Gyulay: folyamatosan ellenőrzik a nemzeti dohányboltokat

2013-07-23
A nemzeti dohányboltok megnyitásával új eladói és vevői kultúrát is el kell sajátítani - mondta az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hétfőn az MTI-nek. Gyulay Zsolt ezzel összefüggésben örvendetesnek tartja, hogy az elmúlt három hét során egyre kevesebbszer tapasztalták a 18 éven aluliak kiszolgálását.

 

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a törvény szerint 18 éven aluliak nem léphetnek be nemzeti dohányboltba, és ez minden kiskorúra vonatkozik. A vevőknek tudomásul kell venniük, hogy 18 éven aluli gyereket - még akkor sem, ha karon ülő - nem lehet bevinni a nemzeti dohányboltba. 

 

Gyulay Zsolt elmondta: a ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kezdeményezi a koncesszió megvonását azoktól, akik az első körben a szerződésben vállalt nyitási kötelezettséget nem tudták teljesíteni. Az már látszik, hogy a július 1-jére nyitást vállalók közül húszan nem kapták meg a NAV-engedélyt, ezért nem tudtak megnyitni - közölte a vezérigazgató.

 

Kiemelte: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) folyamatosan ellenőrzi a nemzeti dohányboltokat, a 18 éven aluliakra vonatkozó jogszabály betartását. 

 

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény hatályba lépése előtt "50 százalék volt a kifogásolási arány" az egyéb kereskedelmi egységekben. A jogszabály hatályba lépése óta a törvény hatására és a fokozott országos ellenőrzés következményeként ez az arány folyamatosan csökken, a javuló tendenciát mutatja, hogy nemrégiben még az arány 14 százalék volt, a legutóbbi ellenőrzésen pedig "senki nem szolgált ki fiatalkorút" - mondta Gyulay Zsolt.

 

A vezérigazgató közlése szerint a jövőben is folyamatos lesz a nemzeti dohányboltokban az ellenőrzés, 11 koncessziótulajdonos ellen már eljárás indult 18 éven aluliakra vonatkozó jogsértés miatt. Ez először boltbezárást von maga után, a jogszabálysértés ismétlődése esetén pedig koncessziómegvonáshoz is vezethet.

 

A visszavont koncessziókra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minden esetben új pályázatot ír majd ki, a felhívás az ND Zrt. honlapján fog megjelenni - jegyezte meg Gyulay Zsolt, aki beszámolt arról is, hogy folyik az első körben eredménytelenül zárult 1417 település esetében a beadott pályázatok értékelése. Addig is az önkormányzati képviselő-testület javaslatára jelölik ki az ideiglenes árusítókat az ellátatlan területeken. Több mint 800 esetben jeleztek vissza az önkormányzatok az ideiglenes árusok kijelölésére.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: trafik,