Hemingway nem adja fel a Szerencsejáték Zrt elleni harcot

2012-03-29
George F. Hemingway továbbra is nagyon bízik sportszerető kormányunkban (Hajrá Magyarok!), hogy lehetővé teszi neki azt, hogy az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. és esetleg más külföldi sportfogadással foglalkozó cég jutalékot fizet klubjának a fogadási ajánlatokban szereplő meccsek után. Ezt úgy szeretné elérni, hogy a jogalkotók elfogadják, hogy a sporteseményre adott sportfogadási ajánlat ugyanolyan vagyon értékű jog, mint a közvetítés. Megvizsgáltuk, ennek mi lenne a következménye.

 

Az Szzrt. Tippmax és Tippmix nevű játék fogadási ajánlata kismértékben magyar, nagyobb mértékben külföldi meccsekből tevődik össze. Ha elfogadják a javaslatot, lehet, hogy ritkán, amikor a Kispest Honvédnak éppen fontos meccse van, a klub is részesülne némi pénzben a fogadási ajánlatokban való részvételért, ám a fent említett arány miatt nagyobbrészt a külföldi klubok járnának jól.

Miért lenne ez nekünk rossz?

A Szerencsejáték Zrt. noha külön cég, de mégis állami tulajdonban van, a profitja a költségvetést gazdagítja. A "fogadási jogdíj"- nevezzük most ennek - mindenképpen költségként jelentkezne a cégnél, és a mai rendszerben még az iskolások is tudják, hogy a költség profitcsökkentő, jelen esetben az állami bevételt csökkentő tétel. Következésképpen közvetetten ez egy újabb állami kiadás lenne, ami ráadásul külföldi tulajdonú sportklubokhoz, sportolókhoz vándorolna. Ez a mai gazdasági helyzetben maximálisan nem érdekünk.

 

Mondhatná erre Hemingway Úr azt, hogy viszont akkor a magyar jogszabályok alapján a külföldi magántulajdonú fogadási oldalak üzemeltetőjétől is joggal követelhetné a "fogadási jogdíjat" a klub meccsei után. Erre sajnos az a válaszunk, hogy a Budapest Honvéd meccsei, és ezzel együtt a magyar futball eseményei nem tartoznak a nemzetözi sportélet kiemelkedő fontosságú eseményei közé, tehát nem lesz nagy veszteség a cégek számára ezeket a meccseket egyszerűen nem szerepeltetni a fogadási palettán. Ha mégis le mernek közölni egy-egy jogdíjas magyar meccset, ember legyen a talpán az, aki be tudja hajtani a Gibraltáron vagy Máltán nyilvántartott cégtől a jogdíjat.

 

Miért nem támogatja a sportklubokat más módon a Szerencsejáték Zrt?

Támogatja.  Törvényi előírás szerint a sorsolásos szerencsejátékok játékadójának 12 százalékát, a bukmékeri rendszerű fogadások játékadójának 50 százalékát, valamint a sportfogadás (TOTÓ) játékadóját a hazai sport támogatására kell fordítani. 2010-ben a törvényi szabályozás alapján több mint 4,5 milliárd forinttal járult hozzá a cég a sport támogatásához. Ez már nem kis összeg, minden bizonnyal kapnak belőle a sportklubok is. 

 

A fogadási ajánlatban való részvételt inkább úgy kellene felfognia a Budapest Honvédnak, mint reklám, ami a nézőszámot és a televíziók közvetítési hajlandóságát növeli