Fél év elteltével előkerült a $1,6 milliárdos rekord jackpot harmadik tulajdonosa

2016-07-25
Végre kiderült, miért nem jelentkezet fél évig nyereményéért a januári, világrekord méretű Powerball jackpot harmadik gazdája…

 

A Powerball lottó 2015-ös szabálymódosítását követően pár hónappal, 2015. november elején kezdett el halmozódni az a jackpot, mely aztán a 2016. január 13-i sorsolásra addig sosem látott magasságba, egészen 1,6 milliárd dollárig nőtt! Az elképesztő méretű jackpot óriási szelvényvásárlási rohamot váltott ki: Amerikában az emberek órákig álltak sorban a lottózók előtt, hogy megvehessék szelvényeiket, a különböző online lottózók pedig - ahol a világ más részein élő játékosok szerették volna megvásárolni szelvényeiket - sorban haltak le a túlterheltség miatt. 

A január 13-i sorsoláson végül 3 nyertes szelvény is lett, egyiket Los Angelesben, a másikat Tennessee-ben a harmadikat pedig Floridában vásárolták. A tennessee-i házaspár röviddel a sorsolást követően jelentkezett a nyereményéért, a floridai pár azonban - halálra rémülve a hír hallatán - öt hetet várt, mielőtt a nyilvánosság elé merészkedve átvette a hatalmas összeget.

 

És míg a világ már hatodik hónapja azt találgatta, hogy ki lehet a harmadik 528,8 millió dollárt (150 milliárd forintot) érő szelvény tulajdonosa, és vajon miért nem veszi már fel a nyereményét, a harmadik szerencsés házaspár azzal volt elfoglalva, hogy ügyvédekkel és pénzügyi tanácsadókkal konzultált, hogy segítségükkel döntsék el a hihetetlen összegű nyeremény sorsát. 

 

Július 15-én aztán, Marvin és Mae Acosta - biztonsági emberekkel körülvéve - megjelent a kaliforniai lottótársaság irodájában, hogy felvegye az 1,6 milliárd dolláros nyeremény őket illető részét… A nyertesek nevét az állam törvényei szerint nyilvánosságra kellett hozni, Acostáék azonban úgy döntöttek, hogy más személyes információt nem szeretnének magukról megosztani. 

Közleményükben azt írták, hogy nyereményük közel felét jótékonysági alapítványoknak ajánlják fel. „Hálásak vagyunk és áldottnak érezzük magunkat ezért a ritka ajándékért, melyet a gondjainkra bíztak az égiek.” – jelentették ki. 

 

A helyi médiának az ingatlan-nyilvántartásból annyit sikerült kiderítenie, hogy egy Acosta nevű házaspár tavaly ősszel vett egy 5 hálószobás házat 475 ezer dollárért Dél-Kaliforniában, Eastvale-ben, 10 mérföldre attól a 7-Eleven bolttól, ahol a nyertes szelvényt megvásárolták. Egy szomszéd elmondása szerint az ott lakó párnak két gyermeke van, de a nyeremény felvételét megelőző napon elköltöztek. A nyilvánosan elérhető adatokból még annyi derül ki, hogy Marvin Acosta 39, Mae Acosta pedig 40 éves.

Acostáék úgy döntöttek, hogy nem életjáradék formájában, hanem egyösszegben veszik fel nyereményüket, így 327,8 millió dollárt utaltak át számlájukra, melyből még adózniuk kell.