Fogadási csalás miatt 1400 embert állított elő az Interpol

2021-10-20
Összehangolt európai és ázsiai rendőri akció során labdarúgó-mérkőzésekhez kapcsolódó fogadási csalásokkal összefüggésben 28 országban közel 1400 embert állítottak elő.

 

Az Interpol közölte, hogy ez már a 8. ilyen jellegű akciójuk volt, a több ezer razzia során letartóztattak 1400 főt, lefoglaltak 7,9 millió amerikai dollár értékű készpénzt, valamint számítógépeket és mobiltelefonokat, amik 465 millió dollár értékű fogadásokhoz kapcsolódnak.

 

Az egyik központ Hongkong volt, ahol több mint 800 embert állítottak elő (köztük az egyik csoport feltételezett vezetőjét), lefoglaltak 2,7 millió amerikai dollárnyi készpénzt, valamint megszereztek egy olyan adathordozót, ami több 100 millió dollárt eredményező fogadásokról találtak részleteket. Ez a helyi rendőrök egyik legsikeresebb ilyen jellegű akciója volt.

 

A lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi szervezet szerint a gyanús fogadások kapcsolódnak a sportág legutóbbi, nyári labdarúgó Európa-bajnokságához is.

 

Razzia Hong Kongban (Fotó: Interpol)

 

Az európai hatóságok is kiemelten kezelték az akciót. Az olasz hatóságok 280 fogadóirodát ellenőriztek, és 1,3 millió eurónyi büntetést szabtak ki illegális tevékenység miatt. 

 

„Az ilyen nemzetközi műveletek kulcsfontosságúak az illegális fogadások elleni kollektív küzdelemben, de a nemzeti és nemzetközi együttműködési keretek kialakításában is ” - mondta Roberto Ribaudo, az INTERPOL római Nemzeti Központi Irodájának gazdasági és pénzügyi bűnözési osztályának igazgatója.

 

Razzia Olaszországban (Fotó: Interpol)

 

Az idei műveletsorozat egyértelmű elmozdulást mutatott az online tevékenységek felé, a bűnözők teljes mértékben kihasználták a pénzügyi technológiát, beleértve a nemzetközi szerencsejáték oldalak és online bankszámlák használatát.

 

Az Interpol emlékeztetett: az illegális szerencsejáték óriási nyereséget termel különböző bűnszervezeteknek, és a pénzmosás valamint a korrupció melegágyának tekinthető. Az eddigi nyolc akcióban összesen 19.100 embert állítottak elő, 63 millió dollárnyi készpénzt foglaltak le, és több mint 4000 illegális fogadást lepleztek le, amik 7,3 milliárd dollárnyi forgalmat generáltak.

 

A közleményben felsorolt 28 közreműködő ország között Magyarország is szerepel.