásárolt játékok részt vesznek a sorsoláson.

 

Ha ennyire a játékosok számán múlik minden, mi van, ha kevés játékos van, de telitalálat születik? Lehet, hogy a jackpot nem is éri el a 10 millió eurót?

Ez nem fordulhat elő. A szervező lottótársaságok egy úgynevezett Tartalék Alapba gyűjtik minden eladott játék értékének bizonyos hányadát, így garantálják, hogy a meghirdetett főnyeremény kifizetésére mindig rendelkezésre álljon elegendő pénz.

 

Mekkora az esélye a telitalálatnak?

A telitalálat, azaz az 5+2 találat elérésének esélye 1:95 344 200-hoz.

 

Milyen gyakran van telitalálat?

Az Eurojackpoton a telitalálat, azaz az 5+2 találat elérésének esélye 1:95 344 200-hoz – tehát körülbelül fele akkora, mint az Ötöslottón. Ezzel együtt 2014-ben pl. januárban, áprilisban, májusban és júniusban is volt telitalálat az Eurojackpoton.

 

Mi van akkor, ha külföldön vásárolt Eurojackpottal nyerek, miközben már Magyarországon vagyok?

A Szerencsejáték Zrt. csak a Magyarországon (a Szerencsejáték Zrt. által) értékesített játékok nyereményeit fizetheti ki. Amennyiben egy játékos más játékszervezőnél vásárolta a nyertes Eurojackpot játékot, az adott szervező nyeremény-kifizetésre vonatkozó szabályai érvényesek rá, ezért annál a lottótársaságnál célszerű (akár már a vásárlás során, előzetesen) érdeklődni, ahol a játékot vásárolta.

 

Lesz akció a játékra?

Igen, lesz. A részletekről időben tájékoztatja majd a Szerencsejáték Zrt. az értékesítőhelyeket, így a játékosok bizalommal fordulhatnak a terminálkezelőkhöz.

 

A gépi, kombinációs, 5 hetes játék lehetősége adott?

Az Eurojackpot esetében is lehet gépi játékot kérni és kombinációs játékmódban is játszható. Külön kombinációs szelvény nincs, az Eurojackpot szelvény első számtábláján lehet kombinációs játékot játszani. Öthetes játékmódban nem játszható az Eurojackpot. Mivel a játék ára nem fix, hanem hétről hétre a forint-euró aktuális árfolyama alapján kerül meghatározásra, nem garantálható, hogy az nem változik egy öthetes időszak során. Így az öthetes játékkal játszók nem ugyan azokkal a feltételekkel vennének részt a játékban, mint a hetente vásárlók, ezt pedig nem megengedett.

 

Sorsolás előtt mi az utolsó feladási időpont?

Általában pénteken 19 óráig, illetve az értékesítőhelyek nyitva tartási idején belül lehet vásárolni Eurojackpotot.

 

A fenti adatok a 2014. szeptemberi állapotot tükrözik.

 

Forrás: Szerencsejáték Zrt.

Bookmark and Share