Favorit győzelem a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyben

Szonáta magabiztosan nyerte a kancacsikók kiemelt versenyét, de a dobogó alsó fokaiért hatalmas küzdelem zajlott a Kincsem Parkban.

 

 

A beharangozottakkal ellentétben, nem tizenhárman, hanem csak tizenegyen foglalták el rajthelyüket a kétéves kancák számára kiírt Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyben. Ahogy arra számítani lehetett, a két (vélhetően) sérüléssel bajlódó telivér, Bright Gold és Demokrácia maradt távol az 1300 méteres Listed besorolást élvező napi főfutamtól.

 

Kivétel nélkül az mezőny minden lova remekül ugrott ki a gépből, s a vezetést a kedvező startszámról induló lengyel tenyésztésű Himba (Peter Hodán) ragadta magához szlovák lovasával a nyergében. Előnye azonban nem volt jelentős. Mindössze egy hosszas fórral galoppozott a többiek előtt. Mögötte ekkor, az eleddig veretlen Pirkadatkor kelő (Suták Csenge), valamint Donna Prima (ifj. Fejes Lajos) és Cassiopeia (Paizs Gábor) helyezkedett. Féltávhoz közeledve az egyre inkább fáradó Himba folyamatosan csúszott hátra, de így is jó pozícióban, a „falhoz” legközelebb fordult a finisre. A vezetést ideiglenesen Pirkadatkor kelő vette át, habár az ő fordulója nem sikerült tökéletesen. Mellette Cassiopeia színei látszottak, de a hajrában végül egyikük sem játszott jelentős szerepet.

 

Kétszázzal a vége előtt, a sokáig hátul helyezkedő favorit, Szonáta (Stanislav Georgiev) mozgott a legfrissebben, és könnyedén köszönt el ellenfeleitől. Az ESDE Bt. lova magabiztos két és fél hosszas előnnyel érte el a célt. A dobogó alsó fokaiért hatalmas küzdelem zajlott a pályán. Kisebb meglepetésre Delinda (Frézer Róbert) szerezte meg a második helyezést, míg a Havanna (Deczki András) lett a harmadik. Említsük meg azonban, hogy a játékosoknál szélső esélyt képviselő Alcobaca (Bakos Gábor) csak rövid nyakhosszal maradt le a bronzéremről.

 

Győzelmével Szonáta 950 ezer forintot keresett tulajdonosának, Siklósi Tamás úrnak, de ami ennél talán fontosabb, pályafutása második versenyében sem talált legyőzőre, azaz továbbra is őrzi veretlenségét. Az angol import kanca következő versenyét szeptember 30-án a Szent László Díjban futhatja, ahol a talpon lévő legjobb kétéves csődörökkel is összemérheti majd erejét.