Győzött, de nem jutott fel a magyar csapat

2013-04-21
Már a japánok elleni mérkőzés előtt eldőlt, hogy nem jut fel a világ legjobb 16 csapata közé a magyar jégkorong-válogatott.

 

 

A magyar válogatott utolsó mérkőzésén 1-0-ra legyőzte a japán csapatot a Papp László Sportarénában rendezett divízió I-es jégkorong-világbajnokságon, amelyen így a harmadik helyen zárt és - ahogy az már korábban eldőlt - nem jutott fel az élvonalba.

 

A hazaiak már az 5. percben vezetést szereztek Sofron István révén, míg a folytatásban a kapusok jeleskedtek. Főleg a magyarok voltak mezőnyfölényben, ám Rajna Miklósnak is sok védeni valója volt.

 

A bronzérem az előzetes erőviszonyok alapján reális - hiszen a feljutó kazah és olasz együttes előrébb van a világranglistán -, még akkor is, ha ezúttal sikerült legyőzni a torna győztesét.

 

Mivel a kazahok legyőzték az olaszokat, a záró mérkőzésnek a bronzérem volt a tétje, nem a feljutás. A rajt negyedórát késett, mert a bemelegítés alatt betört az egyik védőplexi, és ki kellett cserélni.

 

Magyar emberelőnyös góllal indult a mérkőzés, Sofron saját korongjára robbanva lőtt a volt NHL-es Fukufudzsi lábvédői között a kapuba. Lassan tértek magukhoz a vendégek, akik előbb a kapuvasat, majd Rajna kapust tesztelték. A hazai mezőnyfölény nem hozott újabb gólt, sőt, Mihály kiállítása alatt megint a magyar hálóőrnek volt munkája.

 

A szünet után a torna All Star-csapatába beválasztott Mihály tűnt fel ismét, de most a ziccereivel, amelyek végül kimaradtak. Mindkét együttes nagy erővel támadott, ám a védelmek és a kapusok állták a rohamokat. Hári és Szélig kiállítását sikerült túlélnie a magyaroknak, akik így minimális előnnyel várhatták a záró felvonást.

 

Az utolsó játékrész elején kimaradt egy hazai emberelőny, majd Nagy Krisztiánt küldték ki, a hajrában pedig izgalmas pillanatok adódtak Rajna kapuja előtt, de az eredmény végül nem változott.

 

A közönség a végén állva tapsolta meg a játékosokat, akik szemmel láthatóan örültek annak, hogy ebben az erős mezőnyben megszerezték a harmadik helyet.

 

Rich Chernomaz szövetségi kapitány: „Összességében elégedett vagyok a vb-n nyújtott teljesítménnyel. A koreaiak elleni egy-másfél harmad nem volt jó, ez vereséget ért, akárcsak az, hogy az olaszoknak nem tudtunk elég gólt ütni. Ez a feljutásba került. A védelem az utolsó három mérkőzésen remek volt, akárcsak a kapusteljesítmény és a csapatmunka. A fiúk a hazájukért, a büszkeségért játszottak, és nagyon köszönjük a szurkolók odaadó támogatását.”

 

5. (utolsó) forduló:

Magyarország-Japán 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)

gól: Sofron (5.)

 

Korábban:

Kazahsztán-Olaszország 3-0 

Koreai Köztársaság - Nagy-Britannia 4-1

A végeredmény: 

1. Kazahsztán 12 pont

2. Olaszország 12

3. Magyarország 10

4. Japán 6

5. Koreai Köztársaság 5

6. Nagy-Britannia 0

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

Az első két helyezett szerepelhet a jövő évi, minszki elit vb-n, az utolsó pedig a divízió I/B osztályban folytatja.

 

A magyarok a jövő évi tornán a japánokkal, a dél-koreaiakkal, a divízió I/B-ből most feljutott ukránokkal, valamint a májusi "nagy" vb két kiesőjével találkoznak. Egyelőre csak a dél-koreaiak jelentkeztek rendezőnek.

 

A torna különdíjasai:

legjobb kapus: Adam Denis (olasz)

legjobb hátvéd: Aaron Keller (japán)

legjobb csatár: Patrick Iannone (olasz)

A torna All Star-csapata:

kapus: Dennis

hátvédek: Keller, Roman Szavcsenko (kazah)

csatárok: Iannone, Roman Sztarcsenko (kazah), Mihály Árpád

legértékesebb játékos (MVP): Iannone

csapatonkénti legjobbak:

brit: Robert Farmer

magyar: Hári János

olasz: Christian Borgatello

japán: Tanaka Go

kazah: Vitalij Kolesznyik

dél-koreai: Brock Radunske

 

 

Forrás: MTI

 

Címkék: jégkorong,