Fogadási csalás - Vádemelés 45 személlyel és 32 mérkőzéssel kapcsolatban

2013-05-23
A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) összesen 45 terhelttel szemben, 32 különböző mérkőzéssel kapcsolatban csütörtökön vádat emelt a nemzetközi bundabotrány magyarországi vonatkozásában.

 

A KNYF közleménye szerint az ügyben szereplő 45 vádlott között szerepelnek volt és aktív futballisták, játékvezetők, klubtulajdonos, futballmenedzser és edző is.

 

A vádiratokban szereplő meccsek között szerepel két utánpótlás- és egy felnőtt válogatott találkozó, 11 magyar, három finn, egy olasz első osztályú mérkőzés, két Magyar Kupa- és öt Ligakupa-összecsapás, négy magyar U19-es mérkőzés, két klubcsapatok közötti nemzetközi felkészülési mérkőzés, valamint egy megyei első osztályú találkozó.

 

A vádiratokban szereplő mérkőzések között szerepel

- 2 nemzetközi utánpótlás válogatott meccs

- 1 nemzetközi felnőtt válogatott meccs

- 3 finn első ligás mérkőzés

- 1 olasz első osztályú bajnoki

- 11 magyar bajnoki mérkőzés

- 2 magyar kupa mérkőzés

- 5 magyar ligakupa mérkőzés

- 4 magyar U-19-es mérkőzés

- 2 klubcsapatok közötti nemzetközi barátságos felkészülési mérkőzés

- 1 magyar megye első osztályú bajnoki mérkőzés.

 

Az alapügy vádirata szerint a futballmérkőzések manipulálására, illetve fogadási csalásokra szakosodott nemzetközi bűnszervezet magyar tagja és segítői 2010. évben csatlakoztak a szervezethez, amelyet egy távol-keleti illetőségű személy irányított, és amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten a magyar tagon kívül még négy fő szervező állt.

 

A bűnszervezet célja az volt, hogy szerte a világon a fogadóirodák által kínált mérkőzésekből kiválasszanak olyan mecseket, amelyeknél reális esélyük volt arra, hogy a vesztegetésre hajlandóságot mutató játékvezetők és játékosok segítségével befolyásolják az eredményt, majd fogadjanak rájuk. A bűnszervezet magyar tagjának és segítőinek a feladata az volt, hogy a szindikátus vezetője által kiválasztott mérkőzések előtt szervezze meg a játékosok és/vagy a bírók megvesztegetését, helyszínre történő kiutazásukat, juttassa el hozzájuk a vesztegetési pénzt. A mecsekre jellemzően ázsiai irodákban fogadtak, több százezer euró értékben - írja az origo.

 

Forrás: MTI, origo.hu