Favorit győzelem a Magyar Kancadíjban

2012-08-06
A 2400 méteres klasszikus viadalban könnyedén nyert a játékosok kedvence, Completta. A versenynap során Varga Zoltán pályafutása 1000. magyarországi sikerét ünnepelte.

 

Az előzetesen indulónak adott lovak közül végül nyolcan foglalták starthelyüket szombaton a Magyar Kancadíjban, az utolsó törlés alkalmával Viva La Diva-t, és a szerb színeket képviselő Dylana-t jelentették le. 

 

A Listed besorolású Kancadíj startját követően a szélső esélyt képviselő Tábortűz vállalta magára vezetést. A Bábolna – Tatai istálló lova nagyjából öthosszas előnyre tett szert az őt követőkkel szemben, ez az előny azonban, ahogyan az várható is volt, fokozatosan csökkenni látszott a verseny végéhez közeledve. 1400 méter megtétele után Tábortűz – Színarany – Completta volt a lovak sorrendje. A hátulról zárkózók közül elsőként a favoritok egyike, Seperate Opinion indított támadást, mögötte Gipsy Dream is jó momentummal vétette észre magát. A finisre fordulva három ló fej-fejt küzdött egymással, de amíg Completta és Seperate Opinion elszakadni látszott az üldözőbojttól, addig a sokáig élen álló Tábortűz egyre inkább „ment hátra”. A távoszlopnál, azaz az utolsó 400 métert jelző táblánál Completta és lovasa, a Németországból hazatérő Kerekes Károly szökést kísérelt meg, s ez végül sikeresnek bizonyult. A végeredmény könnyed háromhosszas győzelem lett. Másodikként Seperate Opinion ért célba, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára a szlovák tréningből érkező High Rainbow állhatott fel.

 

A sárga kanca győzelme családi siker, hiszen Completta tulajdonosa és tenyésztője a Kerekes ménes, aminek vezetője, Kerekes Gábor, a lovas, Károly édesapja. A nyerő ló trénere a regnáló champion idomár Kovács Sándor. Győzelmével Completta 2,96 millió forintot keresett gazdáinak, ugyanis az 1,85 millió forintos első díjon túlmenően, további 1,11 milliót zsebelt be a felajánlott tenyésztési, valamint tulajdonosi prémiumokból (lévén hazánkban született telivérről van szó).

 

A szombati versenynapon Varga Zoltán „ezredes” lett, miután a szürke Tuareg nyergében 1000. hazai győzelmét aratta, mellyel összesítésben az előkelő második helyet foglalja el az örökranglistán a legendás Kállai Pál mögött. A 48 éves zsoké az idén Szerbiában vállalt munkát, így ritkábban láthatjuk lovagolni a budapesti Kincsem Parkban. Pályafutása legnagyobb sikereit Lidohill-lel és Steady As Rock-kal aratta a 2000-es években, de 1989-ben Tabánnal a Derbyben is nyerni tudott már.