Fordulat Oroszországban – legalizálják az online pókert?!

2014-07-07
A Kommersant orosz üzleti és politikai lap értesülései szerint az orosz kormány aktívan mérlegeli az online póker legalizálásának és szabályozásának lehetőségét, mellyel az egyik legnagyobb, még kiaknázatlan pókerpiac nyílhatna meg.

 

A napilap meg nem nevezett kormányon belüli forrásai szerint Igor Shuvalov miniszterelnök-helyettes utasította a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot és az Igazságügyi Minisztériumot, hogy július 21-re állítson össze egy jelentést az online póker legalizálásáról.  

 

Moszkvát nyilván bizonyos pénzügyi előrejelzések ingathatták meg korábbi szerencsejátékokat ellenző döntésében, ugyanis  egyes elemzők szerint az online póker legalizálása már kezdetben is 2-3 milliárd rubelt (58-87,5 millió dollárt),  öt éven belül pedig akár 5 milliárd rubelt (145 millió dollárt) hozhatna évente az államkasszába. 

 

Az, hogy Oroszország monopolista keretrendszert, vagy nyitott piacot alakítana ki, még nem egyértelmű. A hét elején az orosz parlament mindenesetre egy olyan törvényjavaslatot fogadott el, mely értelmében az orosz állampolgárok személyes adatait online csak Oroszország határain belül lehet tárolni. A törvényjavaslat, mely 2016. szeptemberében lép életbe, igencsak nehéz helyzetbe hozná az olyan nemzetközi szolgáltatásokat, mint a Facebook, a Google, sőt úgy általában minden mobil appot.

 

A legalizálás mérlegelése egyébként meglehetősen nagy fordulat, hisz Moszkva az utóbbi években igen kemény álláspontot képviselt a szerencsejátékokkal szemben. Csupán néhány hónappal ezelőtt döntött úgy a Legfelsőbb Bíróság, hogy az internetszolgáltatók felelőssége az illegálisan üzemelő szerencsejáték oldalak blokkolása. Az ügyészség létrehozott egy jelenleg 50 bejegyzést tartalmazó feketelistát a blokkolandó oldalakról, melyeken az olyan nagyágyuk is szerepelnek, mint a PokerStars, a PartyPoker, a Carbon Poker, a Sportingbet és a Ladbrokes

 

Pedig nem volt ez mindig így. 2009-ig a póker legális volt Oroszországban, a szektor virágzott, a legális pókerklubok szédítő bevételeket értek el a nagyvárosokban, és az orosz játékosok egyre inkább bekerültek a póker nemzetközi áramkörébe, mind az EPT mind a WSOP bajnokságain remek eredményeket értek el. Sőt! 2007-ben a pókert hivatalosan sporttá nyilvánították Oroszországban!

Mindez azonban 2009-ben, a kormány "bűnözés-ellenes" rajtaütését követően (mikortól a dohányzást és a kiskorúak alkoholfogyasztását is szigorúan büntetik) teljesen megváltozott. A pókerklubokat a hatóságok illegális kaszinóvá nyilvánították, és az év július 1-től a szerencsejátékok minden formáját megtiltották.

Mindenfajta szerencsejáték tevékenységet négy, úgynevezett "szerencsejáték zónába" száműztek, melyeket az ország eldugott, nehezen megközelíthető helyein jelöltek ki, távol a nagyvárosoktól. A legújabb hírek szerint a kormány azt fontolgatja, hogy az Ukrajnától nemrégiben elcsatolt Krím-félszigeten alakítják ki az ötödik zónát, hogy gazdaságilag önellátóvá tegyék a területet.

 

Függetlenül attól, hogy Oroszország végül úgy dönt, hogy legalizálja a pókert, vagy sem, az biztos, hogy a póker nagy támogatottságot élvez az oroszok körében, akik hajlamosak ezt a játékot a többi szerencsejátéktól eltérően megítélni. Egy 2013. októberében végzett közvélemény-kutatás szerint az oroszok 42 százaléka ért egyet azzal, hogy a póker szellemi játék, és csak 25 százalék szerint nem igaz ez  a megállapítás. 52 százalék mondta azt, hogy meg kellene adni a jogot, hogy ha valaki akar, pókerezhessen, és ezzel csupán 24% nem értett egyet.