Formálódó szerencsejáték-adó törvények

A kormánypárti politikusok hétfőn nyújtották be zárószavazás előtti módosító indítványaikat az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz.

Az eredeti, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyezett törvényjavaslat - egyebek mellett - módosítaná a szerencsejáték törvényt, úgy, hogy a játéktermekben üzemeltetett pénznyerő automaták tételes adója havi 100 ezer forintról 125 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépekét 120 ezerről 150 ezer forintra emelné november 1-től.

Emellett bevezetne egy új százalékos adót, amelyet negyedévente kellene megfizetni, de csak a gépenkénti 900 ezer forint feletti - negyedéves - játékbevétel után. Ez az adó 20 százalék lenne.


Lázár János arra tesz indítványt, hogy az eredeti javaslatban szereplő pénznyerő automaták tételes adója ne a javasolt negyedével, hanem a ma hatályos mérték öt-, illetve hatszorosára, havi 100 ezer helyett 500 ezer, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépeké 120 ezer helyett 700 ezer forintra emelkedjen.
A Fidesz frakcióvezetője javaslata indoklásában azt írja: a szerencsejáték-ipar a hazai gazdaságban kiemelkedő forgalommal jelenlévő ágazat, amely számottevő hasznot termel a pénznyerő automaták üzemeltetőinek; a központi költségvetéshez évente jelentős tétellel járul hozzá a szerencsejáték-ipar részeként működő pénznyerő automaták után befizetett tételes játékadó.
Ha az Országgyűlés elfogadja a zárószavazás előtti módosító javaslatot, akkor csökkenthetők a szerencsejáték-ipar káros társadalmi és egészségügyi hatásai, továbbá éves szinten számottevő plusz bevételre tehet szert a központi költségvetés egy olyan ágazatból, mely köztudottan nagy hasznot termel üzemeltetői számára, akik így jelentősebb mértékben járulhatnak hozzá a központi költségvetés bevételeihez - írja.


Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke módosító indítványa jövő év január 1-től megadóztatná a Magyarországon eddig nem adózó, interneten szervezett szerencsejátékot.
A kormánypárti politikus a liberalizált tevékenység fogalmát kiegészítené  távszerencsejátékokkal; 2012. január 1-jétől a távszerencsejáték-szervezés az állami adóhatóság engedélyével végezhető, a Szerencsejáték Zrt.-n kívül más szervezők részére Magyarországon is legális tevékenységgé válik, az engedély 5 évre adható ki és további 5-5 évre lehetne megújítani. Ennek engedély nélküli szervezését szankcionálni és bírságolni lehetne, utóbbi a javaslat szerint 10-100 millió forintig is terjedhetne.

A javaslat szerint a távszerencsejáték fogalmába tartozik a lóversenyfogadás és a kártyajáték, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik.
A távszerencsejáték szervezőnek valamely EGT-állam területén kell székhellyel, legalább 200 millió forintnak megfelelő összegű jegyzett tőkével és külön jogszabályban meghatározott gyakorlattal rendelkeznie (ez utóbbi feltétel magasabb összegű biztosíték fizetésével kiváltható). A szervezőnek minden játékra és játékosra vonatkozó adatot át kell tudni adnia a hatóságoknak. Az adatokat a székhelyen kell tárolnia, de Magyarországon is hozzáférhetővé kell tennie egy úgynevezett tükörszervert, ahol minden tranzakció követhető.

A működés megkezdése előtt a társaságoknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál regisztráltatniuk kell magukat − ennek átfutása három hónap −, ezt követően kapnak engedélyt a működésre. Ha engedély hiányában szerveznek játékot, akkor először a weboldalt tiltják le, majd a számlát üzemeltető bank köteles akár 90 napra zárolni a számlát. Játékszervezésnek az minősül, ha a játékosok Magyarországon veszik igénybe a szolgáltatást, illetve ha az egyértelműen Magyarország területén élők felé irányul − azaz magyar nyelven hozzáférhető vagy Magyarországon reklámozzák.

Az online szerencsejáték adó alapja a tiszta játékbevétel, mértéke pedig 20 százalék, ezt havonta, a tárgyhónapot követő hónap 20. napján kell bevallani és megfizetni.

Rogán Antal javaslata bevezetné a szerver alapú pénznyerő automata fogalmát is, amely esetén a szerencsejáték szervező tiszta játékbevétel 33 százalékát fizetné be adóként. E mellett kimondaná, hogy 2011. november 1-től az I. és II. kategóriába tartozó játékteremben kizárólag szerver alapú pénznyerő automata üzemeltethető, míg elektronikus kaszinóban a hagyományos pénznyerő automata mellett a szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetésére is lehetőséget biztosít. A javaslat november 1. és 2012. december 31. közötti időszakban, több mint egy éves kivezető időszakot biztosít, amely alatt az érintett üzemeltetők a szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetésre átállhatnak.