Három magyar női tőröző maradt versenyben

2013-08-07
Három magyar női tőröző maradt versenyben a 64-es tábla első fordulóját követően a budapesti MOL vívó-világbajnokságon.

 

Knapek Edina és Varga Katalin két, Mohamed Aida pedig egy tussal verte első ellenfelét, Varga Gabriella viszont két találattal kikapott a hatszoros olimpiai bajnok, 13-szoros vb-aranyérmes Valentina Vezzalitól.

 

A SYMA Csarnokban már reggel nyolckor elkezdődtek a vb első "éles" napjának küzdelmei. Haza részről először Knapek lépett pástra a francia Astrid Guyart ellen. Változatosan alakult az asszó, kevés akció volt, sok találat közbeszúrásból esett. Knapek feszültnek tűnt, de 13-13 után jól koncentrált, az utolsó két tust ő adta, s kitörő örömmel nyugtázta, hogy vívhat a következő fordulóban is.

 

Nem sokkal később Varga Gabriella és Varga Katalin vívott egyszerre az A csarnok két oldalán. Előbbi jól kezdett a szülés után visszatért Vezzali ellen, 3-1-re elhúzott, azután megtorpant. Az első egyperces szünetig a fegyvernem első számú klasszisa egy találatnyit faragott a hátrányából, majd a második szakaszban csak ő adott tust, szám szerint négyet. 

Varga ekkor nem tudott mit kezdeni Vezzali hatékony védekezésével. Az újabb pihenőt követően viszont megint aktívabbá vált, 7-7-re felzárkózott, de a vége megint az olasz tőröző elképzelése szerint alakult. 

„A rutinjával és a trükkjeivel nyerte meg ezt az asszót Vezzali” - jegyezte meg Kamuti Jenő.

 

Varga Katalin az ukrán Alekszandra Szinitán fordulatos párharcban kerekedett felül. Hol itt, hol ott volt az egy-két tusos előny, amely néha háromra is nőtt, például 5-8-as állásnál. Varga 10-12-nél is nehéz helyzetben volt, de nem ijedt meg, így fordítani tudott. 

A következő körben Knapekkel fog vívni, azaz biztos, hogy a legjobb 16 között is lesz magyar.

 

Utolsóként Mohamed Aidát szólították a pástra a lengyel Martyna Jelinskával szemben. Az első találatot még a rivális vitte be, erre Mohamed hárommal válaszolt, majd 10-3-ig ő irányította a mérkőzést. Ezután kicsit kiengedett, de a győzelme nem forgott veszélyben. 

„A lengyel tőrvívás folyamatosan jó, ráadásul kellemetlen ellenfelek. Aida azonban extraklasszis, ennél a vívónál mindenképpen jobb” - jegyezte meg Érsek Zsolt, a szöuli olimpián bronzérmes férfi tőrcsapat tagja.

 Solti Antal, Mohamed edzője szerint az elején tanítványa irányított, 10-5 után azonban átengedte a kezdeményezést, ezt vetélytársa kihasználta, és folyamatosan adta a tusokat.

„Sima nyert meccs volt, amelyet saját magának tett szorossá Aida”- vélekedett a mester.

 

Eredmények:

a 64 között:

Knapek Edina-Astrid Guyart (francia) 15-13

Varga Katalin-Alekszandra Szinita (ukrán) 15-13

Mohamed Aida-Martyan Jelinska (lengyel) 13-12

Valentina Vezzali (olasz)-Varga Gabriella 12-10

 

Forrás: MTI

 

Címkék: vívás,