Győzelem a hazaiak ellen jégkorong-vb-n

2014-04-20
A magyar válogatott jó emberelőny-kihasználással, hullámzó teljesítménnyel 7-4-re legyőzte a végsőkig küzdő házigazda dél-koreai csapatot a Gojangban zajló divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság vasárnapi nyitó fordulójában.

 

Egészen a harmadik harmad elejéig ellenfelüknél sokkal jobban, magabiztosabban játszottak a magyarok, aztán következett egy komolyabb visszaesés, ekkor sorozatban háromszor voltak eredményesek a hazaiak.

 

Bartalis István három, a vb-újonc Azari Zsolt két góllal, míg Hári János három, Vas Márton két gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

 

Rich Chernomaz szövetségi kapitány csapata magyar idő szerint hétfőn 9 órakor az ukrán válogatottal találkozik.

 

1. forduló:

Magyarország-Koreai Köztársaság 7-4 (2-0, 3-1, 2-3)

gól: Bartalis (15., 41., 59.), Azari (18., 28.), Sofron (35.), Kovács (38.), illetve Radunske (36., 43.), Sin (48.), Li D. K (57.)

 

A magyar csapatot több száz szurkoló kísérte el a Szöul melletti Gojangba, és remek hangulatot teremtettek a csarnokban.

 

A meccs elején itt is, ott is komoly helyzet alakult ki, majd Varga a kapuvasat talált el. A harmad derekán kettős emberelőnybe került a magyar válogatott, ez még kimaradt, de egy újabb létszámfölényes szituációban Bartalis vágta be a kapusról kipattanó korongot. Mihály kiállítása alatt Hetényi védett nagyokat, aztán Benk lövése váltott irányt Azari lábán, és máris nőtt a különbség.

 

A szünet előtt Sofron hagyott ki ziccert, majd kiült gáncsolás miatt, így újra a magyar kapu előtt adódtak helyzetek.

 

A második harmad elején a vb-újonc Sebőköt - akinek a szezonban volt már súlyos agyrázkódása - a honosított Swift letaglózta, ezért végleges kiállítást kapott, a magyar csatárt pedig le kellett támogatni.

 

Az emberelőnyben Azari mértani pontosságú lövéssel vette be a dél-koreai kaput. A hazaiaknak csak felvillanásaik voltak, és még Sofron is eredményes volt emberelőnyben. Kisvártatva Radunske szépített, ugyancsak létszámfölényben. Még a szünet előtt jött a válasz: sakk-matt helyzet után Kovács csúsztatott a félig üres kapuba.

 

Még csak 46 másodperc telt el a záró felvonásból, amikor Bartalis bombázott a bal felső sarokba, majd egy ellentámadás végén az egyetlen veszélyes hazai csatár, Radunske szépített. A hazaiak kapust is cseréltek, majd egy kiugrás után Sin is betalált. Időt kért a magyar kapitány, nehogy baj legyen, mert tavaly például 1-4-ről nyertek a koreaiak Budapesten.

Következett egy újabb dél-koreai emberelőnyös gól, majd lehozott kapus mellett Bartalis harmadszor is eredményes volt.

 

Az első napi eredmények alapján valószínűleg ez volt a legkönnyebb mérkőzése a magyar csapatnak.

 

Korábban:

Japán-Szlovénia 2-1 (0-0, 0-1, 2-0)

gól: Obara (45.), Akimoto (54.), illetve Pavlin (39.)

Ausztria-Ukrajna 3-2 (2-1, 0-1, 0-0, 1-0), hosszabbítás után

gól: Heinrich (10., 13.), Lebler (62.), illetve Blagi (11.), Materuhin (33.)

 

Az állás:

1. Magyarország 3 pont (7-4),

2. Japán 3 (2-1),

3. Ausztria 2,

4. Ukrajna 1,

5. Szlovénia 0 (1-2),

6. Koreai Köztársaság 0 (4-7)

Az első két helyezett jövőre a csehországi elit vb-n, míg az utolsó 2015-ben a divízió I/B-ben szerepel.

 

Forrás: MTI

Címkék: jégkorong,