Fennmaradásért küzd a Zynga - létkérdés az online szabályozás

2013-06-05
Hét hónapja 150, most 520 alkalmazottat bocsát el a cég - csak az USA online szerencsejáték szabályozása mentheti meg.

  

Minden ötödik dolgozójától megválik a Zynga, irodákat szüntet meg New Yorkban, Los Angelesben, Dallasban és Austinban. Elbocsátották többek között az OMGPOP részleg vezetőjét, aki a nemrégiben oly sikeres és népszerű "Draw something" játékért felelt. A játék hasonlít az Activity-hez,  3-4 fős csoportokban egymásnak próbálják lerajzolni a játékosok a képernyőre a megadott szót, a többieknek ki kell találni. Ennek is van pénzes és pénz nélküli változata.

Social Gaming szakértők szerint már végjátékát éli az OMGPOP, amelyet 180 millió dollárért vásárolt meg a Zynga 2012-ben. Az elbocsátások hatására a Zynga részvényei azonnal 3,41 dollárról 2,96 dollárra ugrottak. A cég éves szinten 70-80 milliós megtakarítást remél az átszervezéstől. 

 

Más részlegeknél is problémák vannak; nehezen megy a mobile alkalmazás kifejlesztése, és miközben erre koncentrálnak, nagy számú játékosbázisuk lassanként átpártol más szolgáltatók gyorsabban fejlődő játékaihoz. A legnépszerűbb játékuk, a pénz nélküli Zynga Poker is játékosszám csökkenésen ment keresztül, a tavaly szeptemberi 138 ezer havi rendszeres felhasználószám 122 ezerre apadt idén májusra.  Arról, hogy a BwinParty-val karöltve indított valódi pénzes pókerük hány játékost vonzott április eleje óta, egyik cég sem nyilatkozott. Ám ismerve az online póker apadó népszerűségét, valószínűleg nincsenek elragadtatva a számoktól itt sem.

 

Az biztos, hogy a cég vezetői tűkön ülve várják, hogy alakuljon valami az online póker szabályozása körül az USA-ban, így a még mindig hatalmas ingyenpóker-játékosi adatbázisából még jó kis felhasználói kört tudnának kialakítani. Ám mivel a social gaming szektort nem fejlesztik, és a játékosok folyamatosan elvándorolnak, előfordulhat, hogy elnéptelenednek a Zynga játékai, mire a cég porondra léphet a fizetős póker piacán.

 

Címkék: póker,