Guamban küzdenek a kakasviadalra fogadás fennmaradásáért

2013-06-27
Guamban hagyomány a kakasviadal, és az arra való fogadás. Most mégis be fogják tiltani az összes többi szerencsejátékkal együtt.

 

Guam teljesen betiltja a szerencsejátékot egy érdekes kitétellel: előbb megvárja, hogy az abból származó bevételből kiegyenlítsék a Guami kórház 18 millió dolláros hitelét, utána mindennemű szerencsejátékot száműz a szigetről. 

 

Santa Rita polgármestere, Dale Alvarez arra kéri a Guami kormányt, hogy hagyja ki a kakasviadalt a kérdéses 19-es törvényből, mivel az az állam kultúrális hagyományának részét képezi. Kifejti azt is, hogy annyira beleivódott az emberek életébe, hogy úgysem fogják egyszerűen szélnek ereszteni az állatokat és beletörődni a változásba. Sokkal valószínűbbnek tartja azt, hogy inkább illegálisan folytatják tevékenységüket nem törődve a törvényi szabályozással.

 

Alvarez kifejtette, hogy a kakasviadalt és az arra való fogadások lehetőségét együtt kellene fenntartani, mert azok az emberek, akik ebben a "sportban" érdekeltek, nem fognak megelégedni azzal, hogy végignézik a két kakas verekedését. Ahhoz hozzátartozik a fogadás izgalma is, ráadásul a "tenyésztőknek" jelentős költségeik vannak az állatok fenntartásával és beszerzésével kapcsolatban. Az állatokat maguk tenyésztik, vagy a szárazföldről hozatják.

 

Minden erőfeszítés ellenére Michael San Nicolas szenátor, a törvény atyja kijelentette: "Nagyon hiszek a szigeten élő emberekben, hogy új utakat találnak az adománygyűjtésre, új üzleti modellt a kakasviadalra, és olyan új tevékenységeket az idősebb korosztály részére, amik nem kapcsolatosak a szerencsejátékkal."

 

Egy dolog kipipálva, azonban európai szemmel egy dolog megdöbbentő; a kakasviadalokat nem, csak az arra való fogadást fogják betiltani, az állatok a törvény elfogadása után is össze lesznek eresztve, hogy csak az egyik távozhasson élve, győztesen a ringből....