Hamarosan közös európai nyereményalap lehet a magyar lovin

2015-02-11
Hazánkban tavaly ősszel még közel 300 fogadóhelyen lehetett lóversenyre fogadni, mára azonban harmadával csökkent a hálózat. Még legalább négy év kell az önfinanszírozó hazai lóversenyhez.

 

Tavaly 38 százalékos forgalomnövekedést ért el a Kincsem Park, de a hazai lóverseny még így is jelentős veszteséget termelt az államnak. A forgalom növekedése főleg annak köszönhető, hogy szeptember 8-tól már minden nap lehet külföldi futamokra fogadni. „Nem titok, hogy továbbra sem nyereséges a lóverseny, melyet elsősorban a versenydíjak, üzemeltetési költségek és a járulékos kiadások okoznak, relatíve kevés bevétel mellett” – mondta a vg.hu-nak Smulovics Zoltán versenyzési igazgató.

 

Ezen változtathat a jövőben az úgynevezett közös nyereményalap. A francia fogadásszervezővel, a PMU-vel ugyanis előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, így talán már az idén a közös európai „kalapban” játszhatnak a hazai fogadók. Ez ugrásszerűen növelheti a játékkedvet, hiszen az egyik játéktípussal például naponta 3-10 millió eurót lehet nyerni. 

 

Szintén komoly bevételt hozhat, hogy a tervek szerint 2016-tól a legnagyobb magyar versenyeket a franciák felveszik a kínálatukba, így ezekre a futamokra Európa számos országából lehet majd fogadásokat kötni. Évek óta fontos célkitűzés az internetes fogadás bevezetése is.

„A tervek szerint, 3-4 éven belül érhetünk el oda, hogy megközelítsük azt a szintet, amikor már el lehet mondani, hogy karnyújtásnyira van az önfinanszírozás, ezt követően lehet majd nyereségben gondolkodni” – fogalmazott Smulovics Zoltán. Kérdés, hogy meddig tart az állam türelme. A lóversenyeket rendező, állami tulajdonban lévő Kincsem Nemzeti Kft. 2013-ban 605 millió forintos forgalmat ért el, ellenben így is 963 millió forintos veszteséggel zárt.

 

A ráfordítások legjelentősebb tétele, közel 65 százaléka a futtatók és tulajdonosok részére fizetett versenydíjak és tenyésztési prémiumok összege. Csak ez mintegy félmilliárd forint kiadást jelent.

 

Egyelőre nem hozta meg a remélt áttörést a fogadási hálózat bővítése. Tavaly ősszel már közel 300 fogadóhely működött az országban, már minden megyeszékhelyen lehetett fogadni a futamokra.

Mára ez már nem igaz. Mintegy száz helyszínen nem keltette fel a lóverseny az emberek érdeklődését (pedig falusi kocsmákba is telepítettek terminálokat), így jelenleg 200 fogadóhely szerepel a listán, több megyeszékhely (Eger, Győr, Szekszárd) pedig lekerült az ország lovi-térképéről.

 

A bukmékerirodák negyede a fővárosban található. A versenynapok száma csökkenést mutat, hiszen idén az ügetőn 50, a galoppon 32 versenynap szerepel a naptárban. Korábban ez a százat is megközelítette, igaz, idén újdonságként 9 alkalommal, péntek este is tartanak vegyes versenynapot. Ez az időpont főleg a fiatalok körében vélhetően népszerűbb lesz, mint a szerda, amikor viszonylag gyér volt az érdeklődés.

 

Az új koncepció szerint egyfajta szabadtéri szórakozóhely lenne a Kincsem Park, ahol a versenyeket követően és közben élő zenével, koncertekkel színesítenék a programot. Mindehhez a televíziós segítséget is megkapják, hiszen a 2015-ös lóversenyszezont közvetíti az egyik sportcsatorna, de az MTV különböző csatornáin is hamarosan lehetnek lovas sporthírek, magazin vagy éppen beszélgetős műsor. Már az egész napos közvetítés is megoldható, hiszen a lovi-pályán már komplett HD stúdió található.

 

Forrás: vg.hu