Feloldották a zárlatot a Kincsem Parkban

Pótolják az elmaradt versenyeket
Feloldották az állategészségügyi zárlatot a Kincsem Parkban, miután az állatorvosok nem tapasztaltak újabb fertőzést a lovak között; azt viszont még nem tudják, hogy mi okozta a korábbi megbetegedéseket - hangzott el az M1-Híradóban vasárnap.

 

Az M1-Híradó értesülései szerint az orvosoknak már sikerült kizárniuk a legveszélyesebb vírusokat, ezért az egészséges lovak újra elhagyhatják az istállókat.

    A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága szeptember 20-án rendelt el helyi zárlatot a Kincsem Nemzeti Kft. Kincsem Park lótartó telepére - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

    A budapesti, Albertirsai úti telepet ellátó magán állatorvos csütörtökön értesítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereit, hogy a telepen található lovak között egy gyorsan terjedő betegség tüneteit észlelte.

    Az ismeretlen tünetek miatt a helyi zárlatot még csütörtökön elrendelték. A korlátozó intézkedések 323 lovat érintenek, ezek közül pénteken már 29-en észleltek enyhe klinikai tüneteket. A betegséggel kapcsolatba hozható elhullás a telepen nem volt. 

    A vasárnapi M1-Híradó szerint a fertőzés apró fehér hólyagokat, vöröslő ínyt és kisebesedett szájat okozott az állatoknál. A tulajdonosok azt mondták, lovaikat jobban zavarta az, hogy nem mozoghattak eleget, mint maga a betegség.

    A laboratóriumi vizsgálatok addig folytatódnak, amíg az orvosok azonosítják a betegséget. A Kincsem Park vezetősége a tulajdonosoknak azt ígérte, hogy pótolják az elmaradt versenyeket - hangzott el az esti Híradóban.