Hogy érhetett 6,3 milliót az EuroJackpot 4+2 találata múlt pénteken?

2015-05-05
Olvasóink hívták fel a figyelmünket arra, hogy az EuroJackpot múlt heti nyereményei között a 4+2 találatért bruttó 4835 euró (1,5 millió forint) helyett jóval magasabb, nettó 6,34 millió forintos összeg szerepel. Leírjuk miért.

Még a hétvégén megkérdeztük a Szerencsejáték Zrt.-t, hogy az egyetlen magyar 4+2-es találat nyereménye hogyan lett 5 millió forinttal több, mint amennyit az 59 másik, külföldi nyertes kap, aki ráadásul bruttóban örülhet nyereményének.

 

Nyereményközlőnkön, ahol egymás mellett tüntetjük fel az euróban és forintban számolt nyereményeket, jól látszik ugyanis a különbség. A múlt héten összesen 60 játékos ért el 4+2 találatot az EuroJackpot lottón, ebből mindössze egy magyar örülhet a nyereményének, ő viszont nagyon.

 

A lottócég gyorsan reagált kérdésünkre, az alábbi választ kaptuk: 

 

"Az Eurojackpot IV. nyerőosztálya esetében dotáció történt, ekkor a játék szervezése során képződött át nem vett nyereményalap hatékony felhasználása érdekében kiegészítettük a III. nyerőosztály nyereményalap-hányadát. Mivel a 18. játékhéten nem született magyar találat a III. nyerőosztályban, a dotáció összege a forintban kifizetendő nyeremények nyerőosztályaiból a nyertest tartalmazó legalacsonyabb sorszámú nyerőosztály nyereményalap-hányadát (ebben az esetben a IV. nyerőosztályét) egészítette ki."

 

Lefordítva magyarra: legalább 5 millió forint értékű EuroJackpot nyereményt felejtettek el felvenni a játékosok az elmúlt maximum fél évben. Ezt az összeget a szerencsecégnek mindenképpen nyereménykifizetésre kell fordítania, akár úgy, hogy különakciókat szervez, akár olyan módon, hogy megnöveli a külföldi szervező által előírt nyereményt. Most is ez történt, eredetileg az 5 találatosok nyereményéhez akarták hozzácsapni az 5 milliót, de egy magyar sem találta el mind az öt főszámot., így a 4+2-es találatot elérő egyetlen játékos kapta a teljes összeget. Neki nagy szerencséje volt, a 4+1-esek viszont bosszankodhatnak, mert ha nem lett volna ez az egyetlen szelvény, ők kapták volna a plusznyereményt. Így 15 felé elosztva fejenként több, mint 333 ezret kaptak volna még ráadásként az egyébként megnyert 75 ezer mellé. :)

 

Ha ezen a héten sem lesz telitalálatos, akkor megint nagy nyeremény-növekedésnek lehetünk tanúi az alsóbb nyerőosztályokban: a játék főnyereménye ugyanis nem nőhet tovább 90 millió eurónál, az e fölött képződött nyereményalap az 5+1-esek között lesz felosztva. 

 

Már múlt héten is szerencséje volt az egyetlen 5+1-est elérő külföldi szelvénytulajdonosnak, hiszen 2,5 millió eurót (bruttó 758 millió forintot) vihetett haza egyedül, de ezután még nagyobb nyereménye lesz az 1 : 5 959 013 eséllyel eltalálható kombinációnak. 

 

Csak megsúgjuk: a Hatoslottó telitalálatosának esélye ennél sokkal rosszabb: 1 : 8 145 060-hoz. 

 

Sok szerencsét!