Heidum 9. 1500-on

2014-02-15
Heidum Bernadett kilencedik lett szombaton a rövidpályás gyorskocsolyázók női 1500 méteres számában a szocsi téli olimpián, ugyanis a kisdöntőben negyedikként ért célba, de a hétfős fináléban egy versenyzőt kizártak, egy másik pedig nem ért célba.

 

A múlt hét pénteki megnyitó ünnepségen magyar zászlóvivő, ahogy az elődöntőben, úgy B-döntőben is kiugrott elsőre. Másodjára a harmadik pozíciót tudta elfoglalni az első kanyarban, de hamar az élre korcsolyázott, mígnem osztrák riválisa került elé.

  

Ezt követően egymást előzgették a versenyzők, mindenki küzdött az első pozícióért, de huzamosabb ideig senki sem tudta megtartani a vezető helyet. A 25 éves Heidum is aktív részese volt a küzdelemnek, rendszerint az 1-3. helyen haladt. Három körrel a vége előtt aztán kigyorsított, belülről próbált előzni, de sikertelenül, ez viszont megtörte a lendületét, s így végül negyedik lett a futamban, melyet végül a hajrában a többiektől elhúzó kanadai Valerie Maltais nyert meg.

"Nagyon élveztem a versenyzést! Jó így korcsolyázni, hogy közben folyamatosan harsog a közönség, kell nekem ez az adrenalin!" - kezdte értékelését a nagydöntő két kiesője miatt végül kilencedik magyar versenyző. "Az elődöntő miatt nem vagyok csalódott, mert két kiváló versenyző vert meg, a B-döntőt sajnálom, mert akár második is lehettem volna, csak elszúrtam az előzési kísérletemet" - tette hozzá.

 

A szám idei Európa-bajnoki ezüstérmesének felidézése szerint jól tartotta magát az elődöntőben, nem is érezte magát fáradtnak, aztán "hirtelen jött egy fal", amit nem tudott megmászni, mert nagyon besavasodott a lába. A kisfinálét azért bánja, mert három körrel a vége előtt a belülről indított előzési kísérlete nem volt megfelelően előkészítve.

 

"Még egy kört kellett volna mögöttük haladni, s akkor megindulni. Miután nem sikerült, már nem volt időm újra előzési pozícióba kerülni" - mondta hibájáról Heidum, aki emiatt értékelte felemásra a szombati teljesítményét, mert a negyed- és elődöntőben saját megítélése szerint jól korcsolyázott, de ahogy fogalmazott, a B döntős bakiért kár volt.

 

A verseny után felszabadultnak és vidámnak tűnő Heidum beszélt a hátralévő 1000 méteres számról és a váltó B-döntőjéről is: előbbire azt a célt fogalmazta meg, hogy legalább egy kört szeretne menni, míg a stafétára azt mondta, nagyon felszívják magukat és ez már az edzéseken is látszik, meg akarják mutatni, hogy milyen is az igazi magyar csapat.

 

A női 1500 méter másik magyar indulója, az Eb-bronzérmes Kónya Zsófia a 30. helyen zárt.

 

Forrás: MTI

Címkék: olimpia, téli sportok,