Heliconia nyerte a Dióspusztai Díjat

2013-06-18
A hároméves kanca itthon tartotta a napi főfutam első díját. Trénere Jozef Roszival további négy nyerőt vezethetett vissza a versenynap folyamán.

 

Emlékezetes versenyt hozott a 2013-as Dióspusztai Díj. A 2000 méteres I. kategóriás versenyben összesen tizenegyen lovat adtak indulónak a tulajdonosok, közülük három telivér külföldi tréningből érkezett hazánkba.

 

A fogadók többsége a topsúllyal starthoz álló Garabonciástól (Stanislav Georgiev), az idén még veretlen Tábortűztől (Bakos Gábor) és az osztrák Hazafi díj győztes Heliconia-tól (Zdenko Smida) várt jó futást. Utóbbi a mezőny egyedüli hároméveseként vette fel a harcot az idősebb lovakkal.

 

Ahogy arra számítani lehetett, a rajtot követően Tábortűz ragadta magához a vezetést, s diktált erős tempót a többieknek. A négyéves kanca sokáig haladt az élen, de végül elnyomta az a plusz hét kiló, melyet legutóbbi Elit kategóriás győzelme nyomán kiróttak rá.

 

A finisre fordulva még legalább nyolcan pályáztak eséllyel a végső győzelemre, de a távoszlopon belül már tisztulni látszott a futam képe, és egyértelművé vált, hogy Heliconia valamint a szlovák színeket képviselő Quebracho (Jaroslav Línek) dönti el az első hely sorsát. Hatalmas küzdelmet láthatott a közönség, melyből végül Heliconia jött ki győztesként. A célfotó fejhosszas különbéget állapított meg a két telivér között.

 

 

Harmadik helyen a nagyot hajrázó New Heaven (Róbert Sara) ért célba, míg a további pénzdíjas helyezéseken Fiery Wing (ifj. Kozma István) és Libanon (Peter Hodán) osztozkodott. Garabonciás nyolcadik, Tábortűz tízedik lett.

 

Az Álmodó istállós Heliconia ezzel a sikerrel feliratkozott a július 7-én lefutásra kerülő 91. Magyar Derby favoritjai közé. Trénere Jozef Roszival fantasztikus napot zárt, hisz Heliconia mellett Aspasia Lokhovo, Love Game, Kolibri (mindegyiküket Jaroslav Línek lovagolta) és az Elit osztályú Jaross Sándor Emlékversenyben diadalmaskodó My Little Star (Zdenko Smida) révén is győzelmet ünnepelhetett.

 

Mindeközben a Millenniumi Díj győztes Seperate Opinion Kerekes Károllyal a nyergében, a németországi Hannoverben vendégszerepelt. A gyengébbik nem számára kiírt 1900 méteres Listed versenyben Zala Csaba idomítottja ötödik helyen zárt.