Fellendülőben a magyar lóversenysport?

2017-03-13
Tavaly már 900 magyar tulajdonban lévő versenylovat idomítottak, és 2016-ban volt minden idők legnagyobb fogadási forgalma Magyarországon.

 

A készülő film kapcsán ismét reflektorfénybe került minden idők legsikeresebb magyar lova, az 1874-ben született Kincsem, akit azóta is világszerte a Magyar Csodaként emlegetnek. Hozzá fogható lovunk csak Imperiál (1960) és talán Overdose (2005) volt, tehát elmondhatjuk, hogy 50-100 évenként kerül elő egy-egy világszinten is említésre méltó magyar versenyló.

 

Pedig, mint Krebs András, a Kincsem Nemzeti Kft. marketingvezetője elmondta a vg.hu-nak, minden ilyen csodaló jó hatással van a sportra, ilyenkor az átlagemberek is jobban figyelnek a versenyekre, és az izgalmas futamokra tömegek mennek ki. „Annak idején, a 60-as években nem éppen a virágkorát élte a lóversenyzés, Imperiál sikerei miatt azonban 1962–63-ban megélénkült az érdeklődés – idézte fel. – Volt olyan futam, amelyikre húszezer ember jött ki. Imperiál is hatalmas egyéniség volt: 25 futamból, 20 győzelmet aratott, kétszer volt második, indult a világ 11 leggyorsabb lovának megméretésén, utódai pedig 12 Magyar Derbyt nyertek.”

 

Overdose hatására ismét megmozdult a magyar közönség, versenyló is több van az utóbbi években, most pedig a Kincsem filmtől is azt várják, hogy reklámot csinál a sportnak.

„Tavaly már 900 versenylovat idomítottak magyar tulajdonban, és minden idők legnagyobb fogadási forgalma is 2016-ban volt Magyarországon – mondta Krebs. – Újra sikk lett lóversenyre járni. Az idei évben 91 versenynap és négy nagy rendezvény lesz a Kincsem Parkban, és Magyarországon is lehet már játszani a világ legnagyobb lovas lottóján, amit már most nagyon szeretnek a fogadók. Nem véletlen ez, a magyar lovak és lovasok régiószinten is meghatározó versenyzők, és Magyarországon a lósport az, ami a versenysportok közül a legrégebbi hagyománnyal rendelkezik, idén éppen 190 éves évfordulóját ünnepli, 1827-ben volt az első hazai verseny.”

 

Krebs András azt mondta: manapság is van több ígéretes tehetségű magyar versenyló. Liberty Love egy francia tenyésztésű kanca, az a Ribárszky Sándor foglalkozik vele, aki Overdose trénere is volt. Az eddigi versenyeredményei nagyon biztatóak.  Capitaine Fregate szintén hároméves ló, ugyancsak Franciaországból, eddig kétszer futott és kétszer győzött. A Mágnás nevű mén pedig a kétévesek kritérium versenyét nyerte meg, és a hozzáértők szerint nagyon sokszor halljuk majd a nevét. Ahogy Quelindóra is érdemes odafigyelni – igaz, ő már érettebb versenyző.

 

Pécsi István, a Kincsem Park igazgatója azt mondta a vg.hu-nak: Overdose két fedeztetési szezont csinált végig, az egyiket itthon, Dióspusztán, a másikat Németországban, egy hamburgi ménesben. Overdose a 37 fedezéssel rekordernek számít, hiszen idehaza évente összesen átlag 220 fedeztetés van. Az Overdose-ivadékok közül 36 már megszületett, ezek azok a lovak, amelyek a magyarországi fedeztetésből származnak. A Magyar Méneskönyv adatai szerint egy kézben a legtöbb csikó a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. tulajdonában van, hét a sajátjuk, de másik két lovat is Dióspusztán bértartásban gondoznak, ezeken kívül még hét utód van Magyarországon. Több került Szlovákiába, de Franciaországba, Németországba, Romániába és Svédországba is vittek csikót. 

A lósport szerelmesei persze mindannyian arra vágynak, hogy legyen egy Kincsem-utód. A lehetőség minden veretlen kétéves lóban benne van, és Overdose utódai idén tavasszal értek ebbe a korba, az első versenyek ezért lesznek idén különlegesen izgalmasak a Kincsem Parkban.