Februárban jön a .POKER domain

2015-01-12
Hamarosan új domain végződéssel érhetjük el kedvenc online pókertermeinket.

 

A második legnagyobb internetes névregisztrátor, az Afilias új csúcsszintű domain (top-level domain, TLD) bevezetésére kapott engedélyt az internetes címeket felügyelő szervezettől, az International Corporation for Assigned Names and Numbers-től (ICANN). 

 

A bevezetés három szakaszban fog zajlani, az első harminc napos periódus február 5-től március 7-ig fog tartani. Ebben az első szakaszban csak a jogosult védjegy tulajdonosok igényelhetik a .POKER végződésű címeket. A nagyobb nyilvánosság számára csak a március 9-től április 9-ig tartó második periódusban engedélyezik az adott címek kérvényezését. Ha két pályázat is érkezik ugyanazon .POKER domain névre, az fogja megkapni, aki magasabb vételi ajánlatot tesz. Az igénylés harmadik, nyílt fázisa április 21-én veszi kezdetét. 

 

Az Afilias közleménye szerint a .POKER végződésű domainnevek alatt kizárólag a játékkal kapcsolatos oldalak üzemelhetnek majd. Az olyan pókerszolgáltató-óriások, mint a PokerStars, a PartyPoker és a 888poker bizonyára meg fogják vásárolni .POKER végződésű címeket is, de kérdéses, hogy vajon a felhasználóknak mennyire fog bejönni ez a viszonylag hosszú új végződés.

 

Az első ilyen jellegű, szponzorált csúcsdomainek ötletét 2008-ban vetették fel először, és 2013-ban volt lehetőség az első ilyen nevek regisztrálására. A felhasználók egyelőre vonakodva veszik birtokba az ilyen domaineket, így sokak szerint ezek szinte teljességgel feleslegesek. Tény és való, hogy valószínűleg nem sokan vannak, akik napi szinten beírogatnák a .BEER, .BIKE, .HORSE stb végződéseket. Hamarosan eldől, hogy a .POKER is hasonló sorsra jut, vagy esetleg ez lesz az a név, mely beindítja a változást…