Hiába nem szerencsejáték, mégis tiltott a póker Indiában

2012-09-25
India fővárosában, New Delhi-ben úgy ítélkezett egy helyi bíróság, hogy az interneten játszott tudásalapú játékokon (Indiában a poker is ennek számít) való részvétel jogilag nem megengedett. Nézzük, milyen helyzettel néz szembe az, aki Indiában szeretne játszani.

 

Egy cég fontolgatta a pókeroldal nyitását Indiában, ő kérte ki a bíróság véleményét az ügyről. Terveiben szerepelt, hogy a szellemi sportok közül többek között online sakk, bridzs és pókerjátszmákra ad lehetőséget oldalán.

 

India lakossága 1,2 milliárdra tehető, lakói 28 államban és 7 egyesített területen élnek. Az ország nem a legjobb terület a szerencsejátékot terjesztő cégeknek, hiszen egy 1867-ben kelt törvény korlátozza szerencsejátékok terjesztését, az abban való részvételt. Összesen két államban, Goa-ban és Sikkim-ben  legalizálták a kaszinók nyitását. India két legkisebb államáról van szó, a legalizálással a helyi bevételeket szerették volna növelni.

 

Noha a póker tudásalapú játéknak számít Indiában, mégis illegalitásban létezik. Az ország egész területén vannak "underground" pókerklubok.

 

Érdekes módon az Egyesült Államokban sem könnyebb elérni, hogy interneten játszhassanak az ott élők. Szinte semmi esélye annak, hogy egy egységes, minden államra kiterjedő pókertörvény jöjjön létre, csupán 2 államban sikerült eddig elérni, hogy helyi szabályozással legalizálják azt. Delaware és Nevada már elfogadta a törvényt, ez utóbbi most ősszel készül nyitni  a témában.

 

Sokkal kedvezőbb helyzetben vannak a cégek Európában, bár az országonkénti szabályozási különbségekre nagyon oda kell figyelni.

 

A H2 Gambling Capital nevű cég által végzett kutatás szerint a globális online póker közel 5 milliárd dolláros piacának nagyjából 30 százalékát tették/tennék ki az Egyesült Államok, ahol 311 millió ember él.  Ebből következik, hogy ha India valaha is legalizálni az online pókert, négyszer annyi lakosával ő lenne a világon a legígéretesebb pókerpiaca.

 

 

 

Címkék: jogi háttér, póker,