Góltotó

Ebben a fogadástípusban a játékosok a fogadási fordulónként felkínált, az általában hétfőnként megjelenő fogadási ajánlatban található 13+1 labdarúgó mérkőzés közül tetszőlegesen választhatnak 6 mérkőzést, amelyeknek pontos végeredményét tippelhetik meg, vagyis a csapatok által elért gólok számára fogadnak.

Alapok

A fogadási ajánlat a 13+1 mérkőzésen kívül 4 pótmérkőzést is tartalmaz arra az esetre, ha valamelyik mérkőzés elmaradna. Amennyiben ez előfordul, az első pótmérkőzéssel pótolják a törölt sporteseményt. Ha továbbiak is elmaradnának, a legkorábban törölt meccs helyett a legkisebb sorszámú pótmérkőzés eredményére kell tippelni. Négynél több mérkőzés törlése esetén a Totó Részvételi Szabályzata ad felvilágosítást a továbbiakról.

A hivatalos sportfogadási ajánlat a Sportfogadás című kiadványon kívül megtalálható a Szerencsejáték Zrt. internetes oldalán, a SzerencseMix című újságban, egyes országos napilapokban, valamint a lottózókban is. A Góltotó szabályai szerint a játékosok egyidejűleg csak egy forduló mérkőzéseire tehetnek fogadásokat.

A fogadószelvény kitöltése

A Góltotó nem rendelkezik önálló szelvénnyel, a totójátékkal egyazon a szelvényen lehet góltotós fogadásokat tenni. A két játék nem függ össze, külön-külön is játszhatók. A közös szelvény bal oldalán lehet a totózni, a jobbon pedig a Góltotó ajánlataira tippelni.

A játékosok a szelvény jobb oldalán, az általuk kiválasztott 6 meccs rublikájába tehetik tippjeiknek megfelelő jelöléseiket arról, szerintük hány gólt lőnek az egyes csapatok.

A Góltotó kombinációs fogadás, vagyis minimum 1 csapat góljainak számára legkevesebb 2 tippet kell leadni.

A szelvényen a következő jelöléseket használva lehet fogadni: 0: az adott csapat nem lő gólt; 1: az adott csapat 1 gólt lő; 2: az adott csapat 2 gólt lő; +: az adott csapat több gólt lő 2-nél.

A játékosok, miután bejelölték fogadásaikat a szelvényen, meg kell adniuk, hány csapat góljainak számára adtak 4, 3, 2 vagy 1 tippet. Ezt az indextáblán kell jelölniük. A megadott számokból alakul ki a góltotófogadás indexszáma, amelynek összege minden esetben 12.

A játék ára

A Góltotóban az egységnyi tét 50 forintba kerül, ez egy tipposzlop kitöltésének az ára. A játékos annyiszor fizet 50 forintot, ahány kitöltött tipposzloppal rendelkezik. A minimális részvételi díj 100 forint, mivel legalább az egyik csapat által lőtt gólok számára 2 tipp megadása kötelező.

Hol, mikor lehet Góltotót játszani?

Sportfogadás köthető bármely online terminállal ellátott lottózóban, valamint az interneten, telefonon és SMS-ben is, a fogadási fordulók kezdő és befejező időpontja között. A fogadási fordulók ideje a fogadási ajánlattal együtt jelenik meg.

Nyeremények, nyerési esélyek

Abban az esetben lehet nyereményről beszélni, ha a játékosok a megtippelt 6 meccs közül minimum 4 végeredményét pontosan eltalálták. A játékosok akkor találták el a mérkőzés eredményét, ha mind a két csapat által lőtt gólok számát helyesen tippelték meg.

A fogadók a Góltotóban is kérhetnek gépi játékot, ha a szerencsére szeretnék bízni magukat, vagy ha nincs kedvük a csapatok nyerési esélyeit latolgatni.

Sok más lottójátékhoz hasonlóan a góltotóban is a beérkezett alapfogadások száma, az esetleges halmozódó nyeremény, és a nyerőosztályonkénti nyertesek száma határozza meg a nyeremények nagyságát.

A nyerési esélyek bizonyos találatokra osztva, és a nyereményekre fordítandó pénzösszeg százalékos felosztása a következő táblázatban olvasható.

Találatok Nyerési esélyek A nyereményekre fordítandó összeg felosztása
6 találat 1 : 16.777.216 50%
5 találat 1 : 186.414 20%
4 találat 1 : 4.971 30%

A nyerési esélyek tanulmányozása során érdemes figyelembe venni, hogy a matematikai esélyek a témában való jártassággal, sportszakmai ismeretekkel növelhetők.

Mit jelent a halmozódás?

A halmozódás fogalma azt jelenti, hogy ha huzamosabb ideig nincs 6 találatos, azaz telitalálatos szelvény, akkor az azért járó nyereményösszeg a következő forduló főnyereményéhez adódik.

Ez a folyamat maximum 1 évig tarthat. Ha az utolsó főnyereménytől számított 1 éven belül sincs telitalálat, a főnyereményt a játék Részvételi Szabályzata alapján osztják föl a többi nyertes játékos között.

A halmozódás nem csak a telitalálat nyereménye vonatkozhat, adott esetben az 5 és 4 találatokat is érinti. Persze ez az eset ritkábban fordul elő.

Hogyan alakulnak ki a mérkőzések végeredményei?

Az eredmények megegyeznek a játék végeredményével, vagyis a rendes 90 perces játékidő és a hosszabbítás után kialakult állás számít a Góltotó eredményének is.

Tájékozódás a nyereményekről

A játékosok megtudhatják a Góltotó aktuális eredményeit a Szerencsejáték Zrt. internetes oldalán, a lottózók hirdetményein, az MTV teletext 872. oldalán,  a Sportfogadás és a SzerencseMix című kiadványokban, valamint egyes országos napilapok hasábjain is.

A Góltotó rövid története

A góltotó története Angliában kezdődött 1923-ban, ahol a Littlewoods társaság szervezett fogadásokat a labdarúgó mérkőzések végeredményének megtippelésére.

A sikeres angol példa alapján hazánkban 1952-ben vezették be a mai sportfogadási játék elődjét, amelynek gépesített formájára 1993. november 6-án indult el.