Fogadási csalás: Kínában minden érintettet bűnösnek találtak

2011-12-22
A kínai labdarúgás bundabotrányaiban érintettek, s a hét elején korrupció és kenőpénzek elfogadásának vádjával bíróság elé állítottak közül mindenkit bűnösnek talált az ítélőszék.

Bűnösnek vallotta magát Lu Csün, a 2000-es sydnei olimpián és a 2002-es világbajnokságon is közreműködő világhírű kínai bíró. A korábban Kína és az Ázsiai Labdarúgó-szövetség legjobb játékvezetőjének is megválasztott, 2005-ben visszavonuló Lu Csün hétrendbeli bundázást ismert el, amiért több mint 810 ezer jüant (29 millió forint) tett zsebre.


A mérkőzések mindegyike hazai, négy közülük első osztályú mérkőzés – írja a részletekről a Hszinhua hírügynökség. Az „arany síposként” is emlegetett bíró többek közt a Sanghaj Senhua klubot segítette győzelemre 2003-ban, amiért 350 ezer jüant (13 millió forint) fogadott el. A nemrég a francia Nicolas Anelkát leigazoló klubot azzal vádolják, hogy összesen 5.5 millió jüan (203 millió forint) kenőpénzt adott hivatalnokoknak és bíróknak.    


A héten kezdődő perek során több mint húsz vádlottat, a Kínai Labdarúgó-szövetség (CFA) és klubok egykori alkalmazottait, valamint játékvezetőket hallgat meg a bíróság. Hétfőn a Kínai Sporthivatal üzleti osztályának egykori vezérigazgató-helyettese, a CFA játékvezetői bizottságának volt igazgatója, Csang Csien-csiang állt az ítélőszék elé 2.48 millió jüan (91.5 millió forint) kenőpénz elfogadásának vádjával. Kedden egy másik híres bíró, Huang Csün-csie vallotta bűnösnek magát, akit azzal vádoltak, hogy 2005 és 2009 közt számos kínai és nemzetközi meccset bundázott meg 1.6 millió jüanért (59 millió forint). A mérkőzések közt a 2007-es, 6–0-val végződő Manchester United–Sencsen felkészülési találkozó, valamint a Sydney FC–Sanghaj Senmue találkozó is szerepel.   


„A kínai labdarúgás az illegális juttatások melegágyává vált” – írja a témával kapcsolatban a hivatalos kínai pártlap, a Zsenmin Zsipao, hozzátéve: a jelenleg zajló perek „az új izmok születését lehetővé tevő rákos sejtek eltávolításával” egyenlőek.