Fehér foltok a legális online szerencsejáték térképén

2013-11-20
Az online szerencsejáték piacát a napokban megnyitó New Jersey-ben halálosan komolyan veszik, hogy csak az játszhasson, aki fizikálisan az állam területén tartózkodik. Az ezt biztosító technika azonban olyanokat is kitilthat a rendszerből, akik valójában legálisan próbálkoznának…

 

Az internetes szerencsejátékokat legalizáló jogszabály egyik kulcstényezője ugyanis, hogy minden tevékenységnek New Jersey állam határain belül kell zajlania. Annak érdekében, hogy ennek megfeleljenek, az Atlantic City kaszinóival együttműködő technológiai cégek úgynevezett digitális kerítéseket állítottak fel az állam határainak közelében, de nem pontosan a tényleges államhatár vonalán.

Emiatt néhány helyen lesznek olyan fehér foltok, ahonnan nem lehet majd belépni az online szerencsejáték oldalakra. Ilyen például a Hudson és Delaware folyók mentén lévő határszél, ahol a kerítést kicsit beljebb húzták, hogy megakadályozzák azt, hogy New York vagy Pennsylvania államból átcsusszanjon néhány játékos a védelmen, és be tudjon lépni a New Jersey-ben üzemelő internetes kaszinókba.

 

“Sajnos néhány ember nem fogja tudni hitelt érdemlően bizonyítani, hogy New Jerseyben tartózkodik – annak ellenére, hogy így van – és ők ki lesznek tiltva a játékból. Ez elkerülhetetlen.” – ismerte be David Rebuck, a Szerencsejáték Hatóság igazgatója

 

A határok igazításával a kaszinók megpróbálják elkerülni azt a potenciális bírságot, melyet azért szabhatnak ki rájuk, ha valakit illegálisan hagynak játszani. Az ezért járó büntetés nagysága egyébként még nem ismert. „Senki sem engedheti meg magának ezt a kockázatot.” jelentette ki a Taj Mahal kaszinó partnerének, az Ultimate Gamingnek az elnök-vezérigazgatója, Tobin Prior. „Inkább túlóvatoskodjuk.”

 

A vállalat a nevadai piacon is érdekelt, ott körülbelül 2,5 kilométerre állították fel elektronikus kerítésüket az állam határaitól. Nevadában ez nem jelentett problémát, hiszen azok a sivatagos területek igen gyéren lakottak. New Jersey-ben azonban az állam néhány legsűrűbben lakott területe pont a Hudson illetve a Delaware folyók mentén található, köztük például Jersey City, Hoboken, Weehawken, Camden és Trenton. 

 

A geolokációs technológiai megoldásokat kínáló vállalatok képviselői nem adtak pontos információkat arról, hogy pontosan milyen messze is húzódik az ő általuk felállított határ a tényleges államhatártól, de Prior elmondása szerint a fehér foltnak számító zónák kisebbek lesznek, mint Nevadában. A határok egyként szolgáltatófüggőek lesznek (attól függően, hogy az adott kaszinó épp melyik geolokációs céget választotta technológiai partneréül), tehát elképzelhető, hogy az egyik kaszinó által kitiltott játékos egy másik kaszinónál fog tudni majd játszani.

 

Matt Katz annak a CAMS LLC nevű vállalatnak az alapítója, ami a Taj Mahalnak és a Trump Plazának geolokációs technológiai megoldásokat szolgáltat, a Borgata Hotelnek pedig életkor ellenőrzést biztosít. Katzt arról kérdezték, hogy a ma elérhető legjobb technikával meg lehet-e például határozni, hogy egy játékos vajon éppen Camden-ben autókázik-e a Ben Franklin híd lábánál, vagy hogy már éppen áthajtott-e Philadelphiába. 

“Pont ezek miatt a kérdések miatt forgolódom éjjelente álmatlanul az ágyamban.” válaszolta. „Ezért tartanak fenn maguknak a szolgáltatók egy bizonyos hibahatárt, vagy lökhárító-zónát.”

Rip Gerber, a Locaid nevű geolokációs vállalat alapítója is egyetért ezzel.

„Ez az ipar jelenlegi legjobb gyakorlata, még akkor is ha a technológia képes arra, hogy egészen a határig elmenjen, hiszen a kaszinók nem akarják kockáztatni a jogsértést. Az emberek mindig megpróbálnak csalni. Mindig lesz egy srác, aki olyan videót tölt fel magáról a YouTube-ra, ami azt bizonyítja, hogy New Jersey-ben kezdett el a pókerjátszmát egy vonaton, és New Yorkban próbálja meg befejezni. Ezért adunk magunknak egy kis lökhárító-zónát a határnál.”

A szakértők egyetértenek abban, hogy várakozásaik szerint a technológia hamarosan annyit fejlődik majd, hogy csökkenteni, sőt meg is lehet szüntetni ezeket a zónákat.

 

A fizikai helyzet meghatározásához használt technika egyik – de a sok közül csak az egyik – kulcstényezője a mobilszolgáltatók által biztosított adatbázis, melyek azokra a kapcsolatokra támaszkodnak, melyeket a telefonok a legközelebbi toronnyal létesítenek. Míg ugyanis a felhasználók könnyedén letölthetnek olyan alkalmazásokat a telefonjukra, ami lehetővé teszi a GPS koordináták elfedését, a technikai szakértők szerint a toronyadatokat nem lehet sem manipulálni, sem elfedni.

 

A csúcstechnológia azt is biztosítja, hogy a kiskorúak, vagy a kaszinó tiltólistáján szereplők ne tudjanak online szerencsejátékozni. A vállalatok a felhasználó által a regisztrációkor megadott adatokat több publikus és magán adatbázissal, valamint más forrásokkal is összevetik. Ezzel a megoldással a szoftver olyan személyes azonosító kérdést tud feltenni, melyre csak az adott személy képes helyesen válaszolni, magyarázza Katz. A szoftver azt azonban nem tudja megakadályozni, hogy ha valaki, aki legálisan játszhat, bejelentkezik, majd egy kiskorúnak, vagy egy kitiltott játékosnak átengedi a játékot…