Európai szerencsejáték-szabályozási körkép - 4

2021-08-11
Az iGamingBusiness összefoglalója – 2021. június
A 4. részben szerepel Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország

 

LENGYELORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, kaszinó és póker

Szolgáltatók: Fogadási engedélyt a lengyelországi képviselővel rendelkező vállalatok igényelhetnek. A kaszinó és a póker az állami monopólium számára van fenntartva.

Státusz: A 2012. január 1-én elfogadott jogszabály engedélyezi a fogadást. Az online játék (beleértve a pókert is) 2017. április 1-től már nem tiltott, azonban ennek kizárólagos joga az állami monopólium számára van fenntartva. Az engedély nélküli szolgáltatók és az internetszolgáltatók feketelistájának létrehozásáról és a fizetési tranzakciók blokkolásáról szóló rendelkezések 2017. július 1-jén léptek életbe, és 2021 februárjában ezeknek rendelkezések módosításáról tárgyalt a lengyel parlament. A feketelista több mint 1000 domain nevet tartalmaz.

 

PORTUGÁLIA

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, kaszinó, póker, bingo és lottójátékok

Szolgáltatók: Bármely EU/EGT-szolgáltató igényelhet online szerencsejátékokra vonatkozó engedélyt. A lottójátékok és a szárazföldi fix esélyű sportfogadás továbbra is monopólium számára van fenntartva.

Státusz: 2015 óta szabályozott piac. Bár a szolgáltatók pályázhatnak licencekre, portugál bevételi forrásaikra viszonylag magas adókulcsok vonatkoznak, különösen a sportfogadás esetében. 

 

ROMÁNIA

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, kaszinó, bingo és lottójátékok

Szolgáltatók: Bármely EU/EGT joghatóságból vagy a Svájci Államszövetségből származó szolgáltató igényelhet engedélyt. A lottójátékok továbbra is a monopólium számára vannak fenntartva.

Státusz: A (módosított) szerencsejáték törvény jogi keretet vezetett be a teljesen szabályozott online szerencsejáték piac számára, és előírja, hogy az online szerencsejáték szolgáltatóknak, a szoftverszolgáltatóknak, a fizetési feldolgozóknak és a tesztelő laboratóriumoknak engedélyért kell folyamodniuk. A másodlagos jogszabályok, amelyek teljes mértékben implementálták a jelenlegi engedélyezési rendszert, 2016. február 26-án léptek hatályba. A szerencsejáték szabályozó aktívan felügyeli a rendszert, és értesíti az internetszolgáltatókat a feketelistára helyezett weboldalakról. 2020 szeptemberében a szerencsejáték törvény további módosítására vonatkozó javaslatot nyújtottak be a román szenátushoz.

 

SZLOVÁKIA

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo és lottójátékok

Szolgáltatók: Magánszolgáltatók online kaszinóra és sportfogadásra igényelhetnek liszenszet. A lottójátékok és a bingo a monopolszolgáltató számára vannak fenntartva.

Státusz: A szerencsejáték törvény 2019. március 1-én lépett hatályba. A szerencsejáték törvény lehetővé teszi, hogy a Szlovákián kívüli szolgáltatók működési engedélyt kérjenek sportfogadásra és a kaszinóra, bár a sportfogadási engedélyek csak 2020. július 1-től érvényesek.

 

SZLOVÉNIA

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo és lottójátékok

Szolgáltatók: Online szerencsejátékokat csak földi kaszinó vagy lottózó szolgáltathat, és ennek következtében Szlovéniában csak a monopólium rendelkezik online engedéllyel.

Státusz: Egyes, az iparágban érdekelt felek összeegyeztethetetlennek tartják az uniós joggal, hogy csak földi szlovén szolgáltatók jogosultak online szerencsejáték engedélyre. A szerencsejáték törvény módosítási tervezetét 2015-ben tették közzé, amelynek célja a jelenlegi helyi letelepedési követelmény megszüntetése volt. Úgy tűnik azonban, hogy a javaslatot a mai napig nem terjesztették a parlament elé. Továbbra sem világos, hogy a javasolt módosítások bevezetnek-e nyílt engedélyezési rendszert, vagy sem.

 

SPANYOLORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo és lottójátékok

Szolgáltatók: A magánszolgáltatók a lottójátékok kivételével valamennyi szerencsejáték típusra igényelhetnek engedélyt.

Státusz: A szolgáltatóknak minden tevékenységhez általános engedéllyel és külön engedéllyel is kell rendelkezniük, mindkettőt a Nemzeti Szerencsejáték Bizottság bocsátja ki. A távszerencsejáték engedélyeket meghatározott időszakokban adják ki, az utolsó pályázati eljárás 2018. december 18-án zárult. 2020 novemberében Spanyolország jelentős korlátozásokat vezetett be a szerencsejátékkal kapcsolatos reklámokra, a sportszponzorálásra és az üdvözlő bónuszokra vonatkozóan.

 

SVÉDORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: fogadás (sportfogadás, lóverseny, fogadási tőzsde), póker, kaszinó, bingo és lottójátékok

Szolgáltatók: Magánszolgáltatók igényelhetnek engedélyt

Státusz: 2019. január 1-től Svédországban teljesen szabályozott piac működik. Minden szerencsejáték szolgáltatónak, aki szolgáltatásaival a svéd lakosokat szeretné kiszolgálni, engedélyt kell szereznie. Az ideiglenes szabályok, amelyeket 2020. július 2-án vezettek be a Covid-19 válságra válaszul, többek között szabályozzák a befizetési- és veszteségkorlátokat (ezek csak a kaszinókra vonatkoznak) és a teljes bejelentkezési időt. Az intézkedéseket eredetileg 2020 végéig, majd 2021 júniusának végéig kellett volna megszüntetni; jelenleg azonban úgy tűnik, hogy azok legalább 2021. november 14-ig érvényben maradnak. 2021. januárjában a svéd kormány konzultációt kezdeményezett bizonyos javaslatokról, például a szerencsejáték reklámok betiltásáról 6 és 21 óra között, valamint a B2B engedélyezési rendszer bevezetéséről. 2021 júniusában a svéd kormány további konzultációt is indított azokról a javaslatokról, amelyek szerint a szerencsejáték reklámokat hasonló követelményeknek kell alávetni mint az alkohol reklámokat.

 
Címkék: piaci információ,