Ez történt az európai szerencsejáték piacon 2016-ban

2017-01-11
Míg az amerikai online szerencsejáték piacon nem történt komolyabb előrelépés a tavalyi évben, addig Európában több országban is fontos történésnek lehettünk tanúi.

 

Portugália

A lista élén a 10,46 millió lakosú Portugália áll, mely még 2015 áprilisában fogadta el új online szerencsejáték jogszabályát, de 2016 májusáig várt a hivatalos liszenszek kiadásával. A közbeeső időszakban a szürke piacon tevékenykedő szolgáltatókat arra kérték, hogy hagyjanak fel tevékenységükkel, míg hivatalos csatornán keresztül nem tudnak liszenszet igényelni. 

Máig összesen öt szolgáltató kapott engedélyt a portugál piacon való tevékenységre - a Betclic, a Bet Estoril Sol Digital, az Online Gaming Products and Services, az S.A., és a PokerStars. Az eredmények látványosak, az újonnan nyílt piac jelenleg 3. a PokerScout forgalmi listáján: 7 napos időszak alatt átlagosan 1.600 cash game játékos ül be az online termekbe.

 

Románia

Romániában is új online szerencsejáték szabályozás lépett életbe. Az első liszenszeket tavasszal bocsátották ki, és azóta a SRIJ folyamatosan adja ki az engedélyeket, köztük a világ legnagyobb szerencsejáték szolgáltatóinak. Többek közt a PokerStars és sportfogadási brandje, a BetStars, a 888 Holdings NetEnt, az NYX Gaming Group, az SBTech, az Evolution Gaming és a Microgaming kapott zöld utat a román piacon.

Az új román jogszabályról nem állíthatjuk, hogy valami egyedit és teljesen forradalmit hozott volna – a jogalkotók innen-is-onnan-is kölcsönvettek ezt-azt, főleg a nyugat-európai országok szabályozási rendszerét követve, és így alakítottak ki egy olyan szabályozási keretrendszert, mely a piaci igényeknek és az Európai Bizottságnak is megfelel.

A 2014. december 30-án életbe lépett jogszabály módosítás nem titkolt célja az volt, hogy jelentős adóbevételhez juttassa a román államkincstárt, és lökést adjon a turizmusnak.  

Spanyolországhoz hasonlóan (ahol 2013-ban liberalizálták az online szerencsejáték piacot), a román kormány is visszamenőleges adót vetett ki a nemzetközi szolgáltatókra. Ez azt jelenti, hogy az a szolgáltató, mely részt akar a szabályozott román piacból, 2009-ig visszamenőleg 20% adót köteles fizetni a román játékosoktól származó bevétele után. 

A tavalyi év közepén kiadott adatok szerint a román államkincstárba 2015-ben 269 millió eurónyi szerencsejáték adó folyt be, mely 71%-os emelkedés az előző évhez képest.

 

Hollandia

A holland alsóház is új online szerencsejáték jogszabályt fogadott el júliusban, kikövezve ezzel az utat a nemzetközi szolgáltatók piacra lépése előtt, bár a törvényt még a szenátusnak is meg kell szavaznia.

Az eredeti tervek szerint a liszenszelési folyamat 2017 elején indulna, az első szolgáltató valamikor a nyár folyamán indíthatja be oldalát a holland piacon. Üröm az örömben, hogy a holland jogszabályalkotók igen magas adót állapítottak meg: a szolgáltatóknak a tiszta játékbevétel 29 százalékát kell befizetniük az államkasszába. Ugyanekkora adók kell fizetniük az élő kaszinóknak is, a cél pedig nyilvánvalóan az, hogy védjék a jelenleg monopolhelyzetben lévő Holland Casinót a versenytársaktól a privatizáció alatt. A tervek szerint három év után a kormány 25 százalékra mérsékli az adót, ami még mindig igen magas, de nemzetközi viszonylatban azért már nem annyira kiugró.

 

Németország

A német online szerencsejáték szabályozás továbbra is az egyik leginkább zavaros Európában, de most van remény arra, hogy hamarosan letisztul a kép, mivel a 16 tartomány októberben úgy nyilatkozott, hogy együttesen dolgozzák ki a német államközi szerencsejáték egyezmény módosítását. A folyamat azonban elkerülhetetlenül lassú lesz, legkorábban 2018 elejére várható az új keretrendszer. Az eredeti egyezményt 2012-ben fogadták el - ez legalizálta az online sportfogadást, azonban 20-ban limitálta a kiadható engedélyek számát. Ez a korlát sértette az EU jogszabályokat, így az európai hatóságok alkotmányellenesnek nyilvánították.

 

Lengyelország

A 2011-es lengyel szerencsejáték törvény értelmében a sportfogadás az egyetlen legális online szerencsejáték forma az országban. A jogszabály 2012-es életbelépését követően négy liszenszet bocsátottak ki helyi vállalatoknak. Azoknak a szolgáltatóknak, akik be szerettek volna lépni a lengyel piacra, helyi leányvállalatot kellett létrehozniuk az országban. Egy későbbi jogszabálymódosítás ezt a feltételt törölte. 

2016 májusában a lengyel jogszabályalkotók jelezték, hogy ismét módosítják a törvényt – a piac megnyitására hozott intézkedéseket végül december közepén jelentették be. Az új szabályozás értelmében legalizálják az online pókert, bingót és nyerőgépeket – azonban ezek a játékok az állami monopólium (Totalizator Sportowy) hatáskörében maradnak. Az áprilisban életbe lépő módosítást követően az engedéllyel nem rendelkező szolgáltatók oldalait blokkolni fogják.

 

Közös pókertermek

Az európai online pókerpiacon is előrelépés történt – a kontinens legnagyobb piacai felkészültek arra, hogy felnyitják a sorompókat, és olyan közös pókertermeket hoznak létre, ahol több ország játékosai játszhatnak egyetlen közös platformon. 2017 közepére várható, hogy a francia, spanyol, olasz, portugál és brit játékosok végre egymás ellen játszhatnak majd a virtuális asztalok mellett.