Finisben a trafikpályázat - senki többet, harmadszor!

2013-02-22
Nem unatkoztak a héten a trafikra vágyó kereskedők. A hétfői módosítással illetve a február elején megjelent, a dohányboltok közvetlen utcai kapcsolatát szabályozó rendelkezéssel nem kis gondot okoztak a pályázó cégeknek, magánszemélyeknek.

 

Ez már a múlt

Egy kis történelmi áttekintés a trafiktörvény izgalmairól: 2012 őszén döntöttek a törvényhozók úgy, hogy 2013 közepétől dohányt kizárólag állami koncesszió keretében lehet árusítani, külön dohányboltokban, ahol csak dohányterméket szabad árusítani, és csak 18 éven felüli személy léphet be az üzlethelyiségbe.

 

Aztán megindult a lobbi, hiszen a dohánytermékek árrését olyan alacsonyan határozták meg, hogy abból még egy minimálbért sem lehetett volna kihozni az összes költség levonása után.

 

Legyen szerencsénk!?

December elején Lázár János javaslatára döntött úgy a parlament, hogy a Szerencsejáték Zrt. termékeit, lottót és sorsjegyeket is árulhassanak a trafikok. Ez már kívánatosabbá tette a trafiknyitást, hiszen a szerencsejátékoknak magasabb az árrése, de a dohánykoncesszióval ellentétben nincs öt évre kőbe vésve az árusítási jog, hiszen annak elnyeréséről és sikertelenség esetén visszavételéről a Szerencsejáték Zrt. dönt. 

 

Bizonytalansági tényező volt még a pályázzunk/ne pályázzunk kérdésben az is, hogy a leadási határidőig nem kellett nyilatkozni a trafik létesítésének pontos helyéről, csak a szóban forgó körzetet megjelölni, így a pályázók nem tudhatták, hogy az általuk e célra kinézett útszakaszon, plázában rajta kívül hányan kívánnak még trafikot nyitni. Pedig ez a jövedelmezőség szempontjából sarkallatos kérdés, a szerencsejátékok árusításánál pedig kizáró tényező lehet, ha a szomszédban már működik, vagy engedélyt kapott egy lottózó.

 

Nemzeti vegyesbolt (MSZP)

Elkezdődött tehát a lobbi, hogy bővítsék az árusított termékek körét. Ekkor oszlott szét a gyermekes szülők álma, hogy a szabályozás tényleg gyermekeik védelmét szolgálja, és nem engedélyeznek a dohányboltokban olyan terméket, amit kiskorú is vásárolhat. 4 nappal a pályázatok leadási határideje előtt törvénybe iktatták, hogy szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnak a boltok, az MSZP ekkor egyszerűen átkeresztelte volna a trafikokat "nemzeti vegyesbolt" -okká.

 

Plázák kizárva

Közben, hogy teljes legyen a káosz, rendeletbe adták azt is, hogy a dohánybolt bejárata csak utcára nyílhat, tehát a nagy forgalmú plázákból egyszerűen kitiltották azokat.

 

Kapuzárás előtti pánik

Mivel a pályázati anyagra adható 120 pontból 60-at az üzleti tervre adnak az elbírálók, nagy valószínűséggel a trafikban érdekeltek igen nagy része a héten írta meg új, vagy módosított üzleti tervét. A most észbe kapóknak jeleznénk, hogy a mai postabélyegzővel ellátott pályázatokat fogják csak elbírálni, az az után postára adottakat fel sem bontják.

 

Utolsó pillanatbeli kérdésekre két telefonszámot tudunk ajánlani:

A Szerencsejáték Zrt.-nél "Szerencsejáték forgalmazás a trafiktörvény keretében" témájú kérdésekre a 06-1/201-0580 vagy 06-1/201-0617- as telefonszámon 19 óráig, e-mailben az ugyfelszolgalat@szerencsejatek.hu címen érdeklődhetnek.

 

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. telefonos ügyfélszolgálata hamarabb, 15 órakor zár, telefonszáma: 06-1/795-2226 vagy 06-1/795-1971