Frankel - Black Caviar szupercsikó várható?

Frankel és Black Caviar, a világ két legnagyobb versenylósztárja. A lóverseny világának egyik legizgalmasabb kérdése, hogy vajon a két sztár - így vagy úgy - találkozni fog-e valaha?

 

Míg azonban - a CNN közelmúltban megjelent cikke szerint - ez a kérdés nemrég még azt jelentette, hogy „Melyik nyerne, ha kiállnának egymás ellen?”, most már inkább arról beszélnek a szakemberek, hogy mi származhatna abból, ha egy kis időt és magánéletet biztosítanának kettejüknek? És ami ugyanilyen fontos, mennyit érne ez a párosítás a multimillió dolláros tenyésztési bizniszben?

 

Egy biztos: mindkét ló bámulatos versenykarriert futott be. Frankel közel 3 millió dollárnyi pénzdíjat keresett már a Juddmonte Farm istállónak 12 verseny óta tartó veretlenségi sorozatával. Black Caviar szintén jó befektetésnek bizonyult tulajdonosai számára az utóbbi négy évben, 22 futam óta tartó veretlensége alatt 5,8 millió dollárt keresett eddig.

A statisztikák egyértelműen mutatják, hogy miért is lenne nagyszerű egy Frankel-Black Caviar ivadék a versenypályákon. Frankel jelenleg minden idők legmagasabbra értékelt versenylova a Timeform szerint, mely 1948 óta egy speciális képlettel kiszámolt formaértékkel minősíti a lovakat a versenyek után. Frankel tehát rekordmagasságú, 147-es Timeform értéket tudhat magáénak, ami jócskán felette áll egy átlagos Group 1 győzelemmel átlagosan elérhető 129-nek. Black Caviar 136-os értékkel minden idők legmagasabbra értékelt kancája.

„Frankel hároméves kora óta egyre jobb és jobb.” mondta a Timeform szerkesztője, David Johnson a CNN-nek. „Már tavalyi, első  2000 Guineas győzelme után 140-re értékelték, és idén az Ascot-on a Queen Anne Stakes után átvette Seabird-től a legnagyobb érték rekordját. Kár, hogy a tulajdonosai nem akarják őt kipróbálni hosszabb távokon, és szerintem amit most látunk, az  annak az előjele, hogy jövőre tenyésztésbe áll. Nem hiszem, hogy látni fogjuk a Breeders’ Cup-on, vagy a Prix de L’Arc de Triomphe-on.” 

Black Caviar, aki ebben a hónapban lesz hat éves, nagyjából ugyanabban az időben fog visszavonulni. Trénere, Peter Moody még nem döntötte el, hogy futtatja-e még egyszer-kétszer egy ausztrál búcsúkörúton, vagy a júniusi Ascot-i futása volt-e az utolsó.

A mindkét telivér által elért kultuszló státusz igencsak jövedelmező oldalági üzletet indított be, hiszen a 42 dolláros Black Caviaros mandzsettagombtól elkezdve, a 15 dolláros Frankel kávésbögrén át minden kapható az online áruházakban. A Goodwood legutóbbi teltházas közönsége is nagyrészt Frankel jelenlétének volt köszönhető, és mindkettőnek van saját Twitter oldala is.

 

Bár a versenyeken mutatott teljesítmény nem szükségszerűen jelenti azt, hogy a ló a tenyésztésbe vonás után is sikeres lesz, a telivér szakértők szerint Frankel tenyészértéke valahol 155 millió dollár körül lehet.

„Frankel a legjobb kancák közül válogathat majd, ha eljön az idő, hogy tenyésztésbe áll, és jelenleg nincs olyan kanca, aki nagyobb figyelmet kapna, mint Black Caviar.” mondja Johnny McKeever, akinek 25 éves tapasztalata van a Group 1-es lovak vásárlásban.

„Ha van egy jó kancád, és megengedheted magadnak azt a fedezési díjat, amit Frankel fog kérni, miért ne akarnád vele pároztatni?” mondta a CNN-nek.

 

És ez a kezdeti fedezési díj valószínűleg meg fogja dönteni az ír Sea The Stars által tartott jelenlegi világrekordot. Sea The Stars közel 7 millió dollárnyi pénzdíjat söpört be versenykarrierje során az olyan komoly Group 1 versenyeken, mint Prix de L’Arc de Triomphe és az Epsom Derby.

“Sea The Stars fedezési díja kezdetben 133.000 dollár volt, tehát nem lehetetlen, hogy Frankel első tarifája olyan 155.000 dollár körül lesz, és ez még csak az óvatos megközelítés.” mondta McKeever.

„Nincs garancia, egy ló versenyteljesítménye nem mindig biztosítja azt, hogy a következő generációra történő örökítése is sikeres lesz. De Frankel versenyeredményei plusz a vérvonala együtt azért azt jelenti, hogy valószínűleg nagyszerű versenylovakat fog nemzeni.”

A versenylovak eladási árai mostanában ugyan lejjebb mentek az egy évtizeddel ezelőtti őrült árakról, mikor 10 millió dollárért keltek el lovak, hiszen a vevők nem látták biztosítottnak, hogy a befektetéseik megtérülnek, úgy, hogy közben a versenyek pénzdíjai világszerte csökkentek. Azonban a piac felső határa még mindig nagyon jövedelmező, a csúcs tenyészetből származó yearlingek 2 millió dolláros áron kelnek el.

 

Azonban annak ellenére, hogy a lóversenyipar minden vágya, hogy összepárosítsa ezt a két óriást, ennek két komoly akadálya lehet. 

Az első, hogy vajon Frankel tulajdonosai akarják-e, hogy ez megtörténjen. Jelenleg van egy olyan érzés az iparban, hogy ha eljön az idő, hogy a Juddmonte úgy dönt, hogy tenyésztésbe vonja, lehet, hogy olyan kancákkal akarják párosítani, akik az istállójukban vannak, és így ők tudják learatni az első gyümölcsöket, bármilyenek is lesznek azok. Azonban ők csak a következő generáció első gyümölcsei lesznek, és valószínűleg később boldogan engedik majd Frankelt fedezni máshol is.

A második lehetséges problémát egy kicsit nehezebb megoldani. Az igaz szerelem útja az embereknél sem mindig könnyű, és ez így van a lovak esetében is. „Végeredményben nincs garancia arra, hogy Frankel és Black Caviar elfogadja egymást. Lehet, hogy nem kedvelik majd egymást, ez ugyanúgy előfordulhat, mint az embereknél.” mondta McKeever. „Ezért, bármennyire is szeretnék ezt látni a rajongók, és bármennyi pénzt fektetnek abba, hogy megtörténjen, végső soron csak a két főszereplő Black Caviar és Frankel biztosíthatja, hogy tényleg meg is történik.” 

 

Forrás: CNN

 
Címkék: lóverseny,