Európai szerencsejáték körkép 2020 –2. rész

2021-02-08
Ez történt a szerencsejáték iparban a tavalyi évben.

 

Svédország

A svéd kormány tovább csipkedte a szolgáltatók nyereségét az online kaszinókra vonatkozó befizetési korlátok bevezetésével – állítólag a járvány miatt – annak ellenére, hogy a szolgáltatók szerint a kormány saját adatai sem támasztották alá ezt a lépést. A szolgáltatók felháborodása tovább nőtt, mikor a kormány 2021 közepéig meghosszabbította ezeket az „ideiglenes” korlátokat.

A szolgáltatók – akiknek a bevétele a szigorúbb korlátozások miatt már csökkenni kezdett – arra figyelmeztettek, hogy a korlátozások csak arra ösztönzik a svédeket, hogy nemzetközi engedéllyel rendelkező oldalakon kezdjenek játszani. Ezt a nézetet támasztották alá azok a felmérések is, melyek szerint az átlagos svéd állampolgár nem igazán tudja, hogyan ellenőrizze, hogy egy oldal rendelkezik-e svéd engedéllyel, és nem biztos benne, hogy milyen előnyökkel jár – ha jár -, ha egy helyi liszensszel rendelkező oldalt választ.

Érdekes módon hasonló megállapításokat tettek Portugáliában és az Egyesült Államokban is, ami azt sugallja, hogy a szabályozott piacoknak mindenütt dolgozniuk kell még azon, hogy meggyőzzék a játékosokat arról, hogy a helyi engedéllyel rendelkező oldalakat válasszák.

 

Spanyolország

A spanyol engedéllyel rendelkező online szolgáltatók az év nagy részét azzal töltötték, hogy megpróbálták – végül sikertelenül – eltántorítani a kormányt egy szigorú új marketing korlátozás bevezetésétől, mely értelmében csak egy hajnal 1 órától tartó négyórás idősávban lehet szerencsejátékot hirdetni, és teljes mértékben megtiltja a sportcsapatok, ligák és helyszínek szponzorálását.

A szabályok általában nem vonatkoznak az állami fenntartású lottójátékokra, melyek a szerencsejátékokkal kapcsolatos hirdetések legnagyobb részét teszik ki. A spanyol kormány azzal zárta az évet, hogy konzultációt nyitott az új felelősségteljes szerencsejáték szabályokkal kapcsolatban, melyek minden bizonnyal további megszorításokat hoznak a szolgáltatókra a 2021-es évben.

 

Németország

A német törvényhozók végül konszenzusra jutottak az új szabályozott online szerencsejáték piac terveivel kapcsolatban, de a szolgáltatók öröme szinte azonnal bánatba fordult, amikor elolvasták az apróbetűs részt (ideértve azt az utolsó pillanatban bekerült szakaszt, mely a forgalom után fizetendő 8%-os adót vet ki az online nyerőgépekre). Ennek ellenére a szolgáltatók szép számmal nyújtották be liszenszkérelmüket, mivel 16 tartomány ratifikálja az új szövetségi szerződést.

A pénzügyi piacokat megrendítette a nyáron, mikor a Wirecard német fizetési feldolgozó – melyre sok szolgáltató támaszkodott a német működése során – összeomlott, miután kiderült, hogy a cég eltitkolta milliárdos veszteségeit. 

 

Olaszország

Ugyan valamennyi piac szenvedett bizonyos fokig a koronavírus járvány miatt, valószínűleg Olaszország szenvedte el a legnagyobb csapást, mivel már az első szakaszban kénytelenek voltak lezárni az egész földi szerencsejáték szektort. Később Olaszország egy új, forgalom után fizetendő 0,5%-os adót vetett ki a fogadóirodákra, pénzügyi mentőövet dobva ezzel azokra a sporttestületekre, melynek tevékenységét leállította a koronavírus.

 

Hollandia

Hollandia továbbra is új okokat keresett és talált a szabályozott piac elindításának késleltetésére, miközben számos új feltételt szabott ki a szolgáltatókra, többek között arra kényszerítve őket, hogy töröljék azokat az adatbázisaikat, melyek olyan ügyfeleket tartalmaznak, akiket még a szabályozás előtt szereztek, és meghosszabbították azokra a szolgáltatókra kivetett „időkorlátot”, akik nem voltak hajlandóak a szabályozást megelőző előírásokat betartani.

Hollandia végül meggyőzte Curacaót, hogy tartsa féken online szerencsejáték liszenszeit, melyek közül sokan szúrták a helyi szerencsejáték szabályozó szemét, mert helyi engedély nélkül szolgálták ki a holland ügyfeleket. Miután éveken át figyelmen kívül hagyta az ilyen kérelmeket, Curacao végül meghátrált, mikor Hollandia belengette, hogy visszatartja a járvány kapcsán nyújtott pénzügyi támogatásait.

 

Oroszország

Oroszország keményebben fordult online szerencsejáték szolgáltatók felé, arra kényszerítve őket, hogy tegyék közzé kapcsolataikat azokkal a nemzetközi engedéllyel rendelkező részlegeikkel, melyek ugyanazt a brandet használják. Az év későbbi szakaszában megszavazták, hogy valamennyi online fizetési tranzakciók egyetlen feldolgozó központon keresztül kell kezelni.

 

Ukrajna

A szomszédos Ukrajna végül jóváhagyta a földi és online szerencsejátékok liberalizációját, de az adózással kapcsolatos kérdések még nyitottak maradtak.

 

Bulgária

Bulgária idén azzal került be a nemzetközi sajtóba, hogy korrupció és vesztegetés miatt vádat emeltek az ország legnagyobb magán szerencsejáték szolgáltatója, Vasil Bozhkov ellen. Bozhkovot végül az Egyesült Arab Emírségekben tartóztatták le, és ennek kapcsán megkezdték a szerencsejáték szektor felügyeletének radikális átalakítását.

 
Forrás: CalvinAyre