Ha innen nézzük, nőtt, ha onnan, csökkent a lovi forgalma

Tavaly összesen 652 millió forintot költöttek lóversenyfogadásra hazai versenyeken a magyar emberek. Bár ez az összeg 20 millióval elmarad az egy évvel korábbitól, a versenynaponkénti átlagforgalom némi emelkedést mutat – derül ki a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. 2011-es összegzéséből.

 

 

„Az évek óta tartó forgalomcsökkenést sikerült megállítani” – fogalmaz közleményében a cég. Azt már mi tesszük hozzá, hogy az állítás akkor igaz, ha a versenynaponkénti fogadás átlagát nézzük, mert az 7,72 millió forintról valóban 7,95 millióra emelkedett. Ha viszont a futamonkénti átlagforgalmat nézzük, akkor minimális csökkenést tapasztalunk. Ez a mutató ugyanis 797 ezer forintról 783 ezerre esett vissza. 

 

Az első ránézésre ellentmondónak tűnő adatok hátterében az áll, hogy bár 2011-ben csökkent a forgalom, ugyanakkor kevesebb versenynapon kevesebb futamot is rendeztek, mint 2010-ben. Előbbi adat ugyanis 87-ról 82 napra, míg a futamok száma 843-ról 832-re csökkent. (A teljesség kedvéért hozzátesszük: tavaly egy ízben Orosházán is tartottak egy versenynapot, ám az eseményre nem lehetett fogadni, ezért nem számítottuk be.)

 

A legnagyobb 2011-es nyeremény az ügetőn született: egy februári versenynapon a Norbert (12) - Jolly Guardian (8) - Fülöp Király (7) hármasbefutó 200 forintos alaptétre 1 millió 476 ezer 260 forintot fizetett. Mindez azt jelentette, hogy a tikett boldog tulajdonosa feltett pénze több mint 7300-szorosát nyerte vissza!

 

A fogadásszervező cég tájékoztatása szerint a legnépszerűbb versenynap – a hagyományoknak megfelelően – a galoppon a július elején megrendezett Derby, illetve az Ügetőszilveszter volt, utóbbin 12 ezer nézővel új látogatórekord született. 

 

A galoppon a hároméves Ostinato a Derby mellett az „Év lova” pontversenyt is megnyerte, míg az ügetőn a szintén hároméves Orlando Bloom éppen a Derby-ben hibázott, előtte és utána viszont sikert-sikerre halmozott, így megérdemelten lett az „Év Ügetőlova”.  

 

A galoppon a trénereknél Kovács Sándor megvédte címét, míg a lovasoknál a rutinos Varga Zoltán volt a legjobb. A rokon szakágban, az ügetőn az előző évi bajnokokat ünnepelhette újra a közönség, hiszen Fazekas Imre lett az idomár champion, míg Lakatos Csaba a hajtó champion.

 

Elég jól alakult a 2011-es esztendő Overdose számára: Mikóczy Zoltán lova Berlinben és Rómában is győzni tudott, a Royal Ascoton az előkelő negyedik helyen végzett, a Temple Stakesen viszont csak hetedikként ért célba. Dózi ezekkel az eredményekkel átszámítva összesen 16.846.550 forintot galoppozott össze. Pécsi István lóverseny szakkommentátor úgy véli, a novemberi római diadal során nyert 10 millió forintnak köszönhetően 2011-ben összességében nyereséges volt Overdose versenyeztetése.  

 

Szerettük volna megtudni azt is, hogy miként zárult a tavalyi év üzleti szempontból a Nemzeti Lóverseny Kft. számára, amely 2010-ben több mint egymilliárd forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, ám erre egyelőre nem kaptunk választ. Ugyancsak kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy a cég menedzsmentje szerint miként befolyásolhatja a hazai lóversenyzés jövőjét az, hogy az új törvényi szabályozás január 1-jétől a távszerencsejátékok között engedélyezi az internetes lóversenyfogadást, de ezzel kapcsolatban sem jutottunk információhoz.