Év végén indulhat az online kaszinó Lengyelországban

2018-01-11
A lengyel pénzügyminiszter-helyettes, Piotr Walczak megerősítette, hogy 2018 év végén útjára indítják a lengyel állami online kaszinót.

 

Walczak közölte, hogy a már igencsak komoly csúszásban létrejövő online kaszinó üzemeltetője a Totalizator Sportowy lengyel állami lottócég lesz.

 

Lengyelország tavaly áprilisban liberalizálta online szerencsejáték piacát, lehetővé téve a nemzetközi vállalatok számára, hogy a Pénzügyminisztériumtól sportfogadási liszenszet igényeljenek. A Totalizator Sportowy azonban exkluzív monopóliumot kapott az online kaszinójátékokra, valamint számos más szerencsejáték mind online mind offline verziójára, többek közt a nyerőgépek kaszinókon kívüli üzemeltetésére.

 

Ez akkor az online szerencsejáték szolgáltatók tömeges kivonulásához vezetett – akkor vonult ki a lengyel piacról többek közt a William Hill, a 888, a Bet365, a Ladbrokes Paddy Power-Betfair és a Party Gaming. Ezzel egyidőben a lengyel szerencsejáték hatóság elkezdte a liszensz nélküli online szerencsejáték oldalak blokkolását – jelenleg több mint 1300 domain van feketelistán.

 

Ugyanakkor úgy tűnik, nem sok vállalat óhajt hivatalos engedélyt igényelni ahhoz, hogy beléphessen a 38 milliós ország piacára. Ennek legfőbb oka az igen magas, a forgalom után fizetendő 12 százalékos adókulcs. 

 

Január 1-től egyébként a lengyel játékosok is adózni kénytelenek: a 663 dollárnál nagyobb összegű nyereményeket 10% adó terheli.

 

A lengyel Pénzügyminisztérium mindazonáltal, úgy tűnik, elégedett az iparág eddigi fejlődésével, különösen, hogy a liszenszelt lengyel online fogadási piac a hírek szerint 40 millió dollárt termelt a tavalyi év első kilenc hónapjában.